boon-sportoldal

2007.12.31. 14:08

Sport 2007 - december

<p>Az óév utolsó hónapjának fontosabb sporteseményeire tekintünk vissza.</p>

Rejtő Ildikót választották meg a Nemzet Sportolói közé. Elbukott a magyar válogatott a női kézilabda világbajnokságon. Parádéztak a magyar úszók Debrecenben. Talmácsi és Szávay az év sportolói. Kaká duplázott. Sportesemények 2007 decemberéből.

REJTŐ ILDIKÓ A NEMZET SPORTOLÓI KÖZÖTT
Sági Györgyné Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok vívót választották meg december elején a Nemzet Sportolói közé a szeptemberben elhunyt Zsivótzky Gyula helyére, 12. tagként. Rejtő Ildikó 1937-ben született Budapesten. 1964-ben a tokiói olimpián két aranyérmet is szerzett tőrvívóként, egyszer egyéniben, egyszer pedig a csapatversenyben. Pályafutása alatt még három olimpiai ezüstöt, két olimpiai bronzot, öt világbajnoki aranyat, hét ezüstöt és három vb bronzot gyűjtött be. Aktív pályafutása után edzőként dolgozott tovább. A Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, és annak a 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is meghatározó szerepet töltött be a honi sportéletben.

CSALÓDÁST KELTŐ NYOLCADIK HELY A KÉZI VB-N
Csak a nyolcadik helyen végzett a magyar női kézilabda válogatott a Franciaországban megrendezett világbajnokságon. Németh András csapata jól kezdte a tornát, csoportelsőként jutott be a középdöntőbe, ahol előbb bravúros döntetlent játszottak a németekkel, majd egy szenzációs mérkőzésen legyőzték a román csapatot is. A folytatásban azonban minden mérkőzését elvesztette a magyar válogatott, a negyeddöntőben Oroszországtól, majd Franciaországtól, végül pedig a hetedik helyért lejátszott mérkőzésen Angolától is kikaptak Görbicz Anitáék. A tornát végül a címvédő Oroszország nyerte, miután a fináléban legyőzték Norvégiát. A harmadik helyet Németország szerezte meg.

CSEH LACI PARÁDÉJA A HAZAI EB-N
Szépen teljesítettek viszont a magyar úszók a Debrecenben megrendezett rövidpályás Európa-bajnokságon. A magyar válogatott négy aranyat, két ezüstöt és három bronzérmet szerezett a négy napos tornán. A hazai sportolók közül kiemelkedett Cseh László teljesítménye, aki mindhárom számában elsőként ért célba, így három aranyérmet is begyűjtött, ráadásul kétszer új világcsúcsot is felállított. A negyedik arany Gyurta Dániel nevéhez fűződik, aki 200 méter mellen diadalmaskodott. Az Eb legnagyobb meglepetését a mindössze 16 éves Kovács Emese szolgáltatta, aki ezüstérmet szerzett 200 méter női pillangón.

TALMÁCSI ÉS SZÁVAY A LEGJOBBAK ITTHON
Talmácsi Gábor motorversenyzőt és Szávay Ágnes teniszezőt választották meg a magyar sportújságírók az év legjobb sportolóinak. A Sportcsillagok Gáláját 50. alkalommal rendezték meg az idén, a mostani rendezvényen részt vettek az elmúlt évtizedek díjazottjai is, így több mint 150 olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló vett részt az eseményen. A csapatoknál a világbajnok férfi kardválogatott,
az edzők között Kuhárszky Zoltán, Szávay Ágnes edzője, a szövetségi kapitányoknál pedig a tavalyi győztes Angyal Zoltán, az kajak-kenu válogatott kapitánya kapta az elismerést.

KAKÁ DUPLÁZOTT
Az AC Milan brazil középpályása, Kaká nyerte a labdarúgás két legrangosabb díját, miután az aranylabdát és a FIFA év játékosa díjat is neki ítélték oda. A brazil irányító a France Football című francia labdarúgó-magazintól december elején vehette át az aranylabdát, két héttel később pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is őt választotta meg az elmúlt év legjobb focistájának.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!