boon-sportoldal

2007.12.05. 19:32

A FINA felmentette Kovács Ágnest

<p>Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget - így döntött a Nemzetközi Úszószövetség(FINA).</p>

Az olimpiai bajnok magyar sportoló ügye így lezárult - mostantól nyugodtan készülhet a jövő csütörtökön kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságra, az ott elért eredményét biztosan nem semmisítik meg.

Szerdán este kapta kézhez a Magyar Úszó Szövetség a nemzetközi testület levelét arról, hogy Kovács Ágnest nem találták vétkesnek a vitatott doppingügyben, ezzel pedig elfogadták hazai szövetség fegyelmi bizottságának döntését. Cornel Marculescu, a FINA igazgatója a levélben leszögezi, hogy ezt az álláspontot nem fellebbezik meg a sport döntőbíróságnál - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Gyárfás Tamás elmondta, hogy a levél felhívja a figyelmet arra, hogy a doppingszabályokat az ellenőröknek és a sportolóknak is be kell tartani, a vizsgálatot csak rendkívüli esetben lehet megszakítani. Kovács Ágnes ügyét pedig éppen ilyen rendkívüli esetnek minősítették. A nemzetközi testület véleménye szerint az ellenőröknek el kellett volna kísérniük az úszónőt a programjára, majd azután folytatni a vizsgálatot.

Gyárfás Tamás leszögezte: az ügy lezárult. Kovács Ágnes már eddig is készülhetett a rövid pályás Európa-bajnokságra, de "Damoklész-kardjaként" ott lógott a veszélye annak, hogy a versenyen elért eredményét később akár megsemmisítik, további pályafutását pedig két évre blokkolják. Mint fogalmazott: ez elhárult. Gyárfás Tamás hozzátette: azt szeretné, hogy az úszónő felejtse el, ami történt, persze a tanulságokat neki is és mindenki másnak meg kell őrizni.

Az ügy előzménye, hogy október 30-án reggel előre be nem jelentett dopping-ellenőrzést tartottak a Kőér utcai uszodában Budapesten. Kovács Ágnesnek azonban fontos találkozója volt: az egyik fővárosi szállodában Roger Moore várta, aki az UNICEF-nagykövetének kérte fel. Mivel nem tudott elég mintát produkálni az úszónő, arra kérte akkor az ellenőröket: kísérjék el a találkozóra. Szerinte azonban az ellenőrök azt mondták: nyugodtan elmehet. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke később ezt tagadta. Kovács Ágnes végül egy későbbi vizsgálaton már tudott elég mintát produkálni, ez a teszt negatív lett.

Nem sikerült Kovács Ágiék vérvétele
Nem tudtak vért venni a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ellenőrei kedden Kovács Ágnestől és Cseh Lászlótól - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A vizsgálat nem a sportolók miatt, hanem a vérvételre használt csövek miatt hiúsult meg.
Gyárfás közlése szerint, a két sportoló maximálisan eleget tett a kéréseknek, Kovácsot ugyanis háromszor, Cseh Lacit pedig kétszer szúrták meg, a vérvételre használt eszközök azonban nem működtek megfelelően. A szabályok értelmében egy versenyzőnél csak háromszor próbálkozhatnak a vérvétellel az ellenőrök, így kedden a sokadik sikertelen eset után abbahagyták a vizsgálatot. A sikertelen vizsgálat végén az ellenőrök felvették a jegyzőkönyvet, majd távoztak.
Kovács Ágitól október végén sem tudtak mintát venni az ellenőrök, akkor a sportoló nem tudott elég vizeletet adni. Kovács egy találkozóra sietett, ezért aláírt egy papírt miszerint megtagadta a vizsgálatot. A mintaadás megtagadása dopingvétségnek minősül, ezért a MACS november elején kedeményezte a versenyző fegyelmi vizsgálatát és újra mintát vettek Kovácstól. Az úszószövetség november 15-én felmentette Kovács Ágit, egy héttel később pedig kiderült, hogy nem volt doppingszer a szervezetében.
A MACS kedd délután a Hajós Alfréd uszodában is ellenőrzést tartott, ahol vért vettek Gyurta Dánieltől is. A fiatal tehetségnek még szülői engedély kellett volna a vizsgálathoz, mivel még nem múlt el 18 éves. Edzője azonban, hogy még a doppinghasználat látszatát is elkerüljék, engedélyezte a vizsgálatot, amely rendben meg is történt - mondta el Gyárfás Tamás.
Gulyás László, a MACS szóvivője a Független Hírügynökségnek elomdta: kedd reggel egy hibás sorozatot használtak a vérvételi csövekből, a sikertelen próbálkozások után azonban úgy döntöttek, nem kínozzák tovább a sportolókat. Délután egy másik ellenőrcsapat már jól működő eszközöket vittek magukkal. A Hajós Alfréd uszodában így hét próbálkozásból hétszer sikerrel is jártak a MACS ellenőrei.
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!