VRCK: együttműködés körvonalazódik

Kazincbarcika - Lengyelországban keres kapcsolatot a bajnoki címvédő Vegyész RC.

Kazincbarcika - Lengyelországban keres kapcsolatot a bajnoki címvédő Vegyész RC.

Nem újdonság, hogy egy klub nem csupán a saját komfortzónáján belül próbál élni, dolgozni, hanem nyit más egyesületek felé, akár külföldre is. Most ezt teszi a kazincbarcikai férfi röplabda klub, amelynek képviselői a napokban Lengyelországban jártak. A kapcsolat onnan származik, hogy ebben az országban (is) légióskodott annak idején, aktív pályafutása során Marek Kardos, a Vegyész RC jelenlegi vezetőedzője. A szlovák tréner – mint feladó – nyert lengyel bajnokságot és kupát, de a Bajnokok Ligájában is mezt húzott polák egyesületével. Nyolc lengyelországi szezonja alatt rengeteg ismeretséget kötött, barátokat szerzett, többek között kiváló kapcsolatot ápol a PGE Skra Bełchatów elnökével, Konrad Piechockival, valamint alelnökével, Grzegorz Stawinogával. Ennél a klubnál vizitelt a vezetőedző, Kárpáti Zoltán klubigazgató, illetve Tóth Milán csapatmenedzser-sajtóreferens.

Van egy szándékuk

– Szeretnénk fejlődni, előrébb jutni, így tanulnunk kell nálunk magasabb szinten lévő csapatoktól – mondta lapunknak Tóth Milán. – Azt senkinek sem kell ecsetelni, hogy a lengyel férfi röplabda milyen erőt képvisel, elég, ha csak azt említem meg, hogy a legutóbbi két világbajnokságot ők nyerték. Szóval számunkra nagy megtiszteltetés, ha a röplabdában ekkora hagyományokkal bíró, és eredményes ország egyik legnagyobb klubjánál fogadnak bennünket. Feltett szándékunk ugyanis az, hogy ne csak Magyarországon, hanem a nem túl távoli jövőben már Közép-Európában is az élcsapatok közé tartozzon a VRCK. Az út hosszú, de alkalmasabb helyet nem is találhattunk volna a tanuláshoz, a címvédő Bełchatów ugyanis kilencszeres bajnok, hétszeres Lengyel Kupa-győztes, a Bajnokok Ligájából egy ezüst és két bronz, míg a klubvilágbajnokságról két ezüst- és egy bronzérme van. A keretében hemzsegnek a világbajnoki és világliga-érmesek, a csapat kapitánya egy igazi klublegenda és példakép, a 35 éves Mariusz Wlazły, aki 2003 óta a Skra játékosa, 2014-ben pedig a világ legjobb sportolójának is megválasztották.

Miért, ki, hányan

A Skra klubvezetői betekintést engedtek egyesületük életébe, működésébe, és a kazincbarcikai küldöttség minden kérdésére válaszoltak. A múlt csütörtököt közös meccsnézéssel zárták a felek, a Bełchatów 3:1-re nyert a Katowice ellen. Ahogy a színvonalra, úgy a körítésre sem lehetett panasz, a vendéglátók pedig folyamatosan tanácsokkal, ötletekkel látták el a barcikai delegációt.

– Több minden felvetődött a beszélgetések során – tette hozzá Tóth Milán. – Elsősorban az edzők továbbképzése, a Bełchatównak ugyanis van egy utánpótlás-nevelő központja, ahol elég komoly munka folyik. Itt szívesen látnának magyar edzőket, akár több napra is, hogy személyesen tapasztalják: melyik korosztályban milyen feladatokat végeztetnek el. Beleláttunk abba is, hogy miként működnek a különböző részlegek, miért, ki, és hány ember felel, illetve hogy hogyan népszerűsítik a klubot, a sportágat. Mi felvázoltuk azt, hogy Kazincbarcikán lesz egy röplabda központ, hogy ez milyen lehetőségeket nyújt majd. Ebből is látták, hogy jó úton vagyunk, hogy építkezünk. Dolgozunk azon, hogyan, miként tudnánk egymást segíteni, amiben, egy esetleges együttműködésben mind a két klubnak megvan, meg lenne a maga érdeke, és mindkettőnek hasznos lenne. Szóval nagyon nyitottak, befogadóak voltak a bełchatówiak, könnyen lehet, hogy rövidesen lehet bejelentés ebben a témában.

ÉM-MI


Mészáros, Grózer és meccs

Tóth Milán arra a kérdésre, hogy a lengyelek ismernek-e magyar röplabdázót, hozzátette: megemlítették a bełchatówiak a VRCK tavalyi ütőjének, Mészáros Dömötörnek, illetőleg Grózer Györgynek a nevét, akivel a napokban ellenfélként fognak találkozni, ugyanis a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Skra az orosz Zenit Szentpétervárral, Grózer jelenlegi egyesületével játszik. ,,Nekünk lengyel klub ellen van tapasztalatunk, ugyanis tavaly nyáron volt egy edzőmeccsünk a másodosztályú Bielsko-Biala ellen, amelyet 2:1-re elveszítettünk” – emlékeztetett Tóth Milán.


[related-post post_id="4164699"]

[related-post post_id="4161650"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!