A Vegyész nem bírt a Közép-európai Liga élcsapataival

Bleiburg, Kazincbarcika - Szombaton este szlovén, vasárnap osztrák csapattól kapott ki a VRCK a Közép-európai Ligában.

Bleiburg, Kazincbarcika - Szombaton este szlovén, vasárnap osztrák csapattól kapott ki a VRCK a Közép-európai Ligában.

A férfi Közép-európai Liga 2017/18-as sorozatában a csoportkör utolsó meccseit játszotta szombaton és vasárnap a Vegyész RC Kazincbarcika gárdája, az ausztriai Bleiburgban. Azt már az első mérkőzésük előtt tudták a sárga-kékek, hogy a sorozatban ez lesz a két utolsó találkozójuk, hogy nem juthatnak be a négyes döntőbe, ugyanis pénteken este ezen a helyszínen a szlovén Calcit Volley Kamnik ellen 3:2-re nyertek a házigazdák, az SK Posojilnica Aich/DOB együttese, és ezzel az osztrák gárda is biztosította helyét a fináléban, ahová a Kamnik már korábban bejutott.

Szombaton

Szombaton este a Kamnikkal csapott össze a VRCK. Barcikai ponttal kezdődött a mérkőzés, majd rendre Szabó D.-ék mentek egy ponttal, köszönhetően a csapatkapitány jó megoldásainak. Hathoz érve a Kamnik átvette a vezetést, amely a széleken tudott elsősorban kibontakozni, az első technikai szünetnél már két ponttal vezettek (8-6). A folytatásban Mészáros pillanatai következtek, majd Páez a centereit is megtalálta, de a hátrányt nem sikerült csökkenteni (16-13). A jó blokkmunkának köszönhetően sikerült mezőnyben extrákat hozniuk a borsodiaknak, melyeket pontokra is váltottak (16-15), de három rossz nyitás után ismét a Kamnik volt előnyben, és már nem is engedte ki a szettet a kezéből.

Az első játszma elvesztése nem szegte kedvét az Oravec legénységének, Banai jó támadása után ismét egálban voltak a csapatok a szett elején. Habár védekezésben Szabó D. kétszer is extrát hozott, és a labdamenet is a Kazincbarcikáé lett, nyitásfogadásban kicsit gyengébb volt a VRCK teljesítménye, így az ellenfél könnyen össze tudott állni blokkban (16-12). Hiába mutattak be szép dolgokat Gebhardt N.-ék, a Kamnik kíméletlenül megbüntette a magyar együttes rossz nyitásfogadását, és még támadásban is szerencséje volt, főleg Vidmarnak (25-19).

Villámrajtot vett a szlovén gárda a térfélcsere után (7-0), Oravec mester pedig kis nyugalomra intette övéit. Juhászék az első technikai után elkezdték a pontgyártást (9-4), de nem volt könnyű dolguk, hiszen a Kamnik már biztos négyes döntősként is keményen küzdött. Szabó D. kőkemény nyitásait szépen fogadták a vendégek, de Mészáros jó meglátására nem tudtak mozdulni (10-7). Az újra magára találó Barcika ismét méltó ellenfele lett a papíron erősebb szlovéneknek, Páez blokkja is jókor jött, ám az újabb rontások nyitásban nagyon nem hiányoztak (16-10). A kevesebb hibával játszó Kamnikkal szemben alaposan meg kellett dolgoznia minden egyes pontért a Vegyésznek, de Szabó D.-ék a testi épségüket sem kímélték, a szerencse azonban nem akart melléjük állni, ráadásul a Kamnik is magas szinten teljesített végig.

Vasárnap

Vasárnap az SK Posojilnica Aich/Dob elleni meccsnek különösebb tétje már nem volt. Az első szettben háromhoz érve vette át a vezetést a VRCK, Milev pedig nagy szerepet vállalt a negyedik pont megszerzésében is, szépen ütötte el a labdát egy blokk mellett (3-4). Banai centerből szerzett pontot, majd az Aich/Dob hórihorgas centere, Hruska blokkolt egyet, hogy aztán outot nyisson (6-7), de nyolcnál csapata volt előnyben (8-7). A hazaiak főleg Mészárost nyitották, taktikájuk pedig bevált, illetve annak köszönhették folyamatos előnyüket, hogy jobban megoldották a támadásaikat, hiszen az ő fogadásuk sem volt közel tökéletes (16-14). A hajrára úgy tűnt, sikerül ismét kiegyenlíteniük a vendégeknek, de végül az Aich/Dob érvényesítette akaratát (25-19).

A második szettben 2-0 után gyorsan egyenlítettek Szabóék, de aztán hárompontos előnyre tettek szert a hazaiak (8-5). Mészáros hátsó sorból ütött szinte blokk nélkül, az ellenfélnek esélye sem volt felszednie a labdát. Többször is akadozott a VRCK-játéka, nem mindig érették meg egymást a játékosok, de a különbség lényegesen nem változott (12-8). Toronyai és Gabhardt N. érkezett Szabó és Páez helyére, és a rutinos feladó rögtön egy ászértékű nyitással jelentkezett. Petrás elképesztő magasságokból dolgozott, nem egyszer csak lepöccintette a játékszert, és a 16. poént is ő szerezte, ezúttal kettes helyről. A hazaiaknak még a nyitásrontások is belefértek, ugyanis magabiztosan támadtak, és ebben a szettben is csak 19 pontot engedtek az Oravec-csapatnak.

A harmadik játszmában Mészáros hatalmas blokkja sem vette Petrás kedvét, a szlovák a nagy sapka után beütötte a sajátját, majd nyitásaival jeleskedett – ebben azonban a Szabó D. helyén játszó Árva sem maradt adós (4-4). Gebhardt N. újabb pontja az egyenlítéshez volt elég (7-7), és bár az első technikainál a hazaiak voltak előnyben, Páez blokkjával már a VRCK volt előrébb (8-9). 13-11-nél Oravec edző kért ismét időt, Petrás megint magára talált, de a pauza megzavarhatta, mert nyitást rontott. Összességében azonban nem sikerült kizökkentenie a Barcikának ellenfelét (16-13), az osztrákok mezőnyben sok extrát hoztak, majd a visszatámadásokat jó százalékban értékesítették is. A hajrá előtt Szabó és Milev visszajött Árva és Gebhardt N. helyére, jöttek is a vendég pontok (22-18), de a bravúr ezúttal sem jött össze (25-18).

ÉM-TM


Jegyzőkönyvek

Calcit Volley Kamnik (szlovén) – Vegyész RC Kazincbarcika 3:0 (20, 19, 17)

Bleiburg, 50 néző. V.: Brlas, Rajkovic (horvátok).

Calcit Volley Kamnik: Novljan, Gil, Vidmar, Stalekar, Pereira, Okroglic. Csere: Hribar (liberó), Stembergar. Vezetőedző: Gasper Ribic.

Vegyész RC Kazincbarcika: Páez, Milev, Banai, Szabó D., Mészáros, Juhász P. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Kozsla, Toronyai, Gebhardt N., Árva. Vezetőedző: Daniel Oravec.

Gasper Ribic: – Elég jó mérkőzést játszottunk, rendkívül elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel. Főleg nyitásban és fogadásban sikerült javulnunk péntekhez képest. Külön öröm, hogy győzelemmel zártuk az alapszakaszt.

Daniel Oravec: – A legnagyobb probléma a nyitásunkkal és a nyitásfogadásunkkal volt. A Kamnik rendkívül pontosan játszott, keveset hibáztak, mi viszont rengeteget. Amikor a szerváink ültek, partnereik voltunk az ellenfélnek, de a fogadáson sok múlott.

SK Posojilnica Aich/Dob – Vegyész RC Kazincbarcika 3:0 (19, 19, 18)

Bleiburg, 200 néző. V.: Rajkovic, Brlas (horvátok).

SK Posojilnica Aich/Dob: Petras, Hruska, Król, Rainer, Wiese, Koncilja. Csere: Steiner (liberó). Vezetőedző: Matjaz Hafner.

Vegyész RC Kazincbarcika: Páez, Milev, Banai, Mészáros, Szabó D., Juhász P. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Gebhardt N., Toronyai, Kozsla, Árva. Vezetőedző: Daniel Oravec.

Matjaz Hafner: – Rendkívül koncentráltan játszottunk, kellett is, hiszen szükségünk volt a győzelemre a céljaink eléréséhez. A Kazincbarcika kevesebb hibával játszott, mint tette azt egy nappal korábban, de idehaza sikerült érvényesíteni az akaratunkat.

Daniel Oravec: – Jobban játszottunk, mint szombaton, de az Aich/Dob jobb csapat, a széleken rendkívül erősek voltak. Gratulálok, és sok sikert kívánok nekik a négyes döntőben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!