BOON - Sport - Triatlon

2016.12.16. 14:20

Triatlon kongresszuson, Madridban

Tiszaújváros - A magyar szövetség küldöttségét Lehmann Tibor szakmai alelnök vezette az ITU XXIX. kongresszusára.

Tiszaújváros - A magyar szövetség küldöttségét Lehmann Tibor szakmai alelnök vezette az ITU XXIX. kongresszusára.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség nemrégiben Madridban rendezett négynapos rendezvényének programjában kerekasztal-beszélgetések, bizottsági és kontinentális szövetségi találkozók szerepeltek, de tisztújításra is sor került.

Bekerültek

A honi sportági szövetség képviseletében – Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője mellett – Szabó Zita főtitkár és dr. Varga Béla, a szervezet technikai bizottságának elnöke is jelen volt a szakmai fórumon. A magyar „kontingenst” gyarapította a hivatalból az eseményen résztvevő ITU-alkalmazottak közül Csovelyák Zita sportágfejlesztési vezető, valamint az egyaránt tiszaújvárosi Márkus Gergely sportigazgató és Nagy Alpár, a technikai bizottság tagja.

Az MTSZ küldöttségének két jelöltje volt az ITU különböző bizottságába, akik mindketten be is kerültek: a tiszaújvárosi dr. Gályász András az orvosi és antidopping, dr. Varga Béla pedig a technikai bizottság tagja lett. Velük együtt három magyar bizottsági taggal büszkélkedhetünk, hiszen korábban Tóth Tamást (Budaörsi TKE) a Versenyző Bizottságba választották be. Érdekesség, hogy az említett magyar résztvevőnek van tiszaújvárosi kötődése, „előélete”. A városban élők mellett Szabó Zita és Tóth Tamás sikeres világkupa-indulóként, Csovelyák Zita a Triatlon Nagyhét szállás-transzfer reszortosaként, dr. Varga Béla pedig valamennyi Tisza-parti világkupa és nemzetközi verseny vezető­bírójaként szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Nagyszabású volt

– A négyévente rendezendő esemény nagyszabású volt – tudtuk meg hazaérkezését követően Lehmann Tibortól. – Bizottsági ülésekkel kezdtünk, majd kontinentális egyeztetésekkel folytattuk. Nekünk, európaiaknak panelüléseket rendeztek olyan témákban, mint a versenyrendszer kérdései, stratégiája, egyéb rendezői szervezetekkel való kapcsolattartás, együttműködés. Az összes európai küldött részére a Renato Bertrandi vezette kontinentális szövetség külön ülést is szervezett. Délutánonként az ITU kongresszust érintő témákban számoltak be a bizottságok munkájáról. A zárónapra csak a szavazás maradt, mely az alapszabály aktualizálásán kívül a tisztújításról szólt. A tagság megerősítette az elnöki pozícióban a spanyol Marisol Casado asszonyt, akit éppen nyolc évvel ezelőtt, szintén Madridban választottak a sportág-világszervezet vezetőjének. A gálavacsorát díjátadóval kötötték egybe, melynek legnagyobb sztárja Thomas Bach, Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke volt, aki elismerősen beszélt a triatlonról, annak dinamikus fejlődéséről, és szót ejtett a soron következő 2020-as tokiói olimpiáról is. A triatlon Hall of fame (halhatatlanok) táborához Carol Montgomery (Kanada), Loretta Harrop (Ausztrália), Bred Bevan (Ausztrália) és Bevan Docherty (Új-Zéland) csatlakozhatott a gálán. Az egyik legrangosabb elismerést jelentő Michel Ginoux-díjat, melyet elsőként dr. Márkus Gábor, a tiszaújvárosi triatlon megteremtője, a világkupa és a Nagyhét megálmodója vehetett át, a kanadai Sheila O’Kelly érdemelte ki. A kongresszuson szó esett az ITU által 2017 februárjában, Budapesten megrendezendő I. Versenyszervezői Konferenciáról, mely a Magyar Triatlon Szövetség közreműködésével jön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!