BOON - Sport - Triatlon

2016.04.19. 18:55

Világszám: most jön a huszadik Világ-kupa futam Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Az idén – az olimpia miatt – júliusban rendezik meg a Triatlon Nagyhét programsorozatát.

Tiszaújváros - Az idén – az olimpia miatt – júliusban rendezik meg a Triatlon Nagyhét programsorozatát.

A jubileumokhoz és az eddigi hagyományokhoz méltó triatlonos szezonra készülnek a várossá avatásának 50. évfordulóját idén ünneplő Tiszaújvárosban. A már ezen a hétvégén elkezdődő nagy menetelés – a Jabil 3próba, a XXV. ReMat Tisza Triatlon, valamint az ifjúsági Eb-t, a junior Ek-t és a 20. ITU Triatlon Világ-kupát magába foglaló Triatlon Nagyhét – részleteiről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a rendezvényeknek otthont adó városban.

A szervezők részéről elsőként Bráz György, Tiszaújváros polgármestere beszélt az eseményen, aki megemlítette, hogy Tiszaújváros várossá nyilvánításának 50. évét ünnepelik az idén, és 800 olyan rendezvény lesz a településen, ami kapcsolódik ehhez a jubileumhoz.

A polgármester ezt is elmondta, hogy a sportnak mindig nagy jelentősége volt a város életében, fényes csillagnak nevezte a triatlont, amely a város életnek a második felében folyamatosan jelen volt, hiszen a sportág különböző szintű versenyeit 25 éve rendezik meg a Tisza-parti városban, ahol mostani lesz a 20. Világ-kupa viadal, az ezt magába foglaló Triatlon Nagyhét programsorozatnak pedig 18. alkalommal adnak otthont. Bráz György azt is bejelentette, hogy Nemzeti sportvárosként szeretnék a település sportéletének feldolgozását könyv formájában megjelentetni, és ennek megírásával Szűcs Istvánt bízták meg.

Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnöke, vezetőedzője, a Triatlon Nagyhét főrendezője többek között arról is szót ejtett, hogy az év első versenyét a most vasárnapi Jabil 3próba kerékpáros száma jelenti (ennek a második körét, az úszást június 19-én rendezik meg, az egyharmad maratont pedig a Nagyhét keretén belül, július 8-án), míg május 20-21-én a Tisza Triatlon házigazdái lesznek, amelynek első napján a klubcsapat országos bajnokságot, másnap pedig a paratriatlon országos bajnokságot rendezik meg.

A klubelnök azt is elmondta, hogy az idén, mivel olimpia éve van, a szokottnál korábban lesz a Triatlon Nagyhét, augusztus helyett július elején, a mostani alkalommal két nagy nemzetközi versenyre, az ifjúsági Európa-bajnokságra és a Világ-kupa futamra kerül sor.

– Ez utóbbi verseny hazai esélyeiről szólva azt mondhatom: a lányoknál és a fiúknál is dobogós reményeink vannak, Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor révén, akik nem csak az ittenieket, Tiszaújvárost, a klubjukat, hanem Magyarországot is méltóképpen képviselhetik a nemzetközi mezőnyben – mondta Lehmann Tibor, aki a Világ-kupáról a következőket mondta: – Bár a Világ-kupa idejére az olimpiai kvalifikációs versenysorozat lezárul, de felkészülés, a riói ötkarikás játékokra javában tart majd, és az egy hónappal később sorra kerülő olimpia verseny előtt ez egy jó felmérő lehet sokak számára, és minden bizonnyal színvonalas versenyt láthatunk majd, és a férfi mezőnyben több év után ismét lesz egy tiszaújvárosi sportoló, Dévay Márk személyében.

Tiszaújváros alpolgármestere, dr. Fülöp György azt emelte ki, hogy Tiszaújvárosban komoly iparfejlesztés folyik, a város mai arculatát annak köszönheti, hogy ezt tudatosan fejlesztették, a sport pedig az itt élők közösségének formálódását hozta, a rendezvényekkel, az ezen szerzett élményekkel, amelyek közül kiemelkedik a Triatlon Nagyhét.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy sok helyi lakos áll a város nagy rendezvénye mögött, és segít abban, hogy ez az esemény sikeres legyen, az önkénteseknek pedig minden évben meg kell köszönni a munkájukat.

Pálffy Gábor, a rendezvény fő támogatójának, a Mol Petrolkémia Zrt.-nek a képviselője cégének friss kampány mondatára hívta fel a figyelmet, ami így hangzik: ,,A szurkoló benned van”. Mint mondta ez is jelzi, hogy a Mol számára fontos a sport, az idei nagy, magyar érdekeltségű rendezvények, mint a jégkorong világbajnokság, a labdarúgó Európa-bajnokság, illetve a Triatlon Nagyhét, a Világ-kupa futammal.

– Húsz éve elődeink arra gondoltak, hogy egy ilyen elképzelést, egy kalandot – a triatlon világkupát Tiszaújvárosba hozni – támogatni kell – mondta Pálffy Gábor. – A kaland aztán felfedező út, majd expedíció lett, amelyben vállalatunk – jelenleg pedig a MOL-csoport – mindig ott volt a „túravezetők” mellett, támogatta őket. Visszanézve, őszintén mondhatom, hogy az elmúlt időszakban valódi partnerség alakult ki a szervezők és a cég között.

Az Omega is

Márkus Balázs, Triatlon Nagyhét szervező bizottságának társelnöke a sportrendezvényekhez kapcsolódó kísérő programokról, a kulturális kínálatból a nyitónapi Omega koncert emelte ki, ami a a sportcentrum területén lesz. Ellentétben a többi zenei eseménnyel, amelyek a belváros, a Dísz-tó környékén található két nagyszínpadon lesz látható, hallható. A szervező azt is elmondta, hogy a Bon-Bon, a Magna Cum Laude, a Zanzibár, a The Biebers, ByAlex, a Bikini is Tiszaújváros vendége lesz a nagyhét idején.


Triatlon Nagyhét tervezett program

Július 2. (szombat), 13.00: Ifjúsági triatlon Európa-bajnokság selejtezők

Július 3. (vasárnap), 12.00: Evezős verseny

Július 4. (hétfő), 17.00: Ifjúsági triatlon Európa-bajnokság egyéni döntők

Július 5. (kedd), 17.00: Futóverseny, 17.30: Ifjúsági triatlon Európa-bajnokság csapatverseny

Július 6. (szerda), 18.00: Kerékpárverseny

Július 7. (csütörtök), 17.00: Tóátúszás

Július 8. (péntek), 17.00: Futóverseny, 17.30: Jabil 1/3 maraton

Július 9. (szombat), 8.00: Turista triatlon, 9.00: Lábtenisz, 10.00: Streetball, 12.30: Triatlon junior Európa-kupa selejtezők, 15.10: Triatlon Világ-kupa selejtezők

Július 10. (vasárnap), 9.00: Triatlon gyerek gála, 10.20: Triatlon serdülő gála, 13.00: Triatlon junior Európa kupa, 15.45: Triatlon Világ-kupa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!