BOON - Sport - MVSC

2018.08.03. 08:07

MVSC: Végre befejeződött a zöld-fehér klub arénájának rekonstrukciója

Miskolc - A jelek szerint 22 hónap után visszatérhetnek az MVSC sportolói a Csokonai utcába.

Miskolc - A jelek szerint 22 hónap után visszatérhetnek az MVSC sportolói a Csokonai utcába.

A Miskolci VSC sporttelep megújításáért több mint öt éve indult lobbi, amelynek kézzel fogható jele 2016. február 25-én bukkant fel, ekkor jelent meg a Magyar Közlöny 2016/24 számában az 1071/2016. (II. 25.) kormányhatározat, amely az „Egyes sportinfrastruktúra-fejlesztési beruházások megvalósításához kapcsolódó kormányhatározatok módosításáról” címet viselte.

2016. november 2-án

Ez többek között azt is tartalmazta, hogy a Diósgyőri stadion rekonstrukciója mellett az MVSC Csokonai utcai pályája is megújul azért, hogy a DVTK labdarúgócsapata néhány NB I-es meccsét itt rendezhesse, és emiatt a Magyar Állam 900 millió forintot biztosít a vasutas sporttelep rekonstrukciójára.

Az ezt célzó szerződést 2016. október 28-án írták alá az érintettek, köztük az MVSC sportingatlanát tulajdonló állami cég, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) és a Csokonai utcai beruházás kivitelezője, a Market Építő Zrt. A területet a kivitelezőnek 2016. november 2-án át is adták, és a szerződés ütemterve szerint 5 hónapon belül, vagyis 2017. április elejére el kellett volna készülnie a felújításnak, ám itt 13 hónapon keresztül nem történt érdemi munka.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az említett kormányhatározatban szereplő egyik cél, hogy a DVTK NB I-es labdarúgócsapata itt játsszon bajnoki mérkőzéseket, nem tartható, újabb döntés született kormányzati szinten az ingatlan felújításáról. Az 1586/2017. (VIII. 28.) kormányhatározat „a Diósgyőri Stadion rekon­strukció beruházás keretében megvalósítandó MVSC Sporttelep fejlesztésével kapcsolatos további döntésekről” címet viselte, és a létesítmény osztályba sorolásáról, valamint a megvalósítás határidejének megváltoztatásáról rendelkezett: e szerint a Csokonai utcai pályát NB I-es helyett NB III-as mérkőzések megrendezésére kell alkalmassá tenni, és ennek 2018. február 28-ig el kell készülnie. Ezen kormányhatározattól számítottan, 3 hónappal később jelentette be a miskolci polgármester a városi közgyűlésen, hogy 2017. decemberében elkezdődnek a munkálatok a Csokonai utcai pályán, és 2018. április 3-ra kell a felújítással végeznie a kivitelezőnek, a Market Építő Zrt.-nek.

Bő három hete

A városvezetői nyilatkozat után pár nappal, a munkálatok meg is kezdődtek, és 2017. december 18-án ez jelent meg a közbeszerzési értesítőben, a „Diósgyőri stadion és MVSC sporttelep fejlesztés t. szerződés 1. sz. módosítása” címet viselő hirdetményben, – amelyben teljesítési határidőként még 15 hónap szerepelt (vagyis 2018. február elején kellett volna elkészülnie a projektnek), – az MVSC pályáról: „Az előzetes tervezési program a helyszíni adottságok feltárását követően felülvizsgálatra került. A város sportszakmai céljainak figyelembevétele mellett az a döntés született, hogy a létesítményt célszerűbb NB III-as mérkőzések megrendezésére alkalmas pályának kialakítani. A főépület felújítása a korábbi tervhez képest bővített műszaki tartalommal valósul meg. A gépészetet és az elektromos rendszer az épület minden részében felújítják és megtörténik a teljes energetikai modernizálás is. A létesítménybe beépítik a DVTK stadion napos oldali lelátójának egy részét és felszerelik a DVTK pálya egykori világító berendezéseit.”

A közbeszerzési értesítőben bő három hete, 2018. július 9-én megjelent egy hirdetmény, amelynek „Tájékoztató a 2. szerződés módosításról a Diósgyőri stadion kivitelezés és MVSC sporttelep tervezés és kivitelezés szerződéssel kapcsolatban” a címe, ebben már 18 hónap szerepelt teljesítési határidőként, ami a munkaterület átadásának időpontját, vagyis 2016. november 2-t alapul véve 2018. május 2-án telt le.

Nem kaptunk választ

Hogy pontosan mikorra kellett volna elkészülnie az eredeti tervek szerint 2017. április elején átadni tervezett MVSC pályának, azt nem tudni, hiába szerettünk volna ezzel kapcsolatban információhoz jutni korábban, legutóbb ez év májusban az ingatlan tulajdonosától, a sporttelep felújításával kapcsolatos kivitelezői szerződést aláíró Nemzeti Sportközpontoktól nem kaptunk választ.

A lapunkhoz eljutott információk alapján a jövő héten hétfőn, 2018. augusztus 6-án adhatja vissza a kivitelező cég a területet az NSK-nak, és a különböző szakhatósági engedélyek beszerzése után, a mostani hónap végén veheti újra birtokba a területet az MVSC sportegyesület. Ezt az információt látszik alátámasztani az, hogy az MVSC megyei II. osztályú labdarúgócsapata az első négy fordulóra idegenbeli meccseket kért a bajnokság szervezőjétől, és az évad első hazai bajnokiját az Északi csoport 5. fordulójában játszaná, az Észak-Magyarországhoz eljutott hírek szerint immár a Csokonai utcai, megújult létesítményben.

BCS


2119 ülőhely

Lapunknak sikerült a helyszínen tájékozódnia, s ez alapján kiderült: a kivitelezés során, a pályaudvar felé eső oldalon a fedett lelátórész alapjába véve nem változott a felújítás során, ide 774 darab piros széket szereltek fel. Az ellenkező oldalon – ahol komoly földmunkák elvégzésére is szükség volt – összesen 1345 széket helyeztek el, így összességében 2119 ülőhely található az egyébként zöld-fehér klub új arénájában. Felszereltek egy kisebb eredményjelzőt is, a Szirmára vezető út felé eső kapu mögött.


[related-post post_id="3939637"]

[related-post post_id="3937953"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!