BOON - Sport - MVSC

2017.12.07. 16:34

Elkezdődött a „mocorgás” a Vasút pályán

Miskolc - A Miskolci VSC Csokonai utcai létesítményében megkezdődött a felújítást előkészítő munka.

Miskolc - A Miskolci VSC Csokonai utcai létesítményében megkezdődött a felújítást előkészítő munka.

A Miskolci VSC létesítményhelyzetét az elmúlt években két nagy projekttel próbálták rendezni. 2013-ban egy olyan ingatlanfejlesztéssel, amely alapján az MVSC működési területe az észak-magyarországi régió edzőcentrumává alakult volna. Akkor hat szak­ági szövetség bevonását, egyenként 50-50 millió forintos szerepvállalásával tervezték, amelyhez a miskolci önkormányzat biztosított volna további forrásokat, és az így összegyűjtött összegből újították volna fel a klubházat, illetve bővítették volna az épületet. Ez a projekt azonban „elhalt”, a Vasút pálya felújításáért kifejtett lobbi 2016. február 25-én bukkant fel „kézzelfogható” módon, ekkor jelent meg a Magyar Közlöny 2016/24 számában az 1071/2016. (II. 25.) kormányhatározat, amely az „Egyes sportinfrastruktúra-fejlesztési beruházások megvalósításához kapcsolódó kormányhatározatok módosításáról” címet viselte. Ez többek között azt is tartalmazta, hogy a Diósgyőri stadion rekonstrukciója mellett az MVSC Csokonai utcai pályája is megújul azért, hogy a DVTK labdarúgócsapata néhány NB I-es meccsét itt rendezhesse, és emiatt a Magyar Állam 900 millió forintot biztosít a vas­utasok sporttelepének rekonstrukciójára.

Több mint egy éve

Az ezt célzó szerződést 2016. október 28-án írták alá az érintettek, köztük az MVSC sportingatlanát tulajdonló állami cég, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) és a Csokonai utcai beruházás kivitelezője, a Market Építő Zrt. A területet a kivitelezőnek tavaly november 2-án át is adták, és a szerződés szerint 5 hónapon belül, vagyis az idén április elejére el kellett volna készülnie a felújításnak, ám itt 13 hónapon keresztül nem történt érdemi munka. A lapunkhoz eljutott információk szerint azért nem, mert építési engedélykérelem nem került benyújtásra, helyette hosszan tartó egyeztetések zajlottak arról, hogy mit kellene ide építeni, illetve hogy mire elég az erre előirányzott 900 millió forint.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az 1071/2016. (II. 25.) kormányhatározatban szereplő egyik cél, hogy a DVTK NB I-es labdarúgócsapata itt játsszon bajnoki mérkőzéseket, nem tartható, újabb döntés született kormányzati szinten az ingatlan felújításáról. Az 1586/2017. (VIII. 28.) kormányhatározat „a Diósgyőri Stadion rekonstrukció beruházás keretében megvalósítandó MVSC Sporttelep fejlesztésével kapcsolatos további döntésekről” címet viselte, és a létesítmény osztályba sorolásáról, valamint a megvalósítás határidejének megváltoztatásáról rendelkezett: e szerint a Csokonai utcai pályát NB I-es helyett NB III-as mérkőzések megrendezésére kell alkalmassá tenni, és ennek 2018. február 28-ig el kell készülnie. Ezen kormányhatározattól számítottan, 3 hónappal később jelentette be a miskolci polgármester a városi közgyűlésen, hogy ezen a héten elkezdődnek a munkálatok a Csokonai utcai pályán, és 2018. április 3-ra kell a felújítással végeznie a kivitelezőnek, a Market Építő Zrt.-nek.

A „mocorgás” el is indult ezen a héten a létesítményen belül, a kivitelező által több mint egy éven át érintetlen munkaterületen – ahol eddig csak az őrzés volt az egyetlen tevőleges cselekmény – a munkagépek áramfelvételéhez szükséges pontok kialakítása megkezdődött.

Mit építenek?

És hogy mit valósítanak meg annak a munkának a során, amelyre 900 millió forintot biztosít az állam?

– A klubépület teljesen megújul, nyílászárók, villamos vezetékek, víz-, szenny­vízcsövek cserélődnek ki, és új kazánt is beszerelnek majd. De ezeket a munkálatokat nem az egész ingatlanon hajtják végre, ugyanis a cselgáncsterem és ezzel összefüggésben az emeleti öltözők is megújultak. A terem teteje leszigetelésre került, illetve a szőnyegek alatti rész is új aljzatot kapott, és itt a nyílászárókat, a vezetékeket is kicserélték abból az 50 millió forintból, amelyet a szakági szövetség biztosított erre a 4 évvel ezelőtti döntése alapján – mondta Illyés Miklós, az MVSC elnöke. – Természetesen nemcsak a klubépület, hanem a labdarúgópálya is megújul, a projekt keretében 2000 fős nézőtér kerül kialakításra a Diósgyőri stadionból kikerült lelátórészek felhasználásával. Az új gyepszőnyeget villanyvilágítás mellett is lehet majd használni, hiszen a szintén a Diósgyőri stadionból áthozott kandeláberek is felállításra kerülnek itt.

Lapunk értesülése szerint az NSK és a Market Építő Zrt. a múlt héten aláírta az eredeti generálkivitelezői szerződés módosítását. Ennek pontos tartalma, illetve a beruházás befejezésének hivatalos időpontja az erről szóló közbeszerzési hirdetmény közzétételével néhány napon belül jelenhet meg.


Az augusztus 28-ai kormányhatározat

Az 1586/2017. (VIII. 28.) Kormány határozat a Diósgyőri Stadion rekonstrukció beruházás keretében megvalósítandó MVSC Sporttelep fejlesztésével kapcsolatos további döntésekről.

A Kormány

1. egyetért azzal, hogy a Miskolc közigazgatási területén fekvő, 5080/3 helyrajzi számú földrészleten található MVSC Sporttelep – a Diósgyőri Stadion rekonstrukció során elbontásra kerülő „Napos oldali lelátó”, a pályavilágítás, illetve az egyéb berendezések újrahasznosításával történő – fejlesztése a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó Diósgyőri Stadion rekonstrukció beruházáshoz kapcsolódó intézkedésekről szóló 1037/2015. (II. 9.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határozat) 3. pontjában foglaltaktól eltérően a Diósgyőri Stadion kiváltását nem célozza;

2. egyetért az MVSC Sporttelep NB III. osztálynak megfelelő fejlesztésével, valamint az MVSC Sporttelep főépületének energetikai, valamint szabványossági felülvizsgálat alapján szükséges felújításával;

3. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Nemzeti Sportközpontok bevonásával tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a 2. pont szerinti fejlesztés 2018. február 28-ig megvalósuljon;

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: 2018. február 28.

4. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a 2. pont szerinti fejlesztés támogatására kössön támogatási szerződést a Nemzeti Sportközpontokkal legfeljebb 900,0 millió forintnak, a Korm. határozat 6. pontja alapján, a Korm. határozat 3. pontja szerinti fejlesztésre biztosított már felhasznált és elszámolt összeggel csökkentett mértékéig.

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: azonnal


[related-post post_id="3605412"]

[related-post post_id="3672070"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!