A meglévő győztes mentalitást vinné tovább a Jegesmedvék új edzője

Miskolc - A miskolci jégkorong­csapat immáron másodi­­k svéd trénere nem akar mindent fel­forgatni.

Miskolc - A miskolci jégkorong­csapat immáron másodi­­k svéd trénere nem akar mindent fel­forgatni.

A felmérést hétfőn, a jeges munkát azonban csak tegnap kezdte el a DVTK Jegesmedvék férfihokicsapata. A népkertiek új vezetőedzővel indultak neki a 2017/2018-as szezonnak, méghozzá a svéd Mikael Tisell irányítása mellett. Az ötvenhárom esztendős, stockholmi születésű tréner kedden sajtótájékoztatón mutatkozott be hivatalosan.

Négy sorozaton

– Az elvárások magasak, hiszen egy háromszoros bajnokcsapatot vettem át – kezdte az „északi” szakember, akinek a munkáját Eemeli Parikka másodedzőként, Farkas Tamás kapus­edzőként segíti. – Tisztelem a klubnál zajló munkát, amit az elődeim az utóbbi három szezonban elvégeztek. Azonban egy ilyen kiváló sorozat után is a nulláról kell kezdenünk és újra fel kell építenünk magunkat, a dolgainkat. Természetesen már túl vagyok a srácokkal való beszélgetésen, s szeretnénk mind a négy sorozatban, az Erste Ligában, a Magyar Kupában, a Kontinentális Kupában és a Visegrád Kupában is maximálisan helytállni, szép sikereket elérni. A sportban mindig vannak előrelépési lehetőségek, vagyis túl akarjuk szárnyalni azokat az eredményeket, melyeket a klub eddig elért.

Nem véletlen

Hogy pontosan mik ezek a célok, azt már Magosi Bálint, a DVTK Jegesmedvék csatára részletezte.

– Nyilvánvaló, hogy megvédenénk a címünket az Erste, volt Mol Ligában, ezzel együtt a magyar bajnokságban, illetve begyűjtenénk a Magyar Kupa-elsőséget – mondta a magyar válogatott támadó, aki így folytatta. – A Kontinentális Kupa-szereplés tavaly nem úgy alakult, ahogyan terveztük, ott is jó lenne szintet lépni, az első körből továbbjutni, a Visegrád Kupa pedig egy jó alkalom, lehetőség arra, hogy a magyar hokit előrébb jegyeztessük azon a bizonyos nemzetközi térképen. Az előző évad után kapott mindenki ajánlatot a Jegesmedvéktől, nem véletlen, hogy a csapat magja egyben maradt. Magamtól azt várom, hogy egyet lépjek előre, feljebb, leginkább a fegyelmezettség terén van még tennivalóm…

Ezt követően ismét Mikael Tisellé lett a szó, aki azon felvetésre, hogy milyen játékot szeretne megvalósítani a DVTK Jegesmedvékkel, az alábbiakat válaszolta:

– Felvételről láttam a csapat jó pár mérkőzését, az előző szezonból, és ezek, a tapasztaltak alapján nem tervezem azt, hogy mindent gyökeresen megváltoztatok – szögezte le a svéd szakvezető. – A lényeg, hogy legyen közös a gondolkodás, köztem és a játékosok között, legyünk jól szervezettek mind védekezésben, mind támadásban, mindenki pontosan tudja a dolgát, ezek mellett leginkább a speciális játékhelyzetek szorulnak csiszolásra. Ennek a társaságnak az a legnagyobb előnye, hogy tudja, miként kell győzni, vagyis a csapat birtokában van annak a tudásnak, amely a sikerekhez kell, s ezt meg kell tartanunk, ezt a mentalitást tovább kell vinnünk.

Még hat hét

Az új vezetőedző hozzátette még: a hétfői felmérésből az derült ki számára, hogy a játékosok megfelelő fizikai állapotban érkeztek vissza a nyári szabadságról.

– Ezzel elégedett vagyok, de még van hat hetünk, s olyan munkát akarunk elvégezni, amely megalapozza az erőnket egészen jövő márciusig. Ezen rövid idő alatt már megbizonyosodtam arról, hogy nemcsak jó korongosok vannak itt, hanem jó emberek is – hangsúlyozta Mikael Tisell.

Nagyobb eséllyel

A sajtótájékoztatón felszínre került a sportág összehasonlítása is, mégpedig svéd–kanadai–orosz–magyar stílus viszonylatban.

– Szalad az idő, harminc esztendeje kezdtem otthon a szakmát, dolgoztam a svéd korosztályos válogatottaknál, úgyhogy ez alapján azt mondhatom: olyan őrületesen nagy különbségek nincsenek, persze mindenhol vannak bizonyos stílusjegyek, például Kanadában a gyorsaság, a direkt játék – fogalmazott Mikael Tisell. – A merítési lehetőségek mások, hiszen amíg Kanadában százezrekben mérhető az igazolt játékosok száma, Svédországban tízezrekben, Magyarországon pár ezerben. Márpedig a számítások szerint ha van miből, kiből választani, akkor nagyobb eséllyel jön ki egy jobb hokis onnan, ahol nagyobb a létszám. Biztos vagyok abban, hogy a magyar jégkorong szeretne még előrébb lépni, ehhez sok munka kell, és megnézni azt, hogy mit csinálnak jobban, másképpen a hokiban élen járó országok, nem a felnőttekkel, hanem már a kisgyerekekkel, az ő felkészítésükben.

Nem ismeri

Lapunk azon kérdésére, hogy ismeri-e az egyetlen svéd elődjét, Kjell Greg Lindqvistet, aki dolgozott Miskolcon, Mikael Tisell ezt mondta:

– Személyesen nem, hiszen ő már hosszabb ideje külföldön vállal, vállalt munkát. Budapesten dolgozik, ahogy tudom, ennek következtében az egymás elleni összecsapásaink előtt biztos fogunk beszélgetni.

Jégkorong Erste Liga: kilenc csapat

A szeptemberben kezdődő szezonban kilenc klub indul az Erste Ligában: az ASC Corona 2010 Brasov, az SC Csíkszereda, a Dunaújvárosi Acélbikák, a DVTK Jegesmedvék, az EV Vienna Capitals, a Fehérvári Titánok, a Ferencváros, a MAC Budapest és az Újpest. Visszalépett a sorozattól a Debreceni HK, a Dunărea Galati, valamint a HK Beograd.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!