Valami új a hokiban: Magyar Kupa kicsit másképpen

Miskolc - Nincs felmentett, minden csapatnak selejtezőt kell játszania a jégkorong Magyar Kupában.

Miskolc - Nincs felmentett, minden csapatnak selejtezőt kell játszania a jégkorong Magyar Kupában.

Az elmúlt években az idény végén, a jégkorong Mol Liga alapszakasza után játszották a Magyar Kupa selejtezőit, a liga döntőjét követően pedig a kupa négycsapatos fináléját. Ebben az évadban ez másképp lesz.

Az idei Magyar Kupa-selejtezőkben a Mol Ligában szereplő mind a hét magyar együttes (DVTK Jegesmedvék, MAC Budapest, Debreceni HK, Ferencvárosi TC, Újpesti TE, Dunaújvárosi Acélbikák, Fehérvár AV 19) részt vesz, valamint egy fiatalokból álló fővárosi gárda is (Hokiklub Budapest). Vagyis az előző évekhez képest nem lesz kiemelés, amikor a Mol Liga-döntőbe jutott magyar csapatok automatikusan résztvevőivé váltak az elődöntőnek.

A mostani Magyar Kupa sorozatban 7 forduló keretében mindenki játszik mindenki ellen egyszer úgy, hogy az adott fordulók meccseit mindig egy napon és követhető módon szerdán rendezik meg. Az 1. forduló meccseire ma kerül sor (a további játéknapok: október 19., november 9., november 23., december 21., január 4., január 11.), így a DVTK Jegesmedvék csapata is szerdán játssza első összecsapását, ellenfelük az Újpest TE együttese lesz. A hétkörös csoportselejtező után az első négy helyen végzett gárda folytathatja szereplését a Magyar Kupában, az elődöntőkben (január 25., szerda), és mivel ebben az évadban nem lesz Final Four, az elődöntők vesztesei elbúcsúznak, a két állva maradt csapat pedig egy meccsen dönt a kupasorsolásról január 28-án.

Az okok

És hogy miért változott meg a honi jégkorong Magyar Kupa lebonyolításának rendje?

– Azon kevés országok közé tartoztunk, ahol a fő versenysorozatnak a döntőjét, vagyis a csúcseseményét követően került sor a kupa fináléjának megrendezésére – válaszolta megkeresésünkre Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára. – Emiatt a Magyar Kupa azzal, hogy a Mol Liga döntőjének árnyékában zajlott, nem kapott megfelelő rangot. Ezen kívántunk változtatni azzal, hogy az évad közben rendezzük meg a döntőt, és hogy nem lehet más küzdelemsorozatban elért eredményekkel bejutni mondjuk az elődöntőbe. Lehet, hogy a Magyar Kupa új lebonyolításával egy picit több meccset kell majd játszania egyik vagy másik együttesnek, de ez aligha lehet gond, ennek bele kell férnie az évad 50 körüli meccs­számába. A mostani Magyar Kupa-évad lebonyolítása tulajdonképpen egy próbaév, ha beválik, akkor maradhatunk ennél a formánál, de akár dönthetünk úgy is, a csapatok felkészülését segítendő az évad elejére írjuk ki a Magyar Kupa-­selejtezőket, így ugyanis tétmeccsekkel lehetne készülni a nagyobb feladatokra.

A Macik startja

A Magyar Kupa rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a DVTK Jegesmedvék együttese. Ezen a rendezvényen Nagy Ádám csapatmenedzser fogalmazta meg a klubvezetésnek a kupával kapcsolatos elvárását, elmondása szerint a cél a négy közé jutás, és ott majd a lehető legjobban szerepelni, lehetőleg megnyerni a sorozatot.

– Ez egy izgalmas csatározás lesz, amelyben hét remek csapat szerepel – mondta Douglas Bradley, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője. – Természetesen szeretnénk jól szerepelni, bejutni a négy közé, izgatottan várjuk a kupaszereplést, az első meccset. Az Újpest ellen rendkívül nehéz meccsre számítok, jó taktikával játszó, jól felkészített csapat ellen fogunk játszani, nagyra becsülöm ellenfelünk edzőjét. Az ÚTE ellen egyszer már játszottunk az idén, az nagyon nehéz mérkőzés volt, ellenfelünk már 3-1-re vezetett itt, Miskolcon, és onnan sikerült fordítanunk, és szeretnénk megnyerni ezt a mostani, várhatóan szintén izgalmas összecsapást. Egy biztos: sokkal jobban kell figyelnünk a kiállításokra, arra, hogy kevesebbet legyünk a büntetőpadon, mert a múlt heti romániai túrán ebből picit sok volt.

A kupameccsen a DVTK-s Pavuk Erdélyben összegyűjtött sérülése miatt valószínűleg nem szerepelhet, viszont a csapattársai közül a többiek – a kedd délutáni helyzet szerint – bevethetők.

Játékosszavak

Tóth Adrián, a DVTK Jegesmedvék játékosa: – Örülök, hogy ilyen lebonyolítása van a kupának, mert ez hét mérkőzéssel több, mint a tavalyi, ugyanis én szeretek meccseket játszani. Első kupaellenfelünk nagyon jól szervezett csapat, fizikálisan jó állapotban vannak, és hasonlóan kiélezett meccsre számítok, mint amilyen az első volt ellenük ebben a szezonban.

ÉM-BCS


DVTK Jegesmedvék: Magyar Kupa menetrend

  • MK 1. forduló, október 5. (szerda), 18.30: DVTK Jegesmedvék – Újpesti TE
  • MK 2. forduló, október 19. (szerda), 19.00: Ferencvárosi TC – DVTK Jegesmedvék
  • MK 3. forduló, november 9. (szerda), 18.30: DVTK Jegesmedvék – Dunaújvárosi Acélbikák
  • MK 4. forduló, november 23. (szerda), ??: MAC Budapest – DVTK Jegesmedvék
  • MK 5. forduló, december 21. (szerda), ??: Hokiklub Budapest – DVTK Jegesmedvék
  • MK 6. forduló, január 4. (szerda), 18.30: Fehérvár AV19 – DVTK Jegesmedvék
  • MK 7. forduló, január 11. (szerda), 18.30: DVTK Jegesmedvék – Debreceni HK

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!