Szerdán eldőlt: nem indulnak a szlovák Extraligában a Macik

Miskolc - Az utolsó kanyarban csúszott el a DVTK Jegesmedvék csapata.

Miskolc - Az utolsó kanyarban csúszott el a DVTK Jegesmedvék csapata.

Sajtótájékoztatót tartottak a diósgyőri stadion VIP-termében a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatának időszerű kérdéseiről, s a csütörtök délelőtti esemény lényegét már akkor sejteni lehetett, amikor megérkeztek a Macik elöljárói, hogy tájékoztassák a megjelenteket a Tipsort Extraliga szerda esti üléséről, a döntésről. Egri István, a DVTK Jegesmedvéket működtető kft. többségi tulajdonosának képviselője, Egri Gergely csapatvezető-menedzser és Mayer Péter szakmai igazgató egyaránt szomorú tekintettel ült az asztalhoz, így világossá vált: zátonyra futott a remélt szlovákiai extraligás szereplésük.

Nagyon csalódottak

– Sajnos nem tudunk jó hírrel szolgálni – közölte Egri Gergely, majd így folytatta: – A 2016/17-es idényre nem nyertünk felvételt. A klubok képviselői kétszer szavaztak és szerdán este elveszítettük a második kört, indulásunk egy szavazaton múlt. Most le kell ülnünk, és magunkban át kell gondolnunk azt, hogy mit rontottunk el. Az önmagában nagy megtiszteltetés és eredmény, hogy egy hokiországban rólunk beszéltek, majd rólunk szavaztak, mégis nagyon csalódottak vagyunk. Jó projektben vettünk részt, meggyőződésünk, hogy pályázatunk szakmailag és gazdaságilag is nagyon erős volt.

Szavaihoz csatlakozott Egri István, aki köztudottan a miskolci hokisport első embere:

– Szomorúak vagyunk, hiszen már beleéltük magunkat abba, hogy egy minőségi színvonalú sorozaton is kipróbálhatjuk magunkat. Pozitív tény, hogy idáig jutottunk, hogy partnerként kezeltek minket, a döntést, mely szerint északi szomszédaink nem bővítik az Extraligát, nehéz szívvel vettük tudomásul. Ezek után is kapcsolatban maradunk az ottani klubokkal, folytatjuk együttműködésünket, közben azonban pontot teszünk a mostani szavazás végére, és készülünk az itthoni szezonra. Teljes erővel hangolunk majd a Mol Ligára, olyan csapatot akarunk építeni, amellyel megvédhetjük elsőségünket. Mivel minden feltétel rendelkezésünkre áll, meg tudjuk valósítani elképzelésünket.

Dudas: Turku?

Szóba kerültek a személyi kérdések is. Elhangzott, hogy a világbajnokság miatt mindenki kivárt, továbbá még lebegtetik a MAC Budapest esetleges EBEL-szereplését, így csak az elkövetkezendő napokban és hetekben kerülhet terítékre a szakvezetés és a keret összetételének ügye. Még nem lehet tudni, hogy mi lesz Jason Morgan vezetőedzővel (aki lapunkban már elmondta, hogy szeretne családjával többet lenni, és vannak más lehetőségei is), de egyelőre a játékosok nevei után is kérdőjelek állnak. Egy felvetésre válaszolva csupán Jesse Dudas neve került szóba: az oroszországi vb-t megjárt védő a finnországi Turku felé kacsingat, de átigazolásáról még semmit nem lehet tudni. Az viszont konkrétum, hogy a DVTK Jegesmedvék gárdája mint magyar bajnok ismét elindul a Kontinentális Kupában, s mivel a sorsolás ismét Budapesten lesz, könnyen lehet, hogy megint felteszik a kezüket, így az egyik csoportselejtezőnek ősszel újra a borsodi megyeszékhely ad majd otthont. Az idénykezdetről megtudtuk: a jeges felkészülést várhatóan augusztus 8-án kezdik majd a Macik.

Kölcsönhatásban

Mayer Péter a klub utánpótlás-neveléséről adott tájékoztatást. Leszögezte, hogy náluk minden mindennel összefügg, majd kijelentette:

– Kétszázhúsz igazolt „palántával” rendelkezünk, s a gyerekekkel minőségi munkát akarunk végeztetni. Örvendetes, hogy a saját nevelésű játékosaink nem mennek el, igaz, hozzánk sem jön senki, ez pedig nem erősíti a versenyhelyzetet. Hamarosan öt belvárosi iskolával fonjuk szorosra a kapcsolatunkat, az intézményekben az 1–2. osztályos gyerekeket vonjuk be a napi-heti képzésbe.

A Miskolci Jegesmedvék klubszíne a sárga-fekete volt, a DVTK Jegesmedvéké pedig az első szezonban piros-fekete. Most megtudtuk, hogy a tavaly elkezdett integráció folytatódik és már nem csupán a felnőttek, hanem az utánpótláscsapatok is piros-fehérben, továbbá DVTK Jegesmedvék név alatt küzdenek majd.

Hét magyar, plusz...

Az ősszel rajtoló Mol Liga mezőnye még képlékeny – derült ki a sajtótájékoztatón. A nevezési határidő június 1., vagyis az időpont már a kertek alatt van: az bizonyosnak tűnik, hogy hét magyar együttes már van (DVTK Jegesmedvék, MAC Budapest, Dunaújvárosi Acélbikák, Debreceni HK, Fehérvár AV19, Ferencvárosi TC, Újpesti TE), hozzájuk csatlakozhat a romániai HSC Csíkszereda és az ASC Corona Brasov. Felvételét kérte a szintén romániai Galati és a szerbiai Belgrád is. Egri István egyetértett azzal, hogy szükség van a mezőny bővítésére, de nem mindenáron. Ugyanis egy szintet mindenkinek meg kell ütnie, a sörmeccseknek nincs értelme.

6-3-ból 4-5 lett...

A DVTK Jegesmedvék klubvezetőitől a szlovákok szavazási arányáról is érdeklődtünk. Megtudtuk, hogy a piros-fehérek sokáig nagyon jól álltak, hiszen az első körben 6-3-ra „nyertek”, aztán ez az arány másodszorra 4-5-re változott, ebből az következik, hogy két egyesület valaminek vagy valaki(k)nek a hatására átállt a másik oldalra. A Macik egyelőre nincsenek tisztában a nem okaival, hiszen a mindent eldöntő voksoláson nem vettek részt. A szlovák Extraligába szeretett volna bekerülni a lengyel Katowice (Miskolc testvérvárosa – a szerk.) gárdája is, de szintén elutasítást kapott. A hírek szerint a lengyelek pályázati anyaga félig sem volt olyan erős, mint a miskolciaké, bár ezt nyilvánosan nem erősítette vagy cáfolta meg senki, így könnyen lehet, hogy a két pályázót „csomagban” utasították el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!