DVTK Jegesmedvék: A hónap végéig lezárhatják sok szálon futó ügyüket

Miskolc - A szlovák extraligát, északi szomszédunk legmagasabb szintű pontvadászatát veszik célba a Macik. Interjú: Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvéket működtető kft. többségi tulajdonosának képviselőjével.

Miskolc - A szlovák extraligát, északi szomszédunk legmagasabb szintű pontvadászatát veszik célba a Macik. Interjú: Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvéket működtető kft. többségi tulajdonosának képviselőjével.

Mozgalmas szezont hagyott maga mögött a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata, amely két arany- (Mol Liga, bajnoki) és egy ezüstéremmel (Magyar Kupa) gazdagodott. A gárda így folytatta sikeres szereplését, miközben a klubnál már a jövőt tervezik. Ennek jegyében pedig jelentős változások várhatók a piros-feketék háza táján, ezekről is beszélgettünk Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselőjével.

- Elégedett volt a csapattal az elmúlt idény teljesítménye és eredményei alapján?

Egri István: A DVTK Jegesmedvék megvédte Mol Liga- és magyar bajnoki címét, mindezt hatalmas fölénnyel. Jellemző, hogy a második helyezett ellen mind a tíz mérkőzésünket megnyertük, amely minden sportban, de a jégkorongban különösen meggyőző teljesítmény. Kiemelkedtünk a mezőnyből: az ötvenhat mérkőzésből ötvenet megnyertünk, ez nyolcvankilenc százalék fölötti eredmény. A csapatban megfelelő arányban szerepeltek a tapasztalt és a fiatal játékosok, az pedig külön öröm, hogy a meghatározó alapemberek között tudhattunk hét miskolci, saját nevelésű játékost. Rajtuk kívül egy-két alkalommal már a juniorjaink is szerephez jutottak, véleményünk szerint ez az igazi fokmérője a Miskolcon folyó szakmai munkának. A Magyar Kupát sajnos nem tudtuk itthon tartani, a Fehérvár AV19 elleni döntőt elbuktuk, ugyanakkor a tavalyi siker ellenére most komolyabb esélyünk volt ellenük a diadalra, mint 2015-ben. Az is elismerés számunkra, hogy idén már nagyon készültek ellenünk és meg kellett szenvedniük a serlegért. Az idény mérlegéhez tartozik még a Kontinentális Kupa, amely sajnos kudarcot hozott. Hiába volt a miénk a torna legjobb csapata, ezt nem tudtuk érvényesíteni. Ebből is tanulni kell: azt, hogy egy rövid erőfelmérőn miképpen lehet folyamatosan jól teljesíteni.

- Hogyan fogadta, hogy játékosaik közül csak Dudas és Sagert maradt a világbajnoki keretben?

Egri István: Mindkettejüknek ott a helye. Megjósolom, hogy tőlük nem lesz jobb és erőteljesebb hátvéd nemzeti csapatunkban. Természetesen szerettük volna, ha többen is meghívót kapnak, de ez a kapitány dolga és egyben felelőssége. Ugyanakkor a szurkolók gyakran azt kérdezik tőlem, hogy abból a csapatból, amelyiket a Mol Ligában szinte megalázó módon múltunk felül, miért van kétszer annyi válogatott, mint tőlünk…

- Házuk táján milyen változások várhatók?

Egri István: Most még nincs itt az ideje annak, hogy arról beszéljünk, ki marad és ki nem. Sok mindennek el kell dőlnie ahhoz, hogy erről szó essen. Még nem tudjuk, hogy sikerül-e továbblépnünk, és arról sincs információnk, hogy mely alakulatok alkotják majd a Mol Ligát. Számos olyan ügy van, amelynek lezárása szükséges ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a soron következő csapat építését.

- Mikor dől el, hogy ősztől szerephez jutnak-e a szlovákiai extraligában?

Egri István: Tárgyalásaink tovább folynak. Ez nagyon komoly, sok szálon futó ügy, amely remélhetően májusban lezárul. Egyeztettünk minden résztvevővel – a Tipsport Szlovák Extraliga csapataival és vezetésével, a Szlovák és a Magyar Jégkorong Szövetséggel, a Mol Ligával, a partnereinkkel –, és valamennyien szeretnék, ha továbblépnénk. Reméljük, hogy sikerrel zárjuk le a még nyitott kérdéseket.

- Amennyiben felvételt nyernek: a Mol Ligához képest mennyivel kerül majd több pénzbe a szlovák extraliga?

Egri István: Ha célba ér a pályázatunk, akkor a miskolci jégkorong új dimenzióba kerül. Ez olyan szintre emeli nemcsak a helyi, hanem az egyetemes magyar jégkorongot is, amelyen még soha nem jártunk. Minden partnerünkkel egyeztetnünk kell annak érdekében, hogy megfeleljünk a követelményeknek. Szeretnénk, ha ennek felelősségét nem csak egyedül nekünk kellene felvállalnunk. Ugyanis a szlovák extraliga kibővítése egy magyar csapattal ma mindkét országban nem csupán sportpolitikai, hanem regionális gazdasági, kulturális és politikai érdekeket is szolgálhat. Ami pedig a pénzt illeti: az útiköltség kevesebb lesz… Egy csapat „árát” pedig annak erőssége adja: ha ütőképeset akarunk építeni, akkor értelemszerűen több pénz kell hozzá.

- A szlovák extraliga elnöke többször elmondta, hogy bővíteni kellene a miskolci jégcsarnokot. Ennek van realitása?

Egri István: A miskolci jégcsarnok már nemcsak a rájátszásban, hanem az alapszakaszban is többször megtelt. Amennyiben sikerül a továbblépésünk, akkor szeretnénk a férőhelyeinket növelni, hogy minél többen láthassák a mérkőzéseinket. Biztosak vagyunk benne, hogy a szlovák extraligás mérkőzések újabb szurkolókat hoznának a miskolci hokinak, és újabb látványossággal gazdagodna a város sportélete.

- Indítanak-e „kiscsapatot” a Mol Ligában?

Egri István: Az MJSZ elnöksége úgy hagyta jóvá más, adott esetben külföldi bajnokságban való szereplésünket, ha a Mol Ligába is nevezünk egy csapatot, és mi ezt tudomásul vettük. Az említett határozat – úgymond távozás esetén – természetesen minden magyar klubra vonatkozik.

- Ön pénteken utazik Szentpétervárra: mit vár az A csoportos világbajnokságon a magyar válogatottól?

Egri István: Az első négy mérkőzést tekintem meg. Remélem, hogy ezalatt megszerezzük azokat a pontokat, amelyek a bennmaradáshoz szükségesek. Ha a végén esetleg nem sikerül, akkor is bizonyítanunk kell, hogy ott a helyünk. A magyar válogatott egyébként mindig bizonyított és jobban teljesített, mint amit a világ várt tőlünk. Ezerkétszáz magyar szurkoló is utazik Szentpétervárra, ez a tény már-már biztosítja a hazai pályát a fiúknak. A nézőkön tehát semmi nem múlik majd.

- Változik-e a DVTK-val való szerződésük? Gondolunk elsősorban a tulajdonviszonyokra és a klubszínekre…

Egri István: Kondícióink pillanatnyilag még nem változnak. A DVTK-val és Miskolc városával kötött együttműködésünk bebizonyította, hogy az elmúlt évben helyesen döntöttünk. Ezt már a ligabővítés kapcsán folytatott tárgyalásainkon is tapasztaltuk. Egészen másképp fogadtak bennünket egy régiót lefedő klub és annak „fővárosa” képviseletében, mint ha csak egy kis egyesület nevében tárgyaltunk volna. Erre az együttműködésre a továbbiakban is számítunk. Csapatbajnoki aranyérmet szereztünk a DVTK-nak, és hoztunk egy újabbat a városnak. Továbbra is a város és a régió egyik legvonzóbb és legnépszerűbb sportja a jégkorong, a csarnok pedig rendszeresen megtelik korcsolyázó gyerekekkel. Szeretnénk növelni hokistáink számát: ennek érdekében új programokat indítunk és szintén szeretnénk, ha visszavonhatatlanul miénk lenne a legjobb felnőtt jégkorongcsapat az országban.


Névjegy: Egri István

  • Életkora: 60 év
  • Beosztása: igazgató (Miskolc Városi Szabadidőközpont)
  • Tisztségei: elnök (Miskolci Jegesmedvék utánpótlás), többségi tulajdonosi képviselő (DVTK Jegesmedvék)
  • Társadalmi megbízatása: elnökségi tag (Magyar Jégkorong Szövetség)
  • Családi állapota: nős, két gyerek apja
  • Hobbijai: sport, olvasás

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!