DVTK Jegesmedvék: Május közepén dőlnek majd el a sorsok

Miskolc - Jason Morgan egyszer már nyert egy magyarral aranyérmet, most magyar csapattal tette. Interjú: Jason Morgannel, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatának vezetőedzőjével.

Miskolc - Jason Morgan egyszer már nyert egy magyarral aranyérmet, most magyar csapattal tette. Interjú: Jason Morgannel, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatának vezetőedzőjével.

A DVTK Jegesmedvék Mol Ligás jégkorongcsapatánál menet közben, idén január 3-án váltottak vezetőedzőt, az addigi tréner, Mayer Péter helyét a Debrecen–Miskolc közös U20-as gárdát irányító kanadai Jason Morgan vette át. A tengerentúli szakemberrel az együttes (ismét) megnyerte a magyar–román ligát, valamint a magyar bajnokságot, majd második lett a Magyar Kupában, miután a döntőben kikapott a Fehérvár AV 19-től.

A döntő tárgyalás előtt

A beszélgetést a legfontosabb kérdéssel kezdtük: marad-e a csapat vezetőedzője?

– Túl vagyunk egy beszélgetésen Egri Gergely csapatmenedzserrel és Egri István elnökkel, de ezen csak a szezont értékeltük, döntés semmiben, így az én személyemet érintően sem született. Ugye az már néhány napja kiderült, hogy az EBEL-es ajtó bezárult a Jegesmedvék számára, azonban a Mol Liga szereplés fennáll, valamint él a szlovák Extraligába való belépés lehetősége is. Tudomásom szerint az, hogy csatlakozhat-e a klub a szlovákiai sorozathoz, május közepén dőlhet el, és amennyiben megvan a határozat, akkor ülhetünk le tárgyalni a folytatásról – felelte Jason Morgan.

Egyébként nyitott arra, hogy továbbra is Miskolcon dolgozzon? – firtattuk tovább.

Jason Morgan válasza:

– Nyilvánvalóan a döntésben majd az is közrejátszik, hogy milyen irányba megy tovább a klub. Van ügynököm, aki több lehetőséget is megnéz a számomra, hogy mi lenne a legjobb nekem, illetve a családomnak. Sokáig játszottam profiként, sok helyen megfordultam, áldozatokat kellett hoznom azért, hogy minden működhessen, most viszont, ha van rá mód, szeretném bepótolni az akkor kimaradtakat és minél többet együtt lenni a családdal. Három gyermekünk van, huszonegy, húsz és tizennyolc évesek, nekik nagyon fontos lesz a következő év, sajnos, Miskolcon nem nagyon van olyan intézmény, ahol tanulni tudnának.

Alapvetően boldogok voltak

Térjünk még vissza az értékelésre – kértük. Mit tudott elmondani a klub irányítóinak és mi volt a reakciójuk?

– Alapvetően boldogok voltak, örültek az eredményeinknek, a két aranyéremnek, viszont a Magyar Kupa döntőt elveszítettük, azt csalódásként élték meg mind a ketten – idézte fel Jason Morgan. – Az MK-fináléban a Fehérvár ellen 48–40 volt a kapura lövés a javunkra, de egy nagyon jó és remek formában lévő kapussal szemben játszottunk, valamint azt is hozzá kell tennem, hogy nagyon hiányzott Dudas és Galanisz is. Személyükben a két legjobb ember­előnyös játékosunk esett ki, akik ketten együtt száz pont felett termeltek a szezonban. Az első harmad után 1–1-re álltunk, a folytatásban voltak emberfóros szituációink és velük nagyobb lett volna az esély ezek kihasználására. Összességében úgy érzem, elégedettek voltak azzal, amit letettünk az asztalra a csapattal, mert mindenki tudja, hogy sokkal nehezebb megnyerni egy bajnokságot másodszor, mint először.



Jó ez így?

Szakmailag hogyan látja? A DVTK Jegesmedvéknek szükségszerű előrébb lépnie magasabb szintre, mondjuk a szlovák Extraligába? Jó a klubnak és áttételesen a magyar hokinak, ha vannak egyesületei más, külföldi sorozatban? Ez volt a következő felvetésünk.

Amire Jason Morgan ezzel reagált: Mind a kettőnek fontos… Az elmúlt két évben az itteni szervezet bebizonyította, hogy a Mol Liga csúcsán van, a vezetés a 2015/2016-os szezonra is összerakott egy nagyon jó keretet, amely a legjobb lett, de lényegében ugyanott maradt. Ugye a Fehérvár már hosszabb ideje az EBEL tagja, a MAC-nak pedig még van lehetősége bekerülni, és amennyiben a Miskolcot bevennék a szlovák Extraligába, az egyértelműen pozitív hatással lenne a magyar jégkorongra. Ezzel különösen a fiatalok kapnának esélyt a további fejlődésre.

Játszunk el a gondolattal – kértük: ön marad a vezetőedző a DVTK Jegesmedvéknél. Melyek azok a különbségek, amit az elmúlt szezonban játszott a csapat, és aközött, ami a szlovák Extraligát jellemzi?

Eljátszva a gondolattal

– Voltunk egy Kassa–Trencsén meccsen az alapszakasz végén, azon nagy volt a különbség az első kört megnyerő HC és a vendég Dukla közt. Érdekes, utána a Kassa kikapott a rájátszásban, az elődöntőben a Besztercebányától, amelyik viszont csak a negyedik volt az alapszakaszban. Az Extraligában az első négy klub nagyon erősnek tűnik, az ez alattiak valamivel gyengébb szintet képviselnek. Úgy érzem, a mostani keretünkkel a középmezőnyben végeztünk volna a kinti élvonalban, az idén őszre – ha sikerül bekerülni – viszont egy gyorsabb és technikásabb csapatot kell összerakni. Amikor valaki belép külföldiként egy másik bajnokságba, akkor mindenki odafigyel rá, a mi stílusunk egyik jellemzője a keménység, az agresszivitás, de ezt teljes mértékben, egy az egyben nem lehet tovább vinni, mert ha igen, és ez nem tetszik a klubot befogadóknak, akkor akár az is lehet a vége, hogy kiteszik a csapatot a ligából. Szlovákiában nem a testjáték az, ami kiemelkedő, a szabálytalanságok terén a bottal akasztás a jellemző, valamint a testre ütés fordul elő sűrűbben – hallottuk Jason Morgantől.

Három hónap

Három hónapja nevezték ki vezetőedzőnek Miskolcon. Úgy érzi, hogy ez idő alatt saját maga is sokat fejlődött edzőként és emberként?

Jason Morgan számára ez nem kérdés:

– Mindenképpen. Ebbe a szerepbe már régebben belekóstoltam, de akkor még játszottam is. Most éreztem a nyomást magamon, magunkon, hogy be kell bizonyítanunk azt, hogy jók vagyunk, és nyerni kell. Beletelik valamennyi időbe, mire az ember megismeri a játékosainak a személyiségét, karakterét, nyilván a külföldiek egy részéről tudtam, hogy mire számíthatok, de a magyar korongosokkal ezen az úton végig kellett menni. Meg kellett találni, hogy kik között működik a legjobban a kémia, s ezt nézve hogyan lehet kialakítani jó párokat, sorokat.

Nagyon szép pillanat

Ki tud emelni egy nagyon szép pillanatot, valamint olyat, ami nehéz volt ezen három hónap alatt?

– Rosszból, szerencsére nem sok történt velünk – kezdte a választ Jason Morgan. – A harmadik közös mérkőzésünkön, január 8-án kikaptunk a Debrecentől itthon, de igazán erre sem azt mondanám, hogy ross­z momentum volt, inkább azt, hogy egy olyan este, egy olyan mérkőzés, amelyből sokat tanulhattunk, azt, hogy bárki tud nyerni. A másik ilyen pillanat a Magyar Kupa döntője volt, amit meg akartunk nyerni, de nem jött össze. A legjobb érzés az volt, amikor az utolsó, budapesti meccsen eldőlt, hogy megnyertük a Mol Ligát és a magyar bajnokságot. Ott, akkor kiment belőlem a nyomás, büszke voltam arra, hogy közösen megcsináltuk. Pályafutásom során egy alkalommal már voltam aranyérmes, 2001-ben megnyertük a Calder-kupát a Calgary Flames AHL-ben szereplő farmcsapatával, a Saint John Flames-szel. Szuper Levente volt az egyik csapattársam.

A kétheti fizetése több

A magyar jégkorong-válogatott éppen készül az oroszországi világbajnokságra, az együttesnek tagja lehet a DVTK Jegesmedvék két honosított korongosa, Jesse Dudas és Kalvin Sagert is – akikről Jason Morgan az alábbiakat jegyezte meg:

– Jukka megnézte őket a múlt szerdán Budapesten, amikor egymás ellen játszottak. Ő azt mondta, hogy Jesse a támadásépítésben nagyon kiemelkedett a mezőnyből, neki ez is a játéka, Sagert pedig szépen megcsinálta a saját feladatát. Úgy érzem, ez a két fiú óriási erőssége lehet a védekező szekciónak. A magyar válogatottra igen komoly ellenfelek várnak a világbajnokságon. Többek között éppen Kanadával is találkozni fog a csapat a vébén, a mieink keretében van olyan játékos, akinek a kéthetes fizetése több, mint az egész magyar válogatott egész éves fizetése. Június végéig itt leszek Miskolcon, a tapolcai lakásunkban, s valószínűleg itt is fogom nézni ezt a meccset.

Mindenki hozzátette...

Számok alapján van egy „top” listája, hogy ki voltak a legjobbak a szezonban? – tettük fel ezt a kérdést is Jason Morgannek.

– Gyenes szinte a semmiből érkezett vissza a kapuba és a Magyar Kupa kivételével nem is vesztett vele meccset a csapat. Elől, a csatársorból Booras és Somogyi emelkedett ki, Cseter, illetve Dansereau a rájátszásban remekelt, de mindenki próbálta kihozni magából a maximumot. A védekezésben Dudas és Sagert is jó volt, Jesse begyűjtött eltiltásokat, ám Kalvinra folyamatosan lehetett számítani. Láda Balázsnak nehéz helyzete volt, mert egyik meccsen csatár volt, a másikon védő, januárban–februárban, miután megérkezett, Fekti Ádám remek gólokat szerzett, tehát mindenkinek volt olyan pillanata, ami előre vitt, segített bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!