BOON - Sport - DVTK

2018.11.29. 11:14

Veszélyben lehet a DVTK NB I-es részvétele

Miskolc - A tagi hitel elengedésére a többségi tulajdonos nemet mondott – áll a hivatalos jegyzőkönyvben.

Miskolc - A tagi hitel elengedésére a többségi tulajdonos nemet mondott – áll a hivatalos jegyzőkönyvben.

A DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető Diósgyőri FC Kft. két hete, november 14-én taggyűlést tartott. Az esemény után erről előbb a DVTK honlapján jelent meg egy beszámoló, pár órával később pedig dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is közleményt adott ki. A két forrás által közölt információk ellentmondtak egymásnak.

A résztvevők

A taggyűlésen készült jegyzőkönyv szerint az összejövetelen a tagok közül a Borsodsport Invest Kft.-t (51,63% tulajdoni hányad) Sántha Gergely ügyvezető, a Miskolc Holding Zrt.-t (47,94%) dr. Kapás Katalin meghatalmazott, míg a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. „végelszámolás alatt” céget (0,43 %) Nánási Judit végelszámoló képviselte. Rajtuk kívül a DFC Kft. cégvezetője, Tamás Gábor, valamint ezen gazdasági társaság felügyelő bizottságának elnöke, dr. Zala László, és meghívottként, a miskolci önkormányzat munkatársa, dr. Menyhárt Szabolcs volt jelen.

A taggyűlési jegyzőkönyvből az derül ki, hogy előbb meghallgatták Tajti Józsefnek, a DVTK sportigazgatójának a beszámolóját, amelyet két igen, a holding képviselőjének tartózkodása mellett elfogadtak.

A tőkehelyzetről

Ezt követően a tőkehelyzet rendezésére tett javaslatokat tárgyalták meg, ami a klub menedzsmentjének tájékoztatása szerint azért került napirendre, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiadott törzstőke megfelelési iránymutatás, valamint a Pénzügyi Monito­ring Rendszer szabályai szerint ez szükséges. A Borsodsport Invest Kft. által tett öt javaslat egyikét sem támogatta a másik két tag képviselője, és mivel ehhez a szavazatok 75 százalékánál nagyobb egyetértés kellett volna, így egyik verziót sem fogadták el.

Az első az volt, hogy alakítsanak ki 250 millió forintos új törzsbetétet, amelynek a vételárát 900 millió forintban határozzák meg, és ebből 250 milliót fordítsanak törzstőkeemelésre (hogy ezzel 500 millióra nőjön a törzstőke), és 650 milliót pedig tőketartalékként tartsanak nyilván.

A második, hogy ha a Miskolc Holding Zrt. és a DSM Kft. v. a. nem kíván, nem tud részt vállalni a tőkeemelésben, ezt a Borsodsport Invest Kft. egymaga is megvásárolhassa, a 250 milliósat 900 millióért, és ebből 650 milliót tőketartalékba helyezzenek.

A harmadik, hogy 250 millióval emeljék fel a törzstőkét, és ezt névértéken vásárolják meg a tagok, a tőkehiány pótlására pedig tőkeemelésen kívüli pótbefizetés történjen.

A negyedik, hogy 230 millióval emeljék meg a társaság törzstőkéjét, hogy az összességében 480 millióra emelkedhessen, úgy, hogy ennek a 230 milliónak a befizetését a Borsodsport Invest Kft. vállalja.

Az ötödik, hogy 900 millió forint pótbefizetés történjen a tagok vagyoni részesedésével megegyező arányban.

További javaslatok

A DFC Kft. 2018. november 14-én megtartott taggyűlésének 2/F. napirendi pontjáról készült jegyzőkönyv szerint a Miskolc Holding Zrt. képviselője azt vetette fel, hogy szeretnének pontos tájékoztatást kérni, a Bosodsport Invest Kft. által a DFC Kft.-nek nyújtott tagi hitel mértéke mennyit változott az általuk ismert, 2018. június 30-i naphoz képest, amikor ez az összeg 562,353 millió forint volt, illetve javasolta, hogy a hitelező ezt az összeget hitelről váltsa át támogatásra, ám az érintett cég ügyvezetőjének álláspontja szerint ez a megoldás a tőhelyzet javítására nem lenne elegendő.

A Borsodsport Invest Kft. képviselője ezek után azt is javasolta, hogy 400 millió forint új névértékű törzsbetétet alakítsanak ki, amelyet úgy osszanak fel, hogy ebből 192,2 millió forintnyi részt a holding névértéken vásároljon meg, a fennmaradó 207,4 millió forintért pedig a Borsodsport Invest Kft. 700 millió forintot fizessen, és ebből a 207,4 millió forint feletti rész, vagyis 492,6 millió tőketartalék legyen, és ez utóbbi összegből fizethessék ki utóbbi társaság által nyújtott tagi hitelt. Azonban ezen módosító indítvánnyal kapcsolatban, mivel ez új napirendi pontnak minősült, a holding képviselőjének mandátuma nem terjedt ki arra, hogy ezzel kapcsolatban szavazás formájában állást foglaljon, így előbb arról szavaztak a tagok, hogy ez felkerüljön-e a napirendi pontok közé, de erre csak a Borsodsport Invest Kft. ügyvezetője mondott igent.

A 2/F. pontról, a Borsodsport Invest Kft. tagi hitelének teljes elengedését célzó holdingos előterjesztésre a DFC Kft. többségi tulajdonosa mondott nemet.

Mivel a tőkehelyzet rendezéséről nem született határozat, így a következő napirendi pont, a társsasági szerződés módosításának megtárgyalása aktualitását vesztette.

A negyedik

A negyedik napirendi pontban foglaltak szerint a Borsodsport Invest Kft. javasolta, hogy a taggyűlés – az ügyvezető javaslata alapján, az egyes napirendi pontok tekintetében, a tagok határozata alapján – nyilvános, bárki számára megtekinthető legyen. A holding álláspontja az volt, hogy ez az általuk javasoltak, a következő napirendi pont megszavazása esetén biztosítható, ezért ezt sem ők, sem a DSM nem támogatták.

Az ötödik napirendi pont során a Miskolc Holding Zrt. a 114,857 millió forint értékű üzletrésze egy részének átruházásáról szóló előterjesztés került a tagok elé, az, hogy 5 millió forintot adományként (ajándékként) átadnának a Diósgyőr Szurkolók Közössége egyesületnek, ám ezzel kapcsolatban az volt a Borsodsport Invest Kft. álláspontja, hogy a holding által megfogalmazott határozati javaslat nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak és azt kérték a Miskolc Holding Zrt. képviselőjétől, hogy olyan javaslatot terjesszen elő, ami ennek eleget tesz.

ÉM



[related-post post_id="4062033"]

[related-post post_id="4051256"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!