BOON - Sport - DVTK

2017.05.06. 09:15

Diósgyőri stadion: két hét mínusz, de behozható

Miskolc - A diósgyőri stadion épül, az MVSC pedig csak kétezer fős lesz, és nem lesz NB I-re alkalmas.

Miskolc - A diósgyőri stadion épül, az MVSC pedig csak kétezer fős lesz, és nem lesz NB I-re alkalmas.

Bejárásra hívták péntek délelőttre a sajtó képviselőit Diósgyőrbe, az épülő új stadion megtekintésére az ebben a tárgykörben kiküldött meghívó tanulsága szerint, de azon kívül, hogy az építkezés kerítésén belül lehetett szemlélni a formálódó létesítményt, nagy járkálásra nem volt lehetőség, mivel tisztes távolból, egy pontról lehetett nézelődni. Így az, aki vette a fáradtságot, és körbejárta az építési területet, több mindent észrevételezhetett kívülről, mint belülről.

Mint azt a helyszínen megtudtuk, a bejárás elmaradásának, pontosabban későbbi időpontra való áthelyezésének az volt az oka – mint azt a beruházást végző Market Építő Zrt. műszaki igazgatójától, Pintér Lajostól a helyszínen megtudtuk –, hogy ott jártunkkor is négy daru dolgozott az építkezés centrumában, annak érdekeben, hogy az időtervet tartani tudják, ugyanis a kivitelezők a létesítmény közepét már csak négy hónapon át használhatják, mert a játékteret szeptemberi füvesítéssel el kell készíteni, hogy azon jövő tavasszal meccseket lehessen játszani.

Be fogják hozni

– Őszintén szólva kéthetes csúszásban vagyunk azért, mert az erős tél miatt két-három héten át a betonozási munkálatokkal állnunk kellett, de az ütemezésre odafigyelünk, hetente ellenőrzésre kerülnek az elvégezett munkák, és persze a beépített anyagok – mondta Pintér Lajos, majd hozzátette: – Ez a két hét semmiféle jelentőséggel nem bír, ugyanis ezt a közeljövőben be fogjuk hozni, mert innentől kapunk erre több levegőt. Kilencven százalékban le vagyunk szerződve a munkákra, így az a veszély, ami az építőipar fellendülésével megkezdődött, a kapacitáshiány, minket nem fenyeget, bár nekünk is kell küzdenünk ez ellen.

Hogy hol tartanak most a munkálatok, arról az építést végző kivitelező cég műszaki igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a monolitszerkezet-építést végzik, amelyek a lelátók oszlopszerű, függőleges vasbeton részei közé kerülnek, illetve jelenleg is zajlik azon acélszerkezetek gyártása, amelyek az oszlopok tetejére kerülhetnek, így kb. 1 hónap múlva lehet készen az első olyan lelátórész, amelyre fel lehet majd menni a 2018. februári átadásra tervezett létesítményben, ami a műszaki igazgató szerint határidőre elkészül.

Az MVSC-pályáról

Az eseményen a kivitelező cég képviselője mellett a beruházást finanszírozó projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. két ügyvezetője, Tóth Dénes és Pásztor Ervin is jelen volt, továbbá a miskolci városvezetés részéről dr. Kriza Ákos polgármester és dr. Kiss János alpolgármester. És a nagy projekt, a diósgyőri stadion megújulása mellett a beruházás másik részéről, az MVSC-pályáról is szó esett.

A polgármester úgy nyilatkozott a Csokonai utcai ingatlanról – amelyet szerződés szerinti teljesítés esetén több mint egy hónapja (!) kellett volna átadni, de nem tudni arról, hogy ott munkavégzés folyna –, hogy átgondolták a terveket, és arra jutottak, hogy mivel nagyok lennének a fenntartás költségei, ha két NB I-es stadionja lenne a városnak, ezért nem 3–5 ezer fős létesítmény készül majd itt, hanem 2 ezer fő befogadására alkalmas, amelyben a város alacsonyabb osztályaiban szereplő labdarúgócsapatok játszhatnak majd, illetve az ingatlan épületének megújítása után a röplabdázók és a cselgáncsozók is jó körülmények közé kerülhetnek vissza.

ÉM-BCS


Az árva házról

A diósgyőri stadion keleti oldalán lévő területet, a számozott utcák egy részét mostanra, egy kivételével „legyalulták”, az addig ott lévő, többségében leromlott állapotban lévő lakóingatlant elbontották. Ám a stadion közvetlen szomszédságában, a telekhatáron egy ház még árválkodik. Hogy ennek mi lesz a sorsa, azzal kapcsolatban dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ez ügyben még tart a folyamat, bíróságon van az ügy, ugyanis nincs ármegállapodás, mert az ingatlan tulajdonosa jóval nagyobb összeget szeretne kapni annál, mint amekkora összegre felbecsülték az ingatlanszakértők az építményt értékét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!