BOON - Sport - DVTK

2016.05.14. 17:02

Szeptembertől épülhet a stadion Diósgyőrben

Miskolc - Megjelent a hirdetmény: kiírták a stadion közbeszerzési eljárását.

Miskolc - Megjelent a hirdetmény: kiírták a stadion közbeszerzési eljárását.

Sokáig csend volt a közeljövőben megépülő (?) Diósgyőri stadion ügyében, főleg azok után, hogy 2014. október 10-én, az önkormányzati választások előtt két nappal elkezdték bontani a létesítmény három állóhelyi szektorát. Az ekkor megtartott sajtótájékoztatón még 6,5 milliárdos beruházásról (15 000 fő befogadóképességű, UEFA IV-es kategóriás) volt szó, és arról, hogy az építést 2015 májusában elkezdik és 2016 nyarára befejezik. Az szintén már ekkor tervben volt, hogy az MVSC-pályát közel 5 ezer néző befogadására alkalmassá teszik, a DVTK-stadionban feleslegessé váló elemeket átszállítják oda.

900 millió az MVSC-re

2015. január végén Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter arról beszélt Miskolcon, hogy a kormány 8 milliárd forintot biztosít stadionépítésre, de aztán kiderült, hogy ebből az összegből sem lehet kihozni úgy és olyan tartalmakkal a projektet, ahogyan szeretnék, így a pénzügyi keret tovább emelkedett. A Magyar Közlöny 2016/24. számában – ami 2016. február 25-én jelent meg –, az 1071/2016. (II. 25.)-es Kormányhatározatban már egy 2,915 milliárddal megemelt összeg, 10,915 milliárd forint volt olvasható, hogy végül ennyit fordít az állam erre a célra. Ebben az esztendőben – a kormányhatározat szerint – 2,646 milliárd forint áll rendelkezésre, de úgy, hogy ezen forrásból 900 millió forintot az MVSC-pálya felújítására szánnak.

Tizennégy-tizenöt

Dr. Kriza Ákos polgármester aláírásával csütörtökön egy közleményt adott ki Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, ebben többek között az alábbiakat írták: „Április 26-án a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkársága jóváhagyásával a BMSK Zrt, a projekttársaság közbeszerzési szakértőjeként továbbította a közbeszerzési dokumentációt a Közbeszerzési Hatósághoz (KH). Május 3-án a KH hiánypótlási felszólításban kérte a dokumentum módosítását. A BMSK a szükséges javítást elvégezte és az illetékesek részére jóváhagyásra kiküldte. A Közbeszerzési Hatóság továbbította az anyagot a TED európai hivatalos közbeszerzési honlapjához, ahol a mai napon a hirdetmény megjelent”.

A polgármester által jegyzett anyagban még az is szerepel, hogy „a közbeszerzés lefolytatása után várhatóan szeptember hónapban kezdődik a kivitelezés. A tervezett megvalósítási időtartam 14–15 hónap, ezen belül az MVSC fejlesztése 5 hónapig tart. A DVTK NB I-es csapata a stadionban, a kivitelezővel történő egyeztetés függvényében, várhatóan szeptember végéig játszhat. A csapat a 2017. tavaszi és őszi idényt az MVSC-pályán játssza majd. A stadion 2017 IV. negyedévében elkészül.”

Azt nem tudni, hogy amennyiben a futballcsapat mondjuk idén október elején kénytelen lesz megválni az otthonától, akkor az ősz további találkozóit hol rendezi meg addig, amíg 2017 elején meg nem érkezik a Kubikba, mindenesetre a 2016/2017-es szezonra beadott klublicencben Mezőkövesd szerepel lehetséges alternatívaként, tartalékhelyszínként.

Kell referencia

Lapunk megnézte a jelzett közbeszerzési honlapot, itt szerepelnek a különböző paraméterek (hivatalosan 14 798 ülőhely lesz a stadionban) és az is, hogy MVSC-pálya NB I C-kategóriás lesz (legalább 2000 ülőhely, 105×68-as pályaméret, vízelvezető és fűtési rendszert kell tartalmaznia a 2017/2018-as évadtól, megszabott méretű, zárt játékoskijáró, 1200 lux világítás, egyebek). Az ajánlattévőnek – többek között – rendelkeznie kell 1 darab új, UEFA 3-as vagy 4-es stadion kivitelezésére vonatkozó referenciával, a beérkező tendereket június 27-én nyitják ki Budapesten, a helyszíni bejárást május 26-án délelőtt tartják a Diósgyőri stadionban.

- ÉM-MI -


2012-től 2017 végéig

A Diósgyőri stadion rekonstrukciós terve ebben az évtizedben elsőként 2012 tavaszán lett kézzelfogható. Ugyanis ezen év április 30-ig a DVTK csapatát működtető DFC Kft.-nek a Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott sportágfejlesztési tervében szerepelt 155 millió forintos beruházási összeggel (107,5 millió forintos TAO-s pénzzel), első ütemként a futópálya felszedése és a füves labdarúgópálya áthelyezése. Ez a projekt kezdett el szárnyalni és lépett új szintre azzal, hogy a magyar kormány az 1895/2013. (XII. 4.) Kormány határozatával döntött a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó Diósgyőri stadion rekonstrukció beruházáshoz kapcsolódó intézkedésekről, és 4,5 milliárd forinttal „árazta be” a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!