Mínusz húszról lett mínusz hét az oroszok ellen Miskolcon

Miskolc - Érvényesült a papírforma, a jobbik csapat győzött a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőn.

Miskolc - Érvényesült a papírforma, a jobbik csapat győzött a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőn.

A C-csoport 3. fordulójában az elsősorban a múltja miatt félelmetesnek tartott orosz válogatottat a miskolci városi sportcsarnokban fogadta a magyar nemzeti csapat. A higgadt előrejelzések vendégsikert ígértek, hazai diadalt csak a legvérmesebb szurkolók vártak.

Lassan, de biztosan

A kezdés után Simon Zs. hármasa nem jött be, Maiga 2+1-es kombinációja azonban igen. Goree fordított (4-3), Raksányi pedig túlságosan a háló alá lépett, csont nélküli kosarat akart, de kiperdült a labdája. Aztán a palánk mögül játékba hozott labdából könnyű ziccert dobtak a vendégek, mert elaludtak a mieink (5. perc: 5-8). Eladott labda, lépéshiba, rosszul kivitelezett dobókísérlet jött, ezek az idegesség számlájára íródtak. A magyaroknak nem ment a pontszerzés, a büntetőkből is akadt kiszédülő, majd az égimeszelő Határ horgolni akart, de elrontotta. Erőszakosabbak voltak az oroszok, akik keményen védekeztek és a lepattanók összegyűjtése is jobban sikerült nekik. A mezőnyben folyt a kizárásos csata, a 12. percben pedig Studer szökdécselt egészen a gyűrűig (14-18) és ennek vendég időkérés lett a vége. Távoli tempóval 1 pontra csökkent a magyar hátrány, a 7-0-ás széria adott is reményt a folytatásra. Amely vendégpontokat hozott, erre Székely Norbert válaszolt tanácskozással (17-23). Gyorsabb és ötletesebb volt az ellenfél labdajáratása, Dubei akciója viszont klasszis megoldással ért véget. Az oroszok triplákkal építkeztek és megléptek (19. perc: 21-33), nálunk viszont nem akadt húzóember és ennek végül 14 pontos hátrány lett a vége a nagyszünetre.

Pislákolt a láng

A folytatásban egy tripla próbálkozás be–, egy pedig kivágódott, közben a mieink gyűjtögették személyi hibáikat (a 23. percben 14-6 volt az arány). A védőlepattanók a vendégeké lettek, ezután Varga Zs. labdát lopott (30-41). Vadeeva indult a gyűrű alá, még nem kezdte meg dobómozdulatát, amikor szabálytalanul akadályozták, majd duplázott. A megadott kosár után közönség és Székely Norbert is joggal elégedetlenkedett, hiszen a ráadással együtt 3 pontot találtak a keletiek. Amikor a tábla már 33-53-at mutatott, úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés sorsa, a hazai idő is inkább csak alibiből jött. Az oroszok centere a divatból már kiment pincérdobást produkált, Határék válaszai azonban ültek (28. perc: 39-55). Megtorpantak a pirosak, akik némi segítséget kaptak a bíráktól: a kétes eseteket ugyanis a javukra fújták. Gyakori cserékkel próbálta meg lányait felrázni a német mester, aki kissé idegeskedett amiatt, hogy 14 pontra olvadt csapatának előnye. Az utolsó tíz percre mindent bele rigmusokkal lelkesített a közönség, Krivacevic azonban csúnya homályt dobott. ­Studer triplával kozmetikázott (32. perc: 47-58), majd Határ duplája hozta tűzbe a szurkolókat. Egymást érték az elidegeskedett ziccerek, Studer ezért inkább távolról célzott és jól járt (34. perc: 57-64). Simon Zs. ráfizetett a bűvészkedésére, de még így is pislákolt az esetleges fordulat lángja (36. perc: 57-66). Már csak 2 perc volt hátra, amikor Dubei duplázott (63-68), majd Krivacevic ,,valamiért” összeesett, a labda azonban a mieinknél maradt. Vadeeva egy büntetőt bedobott, aztán orosz labdaszerzés következett és ezzel elment a hajó.

A statisztikai lap adatai arról árulkodtak, hogy az oroszok mindenben jobbak voltak, soraikból egyénileg többen emelkedtek ki, míg a magyarok közül csak ketten. Jöhet a szerdai meccs, a második helyért.


Jegyzőkönyv

Magyarország – Oroszország 64–71 (10–18, 13–19, 21–21, 20–13)

Miskolc, 1500 néző. V.: Nikolic (szerb), Tomic (horvát), Kounelles (ciprusi).

Magyarország: Medgyessy (-), Simon Zs. (7/3), Raksányi (8/6), Krivacevic (13), Goree (4). Csere: Studer (12/9), Varga Zs. (8), Theodoreán (-), Határ (8), Katona Sz. (-), Dubei (4). Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

Oroszország: Beglova (5), Beliakova (11/9), Zhedik (7/3), Maiga (10), Vadeeva (11). Csere: Musina (12/3), Tikhonenko (5), Petrushina (3/3), Vieru (-), Zavialova (2), Leshkoviseva (5). Szövetségi kapitány: Olaf Carlsten Lange.

Kipontozódott: Krivacevic (40. perc).

Székely Norbert: – Az orosz együttes, játékosállománya alapján, a kontinens egyik legerősebb válogatottja. Nincs szégyenkeznivalónk, ugyanis jobb csapattól kaptunk ki, sőt ehhez hozzáteszem, hogy állva haltunk meg, és ez nagyon fontos. Az első félidőben sajnos nem hittük el, hogy megnyerhetjük a találkozót, ezért végig futottunk az eredmény után. A nagyszünet után tudtunk változtatni és már kulturált, erőteljes játékot produkáltunk, mind a védekezésünk, mind a támadójátékunk feljavult.

Olaf Carlsten Lange: – Nehéz mérkőzésre számítottam, mivel edzőként többször megfordultam Pécsett Euroligás szakvezetőként. Ennek következtében tisztában voltam azzal, hogy a hazai közönség jó hangulatot fog teremteni. Mi három negyeden keresztül hideg fejjel játszottunk, egyszerűen kizártuk a hangzavart, a védekezésünk pedig kiváló volt. A negyedik tíz percben magára talált a közönség, de ehhez az kellett, hogy a magyaroknak beessen néhány dobásuk. Végül ebben az időszakban is higgadtak maradtunk és kibírtuk a nagy nyomást.

A másik mérkőzésen:

  • Albánia – Litvánia 61–119 (21–31, 14–31, 22–30, 4–27)
  • A C-csoport állása:

    1. Oroszország 3 3 – 257–163 6

    2. Magyarország 3 2 1 274–189 5

    3. Litvánia 3 1 2 251–198 4

    4. Albánia 3 – 3 146–378 3

    4. forduló, február 14., szerda

  • 15.30: Oroszország – Albánia
  • 18.00, Miskolc: Magyarország – Litvánia
  • A 2019-es Eb-nek Szerbia és Lettország ad otthont, a selejtezőből a nyolc ­csoportgyőztes és a hat legjobb második vesz részt a tornán.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!