Aluinvent-DVTK: Összeszedett győzelemmel továbbjutás az Európa Kupában

Keltern, Miskolc - A diósgyőri női kosárlabdacsapat Németországban nyert EK-meccset és lett ezzel csoportmásodik. Munkatársunk helyszíni tudósítása Németországból.

Keltern, Miskolc - A diósgyőri női kosárlabdacsapat Németországban nyert EK-meccset és lett ezzel csoportmásodik. Munkatársunk helyszíni tudósítása Németországból.

A női kosárlabda Európa Kupa csoportmeccseinek zárónapján, csütörtökön az Aluinvent-DVTK a német Rutronik Stras Keltern együttesének vendége volt, az F-csoport 6. fordulójában. A meccs előtt a továbbjutásra mindkét csapatnak volt esélye, a hazai együttesnek legalább 5 ponttal kellett nyernie ahhoz, hogy megszerezze at egyenes kieséses szakaszra belépőt jelentő csoportmásodik helyet, a DVTK pedig nem kaphatott ki 4 pontnál többel, hogy a második helyen zárjon. A matematika további része úgy szólt, hogy ha nagy különbségű kelterni győzelem születik, ez nem lehet több 27 pontosnál, mert ennél nagyobb vereség a diósgyőriek számára a csoport harmadik helyének elvesztését jelenti a PEAC-Péccsel szemben. Ennek pedig azért volt jelentősége, mert a 10 csoportos EK-ból összesen 24 együttes lépett tovább, a kvartettek első két helyezettjei, valamint a két konferencia 2-2 legjobb csoportharmadikja. Vagyis a a nyugati oldalon az F-csoport 3. helye a G-, a H-, az I- és J-csoportok 3. helyével ,,versenyzett”. Viszont biztosat arról, hogy ez a harc hogy végződött, csak csütörtökön éjszaka lehetett biztosat tudni (ugyanis két csoportban is egy-egy összecsapás csütörtök este fejeződött be).

Öltöző, ivókulacs

Túlzás lenne azt állítani, hogy rendezésből kitűnőt kaphatna a német klub, ugyanis a vendég együttes számára kijelölt öltözőnek nem volt meg a kulcsa, így minden diósgyőri kosaras, miután meccs szerkót öltött, bepakolt a kis hátizsákjába, lehozta a motyóját, kabátját, cipőjét a terembe, és letette az egyik tornapadra. Amikor melegíteni kezdtek a piros-fehérek, és jelezték, hogy poros a parketta, és szeretnénk, ha felmosásra kerülne, előbb azt mondták a hazaiak, hogy 18.20-ra érkezik valaki, aki ezt megoldja, de nem sokkal később két kelterni fiatal hazai játékos (!) félbeszakította a saját bemelegítését, és neki látott a feladatnak. Az egyikük előfutóként egy ivókulacsból (!) locsolta a vizet a pályára, másikuk pedig a felmosóval kocogott utána...

A meccs előtt kiderült, hogy igaznak bizonyultak azok a hírek, mely szerint a Rutronik lengyel származású, és német válogatottságig eljutó centere, Katharina Fikiel már nem erősíti a hazai együttest, vele nem kell számolni. A DVTK-ban is volt hiányzó, a sérülése miatt kezelésekre járó Aldazabal el sem utazott a piros-fehérekkel erre a mérkőzésre, míg az összecsapásra készülők közül Zele bajlódott térdproblémákkal.

Pecková percei

A mérkőzést ,,szuper” csapatbemutatás előzte meg, a DVTK-t teljes fényben, a hazaiakat sötétben, reflektorfényekkel megvilágítva konferálták fel a háromszáz fős kelterni közönség, és 2 emberes diósgyőri tábor előtt.

13 másodperc telt a meccsből, amikor egy leindítás után Orrange volt eredményes, amire Pecková felelt egy triplával. A cseh játékos nem sokkal később második üres távoli kísérletét is bevágta (4-8), és hiába válaszolt erre egy hármassal Likhtarovich, Pecková elemében maradt, kétszer is labdát szerzett a saját térfelén, amelyekből előbb Nagy D., majd ő maga ért el gólt (7-14). Jött is a hazai időkérés az 5. percben, de nem sokkal később ismét a cseh válogatott hajított egy hármast (9-17). Jól szedték a lepattanókat a piros mezesek, és a mezőnyben is sok elcsípett labdájuk volt, egy ilyen után Engelman találatával már 10 volt a csapatok között a 8. percben (13-23). Ennél az állásnál három játékost küldött be a kispadról Svitek edző, Zelét, Szabó F.-t, és Kiss A.-t.

A második negyed elejére is maradtak, Nagy D.-vel és Engelmannal, de az előny elkezdett fogyni, és amikor a megzavarodott vendégek a labdát sem tudták átvinni 8 másodperc alatt a hazai térfélre, és emiatt a játékvezetők elvették tőlük a játékszert, DVTK időkérés következett (21-23). A visszatérés után nem sokkal Burkholder gólja szakította meg a kelterniek jó szériáját, de a 14. percben Nunn révén egyenlített a pályaválasztó, majd pár másodperccel később Miloglav büntetőivel a vezetést is átvették (27-25). 29-29-nél ismét Burkholder dobott jókor pontosan, trojkája után a német gárda szakvezetője kért szünetet, majd a visszatérés után Szabó F. adott egy asszisztot előbb Peckovának, majd Engelmannak, a végén viszont Likhtarovich egy palánk alólival szépített (31-36).

Fordulás után

A térfélcserét követő első percekben nem ment a dobás a hazai együttesnek, a DVTK jól szedte a lepattanókat, de támadásban, Burkholder gólján kívül nem volt pont, majd miután Markovic betalált, Engelman keze szólt egy hármast. A folytatásban Burkholder büntetőivel lett újra 10 pont a csapatok között (33-43), és ennél az állásnál több mint két percre lefagytak a csapatok. A 27. minutában Engelmant vágták bele a padlóba, és mivel kiment a bokája, ketten támogatták le a pályáról, és nem is tudta folytatni a meccset. ,,Bosszúból” Szabó F. talált be távolról, aztán Zele ért el leindításos kosarat (37-51). A negyed hajrája viszont nem a DVTK-é volt, előbb Miloglav gyűjtött be egy triplát, aztán Nunnn büntetőkből növelte pontjait, majd Szabó F. büntetőjére Markovic duplája és Nunn faultosa volt a válasz (47-52).

Ciappina hármasa nyitotta a záró játékrészt, de ilyet tudott a túloldalon Nagy D. és Burkholder is (50-58), így a 33. perc elején hazai időkérés következett. Burkholder tette vissza a tízet (50-60), de a németek nem adták fel, és amikor Ciappina újra távoli gólt ért el, vendég pauza következett (57-60). Ám a folytatásban Markovic egyenlített egy trojkával (60-60). Aztán újabb triplák következtek, Szabó F., majd Ciappina révén, majd Szabó F. büntetői és duplája ért célba (63-67). Bő egy perc volt hátra, amikor Melnika centergólt termelt, és ezzel tulajdonképpen eldől a meccs, Nagy D. hármasa már csak hab volt a tortán (63-72).

A DVTK összeszedett játékával tudott győzni, és ezzel bejutott az egyenes kieséses szakaszba, így decemberben két újabb Európa Kupa mérkőzés vár a piros-fehérekre.



Jegyzőkönyv

Rutronik Stars Keltern (német) – Aluinvent-DVTK

63-72 (15-23, 16-13, 16-16, 16-20)

Keltern, 300 néző. V.: Kokainis (lett), Dehondt (belga), Selkee (finn).

Rutronik Stars Keltern: Barnert (2), Likhtarovich (7/3), Orrange (6), Markovic (13/3), Pokk (-). Csere: NUNN (21), Ciappina (9/9), Miloglav (5/3). Vezetőedző: Christian Hergenrother.

Aluinvent-DVTK: Nagy D. (8/6), Engelman (11/3), Burkholder (18/6), Pecková (13/9), Melnika (6). Csere: Zele (3), Szabó F. (13/6), Kiss A. (-), Bach (-). Vezetőedző: Stefan Svitek.

Christian Hergenrother: – Az elején nem koncentráltunk eléggé, és bár többször is sikerült felállunk meccs közben, a végén, a kritikus időszakban a DVTK volt a nyugodtabb.

Stefan Svitek: – Gratulálok a lányoknak, bebizonyították, hogy jobb csapat vagyunk. Voltak hullámvölgyek és eladott labdák, ami után az ellenfél felzárkózott, de győztünk, és nem ilyen, olyan számolgatással jutottunk tovább. Sajnos, egy jó játékosunkat, Engelmant elveszítettük meccs közben.


A csoport másik meccsén:

  • Carolo Basket (francia) – PEAC-Pécs 82-46 (18-12, 18-8, 22-14, 24-12).

  • A női kosárlabda Európa Kupa F-csoport végeredménye

    1. Carolo Basket 6 6 - 469-361 12

    2. Aluinvent-DVTK 6 3 3 436-435 9

    3. PEAC-Pécs 6 2 4 381-440 8

    4. Rutronik Stars Keltern 6 1 5 405-455 7


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!