Európa Kupa: Az Aluinvent-DVTK az első kalapban

Miskolc - A női kosárlabda Európa Kupa 2. konferenciájában a legjobb öt közé sorolták a Diósgyőrt.

Miskolc - A női kosárlabda Európa Kupa 2. konferenciájában a legjobb öt közé sorolták a Diósgyőrt.

Nyolc török, hét orosz, hét francia, hét lengyel, hat magyar, három spanyol, három olasz, három cseh, három szlovák, két belga, két német, egy lett, egy svéd, egy görög, egy román, egy portugál, egy svájci, illetve egy holland csapat, összesen 58 női együttes várja a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai tagozatának keddi rendezvényét, a kontinentális kupasorozatok 2017/18 évi sorsolását.

Az El-ről

Az előző évekhez hasonlóan a mostani évadban is két kupában versenyeznek a csapatok. Az Euroliga főtábláján, a tavalyi idényhez hasonlóan, 16 csapat küzd majd egymással a csoportkörökben úgy, hogy a két darab, egyaránt 8 együttes alkotta csoportokban, 14 fordulót lejátszva jutnak el az egyenes kieséses szakaszig. Egy magyar csapat, a bajnok Uniqa Sopron már biztos résztvevője ennek a mezőnynek, míg az előző évad ezüstérmesének, a KSC Szekszárdnak selejtezőt kell játszania, ugyanis túljelentkezés volt az Euroligára, és mivel 18 csapat szeretne itt szerepelni, négynek, két-két párban előcsatározásokat kell folytatnia. A KSC Szekszárd – BL Montpellier (francia) és Piestanské Cajky (szlovák) – CCC Polkowice (lengyel) selejtezők győztesei az EL-ben folytathatják, a vesztesek pedig a második számú sorozatban, az Európa Kupában indulnak.

Az EK-ról

Az Európa Kupa csoportselejtezőit 10 darab négyes kvartettben rendezik meg, ennek a mezőnynek jelenleg 36 tagja ismert. Ketten érkeznek majd az EL-selejtezőkből, ennek a két párharcnak a vesztesei, további két csapat pedig az Európa Kupa selejtezőinek győzteseként lesz induló. A 40 gárdát számláló mezőnyt földrajzi alapon két konferenciára osztották, a magyar együttesek, mind a négy (Diósgyőr, Pécs, Győr, Cegléd) a 2. számúba kerültek, így nyugat-európai és cseh csapatok ellen játszhatnak a csoportmeccsek 6 fordulójában. Az Európa Kupa csoportküzdelmei után az első és második helyezettek mellett a két konferenciából egyaránt a két-két legjobb csoportharmadik jut tovább. Az így kialakuló, 24 gárdát számláló mezőnyben erősorrendet állapítanak meg az évadban addig lejátszott eredmények alapján, és a legjobb nyolc együttes kihagyja az egyenes kieséses szakasz első körét, nekik csak a másodikban kell pályára lépniük. Amikor az EK-ban indult csapatok száma 4-re csökken az egyenes kieséses szakaszban, ebben az évadban is négy új együttes csatlakozik majd a mezőnyhöz, az Euroliga csoportküzdelmei után az 5-6. helyen végzettek szállnak be a végéig kuparendszerben zajló sorozatba.

Kalapozás

A sorsolás előtt a részt vevő csapatokat az elmúlt három évben a nemzetközi kupákban elért eredményeik alapján kalapokba sorolták. Az Európa Kupában az Aluinvent-DVTK az 1. kalapba, vagyis a legerősebbek közé került, míg ketten, a Győr és a Pécs a kettes kalapban, a Cegléd pedig a hármasban kapott helyet.

Nem fordulhat elő

Mivel az Európa Kupa sorsolási szabályzata kizárja, hogy azonos országbeli csapatok közül kettőnél több szerepeljen egy kvartettben, így nem fordulhat elő az, hogy a Diósgyőr esetleg két magyar együttessel meccseljen a csoportkörben. A piros-fehérek magyar együttesen kívül cseh, spanyol, német, olasz, svájci, belga, francia, portugál csapatot kaphatnak, esetleg hollandot, ha az amszterdami gárda sikerrel venné az EK-selejtezőt.



Női kosárlabda Európa Kupa-kalapok

Az EK 1. konferenciájának kalapbeosztása

1. kalap: Sparta&K Moszkva Vidnoje (orosz), Besiktas (török), AGÜ Spor (török), Good Angels Kosice (szlovák), a Piestanské Cajky (szlovák) – CCC Polkowice (lengyel) Euroliga-selejtező vesztese (a selejtezőt szeptember 26-án és 29-én játsszák).

2. kalap: Hatay BSB (török), Mersin Büyüksehir (török), Istanbul Üniversitesi (török), Udominate (svéd), TTT Riga (lett).

3. kalap: PBC MBA Moszkva (orosz), Enisey Krasnoyarsk (orosz), KS Sleza Wroclaw (lengyel), MKS Katarzynri Torun (lengyel), Olympiakos SFP (görög).

4. kalap: KS Basket 25 Bydgoszcz (lengyel), KS AZS PWSZ Gorzów WLKP (lengyel), MBK Ruzomberok (szlovák), ACS Sepsi-SIC (román), a Basket Gdynia (lengyel) – Spartak MO Noginsk (orosz) Európa Kupa-selejtező győztese (a selejtezőt szeptember 26-án és 29-én játsszák).

Az EK 2. konferenciájának kalapbeosztása

1. kalap: Basket Landes (francia), Nantes Reze (francia), Aluinvent-DVTK (magyar), Reyer Venezia (olasz), a KSC Szekszárd (magyar) – BL Montpellier (francia) Euroliga-selejtező vesztese (a selejtezőt szeptember 26-án és 29-én játsszák).

2. kalap: DSK Basketball Nymburk (cseh), CMB Cargo UNI Győr (magyar), PEAC Pécs (magyar), Spar Citylift Girona (spanyol), TSV 1880 Wasserburg (német).

3. kalap: Virtus Eirene Ragusa (olasz), VBW CEKK Cegléd (magyar), Elfic Fribourg Basket (svájci), Belfius Namur Capitale (belga), Flammes Carolo Basket (francia).

4. kalap: Lointek Gernika Bizkaia (spanyol), Rutronik Stars Keltern (német), G.D.E.S.Santo André (portugál), KP Brno (cseh), a Saint-Armand Hainaut Basket (francia) – Amsterdam Angels (holland) Európa Kupa-selejtező győztese (a selejtezőt szeptember 26-án és 29-én játsszák).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!