Miguel de Jesús López Alonso: Három és fél év után búcsú, a kispadtól

Miskolc - A spanyol edző szerződésének lejárta után marad a DVTK-nál mint sportigazgató. Interjú Miguel de Jesús López Alonsóval, az Aluinvent-DVTK vezetőedzőjéből lett sportigazgatóval.

Miskolc - A spanyol edző szerződésének lejárta után marad a DVTK-nál mint sportigazgató. Interjú Miguel de Jesús López Alonsóval, az Aluinvent-DVTK vezetőedzőjéből lett sportigazgatóval.

3,5 éven át volt az Aluinvent-DVTK NB I-es női kosárlabdacsapatának vezetőedzője Miguel de Jesús López Alonso, aki más beosztásban folytatja a klubnál, sportigazgató lesz.

- Elégedett a múlt héten elért bajnoki ötödik hellyel?

Miguel de Jesús López Alonso: Nyilván az ötödik hely az előző évek sikereihez viszonyítva csalódással tölthet el sokakat, ezért a felsősséget magamra vállalom, de az, hogy a nehézségeink, a játékoskeretben bekövetkezett változások ellenére, a megmaradt játékosaink csapatként extrát teljesítve, a lehető legtöbbet kiadva magukból szerezték meg az ötödik helyet, ez mindent egybevetve, pozitívum.

- Mi az Ön felelőssége?

Miguel de Jesús López Alonso: Az a típusú edző vagyok, aki az esetleges eredménytelenségért nem hibáztatja a játékosokat, nem keresi külső körülményekben az okokat. Az a nehézség, ami adódott az első győri play-off mérkőzés, a rájátszás negyeddöntőjének első felvonását követően, az elvesztett találkozó után, hogy a második amerikai játékosunk is elhagyott bennünket, hozhatott volna nagy mélységet, de mégis az történt, hogy játékosaink nem zuhantak össze, hanem a végsőkig küzdve, a legtöbbet próbálták nyújtani, ami tőlük telhetett, és végeredményben több győzelemmel zártuk ezt a periódust, mint vereséggel. A rájátszásban voltak olyan események a mérkőzéseken belül, amelyek egy-egy találkozó kimenetelét negatívan befolyásolták, de a játékosok végig harcoltak, a DVTK-ért, a saját önbecsülésükért, és ezért köszönet jár nekik.

- Mi volt az, amit másképp kellett volna csinálni, amihez másképp kellett volna nyúlni, hogy ebből az évadból több jöjjön ki?

Miguel de Jesús López Alonso: Azon játékosok közül, akik kitartottak, egyiküket sem cserélném el azokra, akik elmentek, de utóbbiaknak azt kívánnám, hogy a jövőben ugyanolyan szenvedéllyel, alázattal játszanak, mint azok, akik itt nálunk végigharcolták az egész szezont.

- Akkor ugyanez kicsit másképp kérdezve: mi volt más ebben az évadban, mint mondjuk tavaly, amikor jobb eredményeket értek el, amikor Magyar Kupát nyertek, az Európa Kupában a negyeddöntőig jutottak, és a bajnokságban is csak azért lettek negyedikek, mert két centerüket sérülés miatt elvesztették? Többségében nem jól sikerült a légiósok kiválasztása a most véget ért évadban?

Miguel de Jesús López Alonso: A tavalyi szezonban jóval több tapasztaltabb játékosunk volt, minden egyes kosárlabdázónk a csapat érdekeit helyezte előtérbe, egy kivételével, aki rövid idő után távozott, hazautazott az Egyesült Államokba. Többévnyi közös munkánk volt abban, hogy azok az eredmények megszülethettek az előző évadban.

- Szóba került már a most véget ért évad, a tavalyi, és innen már csak egy lépés, hogy az egész 3,5 évet, amit vezetőedzőként itt töltött, a szerződése lejártakor mérlegre tegye. Hogyan összegezne?

Miguel de Jesús López Alonso: Ebben a három és fél évben egy MK-győzelmet, egy bajnoki ezüstöt és egy kupaezüstöt is sikerült szerezni, és nemzetközi szinten is letettük a névjegyünket, egy 11-1-es győzelem-vereség Európa Kupa-szériával, és nem mellékesen a diósgyőri kosárlabda történelme során először nyertünk alapszakaszt. De ezeken túlmenően a legfontosabb az, ami többször előfordult, hogy telt ház volt a sportcsarnokban, és hogy a szurkolóknak sokszor tudtunk örömet szerezni. Ebben a 3,5 évben többségében olyan játékosokkal dolgoztunk együtt, akik elkötelezettek voltak, mind a DVTK, mind a szűk csapat, és a menedzsment irányában, akik előre próbálták vinni a klub pozícióját azzal, hogy nem elsősorban a saját érdekeiket nézték, hanem ezt alárendelték a csapatnak.

- Az évad utolsó hazai meccsének nagy szünetében és a mérkőzést követően az Ön által készített filmeket lehetett látni a miskolci városi sportcsarnok kivetítőjén. Az „adásba kerülés” napján nem akart erről nyilatkozni, hiába kérdeztük, hátha majd most: ez a képes összeállítás milyen célt szolgált?

Miguel de Jesús López Alonso: Vezetőedzőként, szerződésem lejártának utolsó napjaiban szerettem volna köszönetet mondani a szurkolóknak, hogy támogattak, hogy szerettek bennünket az elmúlt 3,5 évben. Ennek érdekében a különböző meccsekre korábban készített motivációs videókból szemezgettem, és mind a négy szezonból kerültek momentumok ebbe az összefoglalóba.

- Vasárnap este kiderült, hogy úgy megy el, hogy marad, igaz, nem vezetőedzőként. Miért döntött így? Nem fog hiányozni a kispad?

Miguel de Jesús López Alonso: Nagyon rövid idő alatt kellett fontos döntést hoznom. Egyfelől a kedvesem és a kisfiam itt vannak Miskolcon, a város is a szívemhez nőtt, illetve a szurkolók szeretete is fontos szempont volt. Emellett a DVTK-ban nagy a potenciál arra, hogy komoly csapat lehessen. Másfelől több mint húsz éve a meccselés is az életem része, és bár volt ajánlatom spanyol kluboktól és más európai csapattól is, válaszút elé kerültem, és nem tagadom, nehéz volt döntenem.

- Mi lesz a pontos feladata az új pozíciójában?

Miguel de Jesús López Alonso: Nyártól kezdve fogok segíteni a vezetőedzőnek abban, hogy a megfelelő játékosokat megtalálja. Emellett a fiatalok fejlesztésében lesz szerepem, abban, hogy minél több jó és képzett játékos kerüljön ki a DVTK utánpótlásából.

- Ezen a héten megkezdődött a játékosok távozása, érkezése a klubtól, klubhoz. Mekkora mozgás várható? Van-e a 2016/17-es keretből valamelyik sportolónak a jövő évre is érvényes megállapodása, illetve ki lesz, ki lehet, mikor lehet új vezetőedzője az Aluinvent-DVTK-nak?

Miguel de Jesús López Alonso: Az új vezetőedző személyéről az ügyvezető dönt. Nincs olyan játékosa a klubnak, akinek 2016/17-es szezonról átnyúló szerződése van. Természetesen személy szerint minden játékosunk itt maradása örömmel töltött volna el, de most ők vannak döntési helyzetben.



Aluinvent-DVTK: Távozik a csapatkapitány, de megvan az utódja

Czank Tímea Győrbe igazol, helyét a saját nevelésű, Zalaegerszegről hazatérő magyar válogatott irányító, Nagy Dóra veszi át.<

Aluinvent-DVTK: Jovanovic Sopronba igazolt, lett center érkezik

Miskolc - Miután a női kosárlabda NB I bajnoka, az Uniqa Sopron bejelentette jövő évi komplett keretét, és kiderült, hogy Diósgyőrből a szerb válogatott, Tina Jovanovic is ott folytatja pályafutását, az Aluinvent-DVTK közzétette, hogy Zenta Melnika személyében 25 éves, 197 centis lett válogatottat igazolt.

Női kosárlabda NB I - Maikel López sportigazgatóként folytatja a DVTK-nál

Az eddigi vezetőedző, a spanyol Maikel López sportigazgatóként folytatja munkáját az Aluinvent-DVTK női kosárlabdaklubnál.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!