Az akadémia lehet a következő nagy mérföldkő a diósgyőri kosárlabdában

Miskolc - Az út felénél járva nincs elégedettség, bár az idei eredmények alapján történt előrelépés.

Miskolc - Az út felénél járva nincs elégedettség, bár az idei eredmények alapján történt előrelépés.

A múlt héten Miskolcon, a városi sportcsarnokban megrendezett leány kosárlabda kadet országos bajnokság döntőjével véget ért a 2016/17-es idény eredménygyűjtő időszaka. Igaz, hogy ezen a hétvégén a legfiatalabb korosztály, az U11-esek számára még megrendezik Budapesten az országos dzsemborit, de ebben a korcsoportban – hasonlóan az U12-esekhez – a fináléba jutott 16 együttes ifjú kosarasai nem klubcsapataikban, hanem vegyesen összeállított gárdákban, öröm-kosárlabdázhatnak, mindenféle tét, eredménykényszer nélkül (ezt a rendszert egy éve vezette be a sportági szakszövetség, és éppen Miskolcon rendezték az U12-esek számára az első így lebonyolított döntőt). Vagyis gyorsmérlegre tehető az idei évad a DVTK-ÉLKSK-nál is.

– A számokat tekintve sikerült előbbre lépni, a hat korosztályból ötben a legjobbak között voltunk, a legfiatalabbaknál, az U11-esseknél két csapatunk, a Miskolc mellett a Tiszaújváros is döntős lett, vagyis összesen hat csapatunkkal képviseltettük magunkat az elit mezőnyben, hiszen a juniorok, a kadetek, a serdülők és egy U12-es együttesünk is finalista volt. Ezenkívül további két gárdával, a tinivel és egy másik serdülőgárdával a B-döntőbe jutottunk, vagyis a korosztályok 16 legjobbja közé 8 csapatunk is bekerült, és ez így együtt dicséretesnek mondható – jelentette ki Király Sándor, a DVTK-ÉLKSK-t működtető sportszervezet szakmai igazgatója.

– De ha onnan közelítem meg ezt a témakört, hogy mit akarunk elérni, márpedig nekünk az a célunk, hogy minél több játékost tudjuk adni az NB I-es gárdának, akkor még messze vagyunk attól, amit szeretnénk. Habár, Vörösházi Jázmin személyében van egy olyan fiatal, aki be tudta tenni a lábát a felnőttcsapat öltözőjébe, és az NB I-ben is pályára lépett saját nevelésű játékosként, de ettől azért többre vágyunk.

Ami pedig az utánpótláscsapatainkat illeti: ha az élmezőnyt nézzük, azt, hogy kik nyerik a bajnokságot, akkor azt látjuk, hogy tudásszintben még van mit behozni velük szemben. Sajnos, vannak olyan korosztályok, amelyeknél nagyobb lemaradásban vagyunk, és nem lehetünk elégedettek, akkor majd talán egy picit kihúzhatjuk magunkat, ha éremért tud játszani egyik vagy másik csapatunk, de ez az idén nem fordult elő. Ehhez a legközelebb a kadetcsapatunk állt, csakhogy a miskolci döntő első meccsén, a hosszabbításban elszenvedett veresége miatt erre nem volt módja, be kellett érni az ötödik hellyel.

Csak a felénél

Az ÉLKSK-DVTK ugyan a tavalyi eredményeihez képest az idén is előbbre lépett, de a szakmai igazgató szerint az útnak csak a felénél járnak.

– A kiemelt tehetségek csoportjába tartozó kosarasaink heti nyolc edzésen vettek részt, ennek köszönhetően óriásit léptünk előre, de mint mondtam, az élcsapatok még jóval előttünk járnak, nem is szólva a nemzetközi mezőnyről. Azon dolgozunk, hogy olyan rendszert alakítsunk ki, amelyben a napai két edzés és az iskolai elfoglaltság jól megfér egymással.

Örvendetes dolog, hogy Szegeczki Nóra és Vég-Dudás Anna személyében két 2002-es születésű válogatottat is tudunk adni, mert így lesz, aki megtapasztalja, hogy a nemzetközi porondon az más kávéház – mondta Király Sándor, akit egy másik tehetségről, a 2001-es Kiss Angelikáról is kérdeztünk: – Egy féloldalas cikket tenne ki az ő története, az, hogy a korosztály egyik legjobbja miért nem tagja a válogatottnak.

Gondolom, ennyi hely nincs, az ő ügyének, esetének a sommázata az, hogy vannak olyan emberek a világban, akiknek az erkölcsi normáik előbbre valóak, mint a rövidtávú érdekek. Angelika és a szülei ilyenek, és bár a sportolónkat nagyon szeretnék a válogatottban látni, a szövetség legfelsőbb szakmai szintjén is, egy őket ért sérelem miatt úgy döntöttek, hogy kivárják, amíg normalizálódik a helyzet.

Igazodva a nemzetközihez

Változik a korosztályok besorolása a 2017/18-as évadtól, az U19, U17, U15 korcsoportokat az U18, U16, U14 váltja, a nemzetközi szinthez igazodva. És lehet, hogy változik a DVTK-ÉLKSK-nak a sportágban betöltött szerepe is.

– Úgy tudom, hogy a döntés már megszületett arról, hogy a diósgyőri kosárlabda-­utánpótlás akadémiaként működhet a jövőben, bár ezt egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Ez azért is nagy dolognak számít, mert kevesebb lesz az a sportszervezet, amelyik akadémia címet használhat.

Ez regionális központtá teheti a klubunkat, nemcsak a megyéből, a régi bázisainkról, Ózdról, Tiszaújvárosból, Mezőcsátról, Sátoraljaújhelyről, Sárospatakról, és az újakról, Encsről, Edelényből, illetve azokról a megyebeli településekről érkezhetnek a tehetségek, amelyeken a közeljövőben szeretnénk elindítani a képzést, hanem a megyehatáron túlról is – mondta Király Sándor, aki arra a kérdésre, hogy milyen pluszt hozhat az akadémia, ezt felelte: – Több és nagyobb lehetőségeket, hiszen a feltételrendszer megteremtéséhez pénzügyi támogatást is kapunk.

Az ideális körülmények megteremtésének egyik fontos lépése egy kosárlabdacsarnok, edzőközpont megépítése, ami tudomásom szerint a jövő évben indulhat.

- ÉM-BCS -



Az U17-es döntőben

Kadet (U17) országos bajnokság, döntő, Budapest, csoportmeccsek: KA Pécs – DVTK-ÉLKSK 66-64 (12-18, 18-12, 15-7, 14-22, 7-5) – hosszabbítás után, DVTK-ÉLKSK – Vasas Akadémia 26-102 (9-25, 6-23, 5-25, 6-29), Széchenyi KA (Győr) – DVTK-ÉLKSK 46-57 (20-20, 11-17, 8-15, 7-5). Keresztjáték, az 5–8. helyért: DVTK-ÉLKSK – Soproni Darazsak Akadémia 72-59 (18-13, 19-24, 17-8, 18-14). Az 5. helyért: Kecskemét KA – DVTK-ÉLKSK 58-62 (13-14, 17-16, 18-14, 10-18). A DVTK-ÉLKSK csapata az 5. helyen végzett.


Nyári kosarastábor lányoknak

A DVTK női kosárlabdacsapatának utánpótlását működtető alapítvány nyári tábort szervez minden korosztály részére (6–18 év között). Újoncok, kezdők, haladók egyaránt részt vehetnek a napközis táborban, ami igény szerint bent­lakással is kérhető. A turnusok: 2017. június 19–23. (hétfőtől péntekig), 7.30 és 16.30 között és 2017. június 26–30. (hétfőtől péntekig), 7.30 és 16.30 között.

Helyszín: Miskolc Városi Szabadidőközpont (Miskolc, Görgey Artúr utca 19.). Ellátás: meleg étkezés (ebéd), napközben gyümölcs, ásványvíz. Szállás: igény esetén, a nem miskolci lakhellyel jelentkezők számára biztosítanak. A tábor vezetője: Király Sándor, a diósgyőri női kosárlabda-utánpótlás szakmai igazgatója. A tábor díja: napközis (5 napos): 20 000 Ft/fő; bentlakásos (5 napos, 4 éjszakai szállással, hétfőn déltől péntek délig teljes ellátással): 30 000 Ft/fő.

Bővebb információ a [email protected] e-mail-címen és a +36 30 608 66 21-es telefonszámon kérhető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!