Csak a szülinapos DVTK drukker örülhetett Athénban

Athén, Miskolc - Nem történt meglepetés, a diósgyőri kosárlabdacsapat simán kikapott Görögországban. Munkatársunk helyszíni tudósítása Athénból.

Athén, Miskolc - Nem történt meglepetés, a diósgyőri kosárlabdacsapat simán kikapott Görögországban. Munkatársunk helyszíni tudósítása Athénból.

A női kosárlabda Európa Kupa csoportkörének 5., utolsó előtti fordulójában a D-jelű kvartettben lejátszott mérkőzésen a görög Olympiacos vendége volt az Aluinvent-DVTK csapata. A görög fővárossal egybe épült település, Glyfada csarnokába, ahogy az edzések során, a meccs előtti útra is motoros felvezetést és rendőrautói kíséretet kapott a Diósgyőr. A magyar piros-fehérek görög piros-fehérek elleni csatájára vendégszurkolók is érkeztek, egy tucatnyi DVTK szimpatizáns biztatta a csapatot a kezdéskor, az 1970-ben épült létesítményben, amelynek hivatalos befogadóképességét 3232 főben határozták meg, annak ellenére, hogy kihúzható mobil lelátókkal együtt legfeljebb 2,5 ezren férnek be (2078 fix ülőhelyet számoltunk meg). A rendező klub mindent bedobott a nem túl nagy számú közönségének, dj nyomta a zenét már másfél órával a kezdés előtt, pom-pom lányok pörögtek a parketten, de az ingyenes belépés ellenére is csak pár százan voltak a lelátón.

A pályán

Hazai szempontból nem kezdődött túl jól a meccs, egymás után maradtak ki a görög dobások, de a lepattanókat legalább jól szedték, és a másodszorra, vagy harmadszorra visszatett labdák azért már célba értek. A DVTK viszont még rosszabbul kezdett, három perc elteltével 10-0 állt az eredményjelzőn, így jött is a vendég időkérés, ami azt a célt szolgálta, hogy felébressze az álmosan kezdő piros mezeseket. Az 5. percben Szécsi, majd Jovanovic is betalált, astán nem sokkal később a csereként beállt Tomlinson is (12-6). Az első triplát Maltsi jegyezte, de a folytatásban Dimitrakou tiszta távoli dobása nem ért célba, így a külső dobásokról visszatért a centerhelyre bejátszott labdákra a házigazda, és megőrizte a negyed végéig a 9 pontos fórját (17-8).

A második játékrész Maltsi triplájával indult, amire Czank válaszolt ugyanilyen értékűvel, de a Diósgyőr védekezése nem volt rendben, és amikor a 12. percben Maltsi újra üresen érkezett a palánk alá és gólt dobott, López edző időt kért (24-11). De a rövid szünet után is más sebességen játszott az Olympiacos, faultos kosár, tripla hullott a vendég gyűrűbe, és a 14. percre tulajdonképpen eldőlt a meccs (32-13). De a találkozónak még nem volt vége, a lendületesen játszó görög együttes nem vett vissza a tempóból (42-15), miközben a DVTK-sok dobásban ezúttal sem jeleskedtek. A vizitálók húsz perc játék alatt 30 mezőny kísérletükből 8-at érkeztettek célba, a 6 büntetőből pedig 4 kötött ki a gyűrűben. A túloldalon ezzel szemben 21/40 és 7/10 volt ugyanez a statisztika (51-21).

Fordulás után

A térélcserét követően a hazaik részéről a 12. kosaras is pályára léphetett, és az utolsóként becserélt Kosmával is az Olympiacos diktálta a tempót. Az európai kupacsata kezdett edzőmeccs jellegűvé válni, annyi pozitívum mutatkozott a Diósgyőr játékában, hogy pontosabban dobtak a harmadik negyedben, de ezzel együtt a védekezés még messze volt a tökéletestől, ez pedig arra volt elég, hogy ne húzzon el sokkal jobban a vendéglátó (65-33). A valószínűleg ritkán alkalmazott hazai felállás hozta a hibaszázalékot, nem volt folyamatos csapatjátéka a görög gárdának, de a dobásaik pontosabbak voltak, a játékrész utolsó másodpercében Dimitrakou hintett egy hármast (77-39).

Emlékezetes negyvenedik

A negyedik menet arra volt jó DVTK szempontból, hogy erős ellenféllel szemben készüljenek fel a vasárnapi Sopron elleni idegenbeli bajnokira, amihez a hazaiak edzője azzal járult hozzá, hogy a végjátékban közel a legerősebb csapatát szerepeltette. De már nem volt erős motivációja az Olympiacosnak (84-47), úgy tűnt nem érdekli őket a háromszámjegyű találat. Eközben a Diósgyőr szórta a hármasokat, és jól szedte a védőlepattanókat, így negyedet tudott nyerni, ha már meccset nem sikerült (93-58).

Simán kikapott tehát a DVTK, és diósgyőri részről csak egyvalaki örülhetett, Tóth Gábor, a csapat törzsszurkolója. Aki Görögországba is elkísérte kedvenceit, a meccs után pedig egy dedikált nagy DVTK zászlóval köszöntötte fel őt a csapat a kerek 40. születésnapján.

Az Olympiacosról

Az előző évi görög bajnokság győztesének továbbjutása a csoportból nem kizárólag a Diósgyőr elleni meccsen múlott, egy hét múlva a kassaiak otthonában dől el a sorsuk, attól függően, hogy kettejük meccsén a Görögországban aratott, hosszabbításban elért, hétpontos győzelmük után mire lesznek ott képesek. Az Olympiacos játékoskerete erős, függetlenül attól, hogy a cseh válogatott irányítóját már elküldték, mert elégedetlenek voltak Katerina Bartovová teljesítményével, ahogy az amerikai Erelan Larkinsszal is szerződést bontottak, mert az észak-amerikai női profi liga (WNBA) egyik ismert játékosának a nyári sérülése nem jött rendbe. Ő emiatt Miskolcon sem játszott, szemben a montenegrói válogatott magasbedójával, Milica Jovanoviccsal, aki most a lelátóra kényszerült, a rendező klub tájékoztatása szerint fegyelmi okok miatt. De a görög válogatott egykori és mai erősségei keretben voltak a Diósgyőr ellen. Evanthia Maltsi, Olga Chatzinikolaou, Styliani Kaltsidou, Soultana Chalivera és Pelagia Papamichail is játékra készen várták a meccset, ahogy az amerikai-bosnyák center, Lynetta Kizer és a színtiszta amerikai, erőcsatár Lykendra Johnson is, valamint a miskolci meccshez képesti új ember is, Doneeka Hodges. Az amerikai kosaras nem tévesztendő össze a DVTK-nál az előző évadban szerepelt, és Magyar Kupát nyert Roneeka Hodges-szal, aki az ikertestvére. Doneeka mögött is komoly WNBA-s múlt és európai karrier van, a tavalyi évadban a török bajnokságban játszott, az AGÜ Spor csapatában.


Jegyzőkönyv

Olympiacos (görög) – Aluinvent-DVTK

93-58 (17-8, 34-13, 26-18, 16-19)

Glyfada, 300 néző. V.: Biricik (török), Glisic (szerb), Rossi (olasz).

Olympiacos: CHATZINIKOLAOU (6), Chalivera (-), DIMITRAKOU (18/6), KIZER (20), Jonhson (5). Csere: MALTSI (25/15), KALTSIDOU (7/3), Stamati (5/3), HODGES (5/3), Papamichail (2), Boni (-), Kosma (-). Vezetőedző: Eleni Kapogianni.

Aluinvent-DVTK: Czank (4/3), Rasheed (6), Szécsi (7/3), JOVANOVIC (19/3), Robertson-Warren (1). Csere: TOMLINSON (15/6), Adamecz (4), Horváth B. (-), Gorjanácz (2). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Kipontozódott: Robertson-Warren a 33. percben.

Eleni Kapogianni: – Gratulálok a DVTK-nak, mert végig megpróbáltak harcolni. Sok sikert kívánok nekik bajnokságban.

Miguel de Jesús López Alonso: – Gratulálunk az ellenfélnek és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakra. Mint azt előzetesen is tudtuk, csapatuk kerete tovább erősödött a miskolci találkozóhoz képest. Sajnos, voltak olyan periódusai ennek a meccsnek, amikor átszaladtak rajtunk, és könnyű kosarakat szereztek.


A csoport másik meccsén:

  • Good Angels Kosice (szlovákiai) – Yakin Dogu Üniversitesi (török) 65-69 (22-16, 13-20, 16-12, 14-21)
  • A D-csoport állása

    1. Yakin Dogu Üniversitesi 5 5 - 348-280 10

    2. Olympiacos 5 3 2 355-334 8

    3. Good Angels Kosice 5 2 3 338-345 7

    4. Aluinvent-DVTK 5 - 5 292-374 6

    A 6. forduló menetrendje, december 15. (csütörtök),

  • 16.00: Yakin Dogu Universitesi – Aluinvent-DVTK,
  • 18.00: Good Angels Kosice – Olympiacos.


  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!