Európa Kupa: Tartással hajtott fejet a DVTK

Miskolc - Idei harmadik Európa Kupa-meccsén is vereséget szenvedett az Aluinvent-DVTK.

Miskolc - Idei harmadik Európa Kupa-meccsén is vereséget szenvedett az Aluinvent-DVTK.

A női kosárlabda Európa Kupa csoportkörének 3. fordulójában, a D jelű négyesben csütörtökön este az Aluinvent-DVTK együttese az Észak-ciprusi Török Köztársaság csapatát, a Yakin Dogu Üniversitesi BGD-t fogadta. A székhelye szerint nico­siai klub 24-tagú delegációval érkezett Miskolcra, de ennek ellenére játékosok számában nem tolták túl a kispadot, a jegyzőkönyvbe mindössze 10 kosaras neve került be. Többségében klasszis, extraklasszis játékosok, akik között nem kapott helyet a hétfőn az amerikai állampolgársága mellé a magyart is felvevő kiváló irányító, Courtney Vandersloot. Az már a bemelegítésnél látszódott, hogy mennyire más kategóriát képvisel a vendégegyüttes, nemcsak a játékosok mozdulataiból, dobásaiból, hanem abból is, ahogy két pályaedzőjük szokatlan módon vett részt a meccsre hangolódásban. Túl azon, hogy kiabáltak, egyikük labdás passzokkal is mozgatta övéit, másikuk, a magasabbik pedig a palánk alá beállva igyekezett akadályozni a dobásokat, illetve kézzel nyomta kifelé a játékosait.

Itt is, ott is

Itt is, ott is kimaradt dobásokkal kezdődött a meccs, aztán a 2. perc végén Rasheed a tripla vonal mögül talált be. A folytatásban Carson szépített, de hazai oldalról Jovanovic, Tomlinson és Szécsi is a gyűrűbe küldte a labdát (9-4). A meglepően jó hazai rajtnak az 5. minutában a szemüveges, vajkezű Carson vetett véget, akinek a hárompontosával átvette a vezetést a török gárda (9-10). A vendégek innentől kontroll alatt tartották a meccset, és amikor a 8. percben Robertson-Warren faultos kosarával 1 pontra jött fel a DVTK (14-15), egy jó hajrával rukkoltak elő (14-19).

A második menet elején Robinson szerzett gólt a palánk alól, kétszer is, majd a túloldalon is ugyanezt tette T. Jovanovic, egyszer. Aztán megint Robinson és T. Jovanovic következett, utóbbi kétszer (20-25). Kettejük döntetlenre végződött dobópárbajának Caglar vetett véget egy duplával. A tiszta, finom kosárlabdát játszó törökök elkezdték növelni előnyüket, de 22-31-nél Rasheed nem finomkodott, úgy bevágott egy trojkát, hogy csak na. Ezt követően hármas cserét hajtott végre López edző, és a hazai együttes a szurkolótábor erős támogatásával partiban maradt a játékrész végéig (28-35).

Fordulás után

Amennyire nem ment jól dobásban a törököknek az első két játékrészben, olyan jól kezdődött a térfélcsere utáni játék: Robinson-dupla, Carson-tripla és Cakir-kettes érkezett (28-42), ami után a DVTK időt kért a 22. perc végén. Szécsi hármasával tértek vissza a csapatok, majd T. Jovanovic góljával csökkent egy számjegyűre a fehér mezes gárda hátránya (33-42). Egy ideig ez a 10 pont körüli különbség volt a csapatok között (42-53), de nem sok jót ígért a folytatásra, hogy a DVTK addigi legeredményesebb játékosa, a 12 pontot szerzett, a palánk alatt jól dolgozó T. Jovanovic összeszedte ötödik faultját és kipontozódott a 29. percben. Pár másodperccel később Hollingsworth is hasonló sorsra jutott, a helyére beálló Vajda hármasával lett 13 egység a két gárda között a negyed végére (44-57). Nem voltak nagy hullámzások egyik csapat teljesítményében sem a záró játékrész első felében (48-61), és bár a DVTK iparkodott, nem volt esélye arra, hogy elérhető közelségbe kerüljön ellenfeléhez (53-63).

Amikor a 36. percben 15 pontosra nőtt a Yakin előnye, hazai időkérés következett, de az extra produkciót bemutató Robinsont ezt sem fékezte le. A pont- és lepattanószerzésben egyaránt jeleskedő center tarthatatlan volt, előbbiben 25, utóbbiban 12 egységig jutott. Egy olyan meccsen, amelyen a nagyobb tudás előtt fejet kellett hajtania a derekasan harcoló DVTK-nak.


Jegyzőkönyv

Aluinvent-DVTK – Yakin Dogu Üniversitesi BGD

53-71 (14-19, 14-16, 16-22, 9-14)

Miskolc, 900 néző. V.: Cardus (spanyol), Chaykovskyy (ukrán), Matejek (cseh).

Aluinvent-DVTK: Czank (6/3), Rasheed (11/9), Szécsi (8/6), Tomlinson (6), T. JOVANOVIC (12). Csere: Horváth B. (2), Robertson-Warren (8), Adamecz (-), Gorjanácz (-). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Yakin Dogu Üniversitesi BGD: Eldebrink (3), Cakir (4), CARSON (16/9), Vajda (5/3), ROBINSON (25). Csere: Hollingsworth (5), CAGLAR (8), N. Jovanovic (2), Firat (3/3), Basaran (-). Vezetőedző: Zafer Kalaycioglu.

Kipontozódott: T. Jovanovic a 29., Hollingsworth a 29. percben.

Miguel de Jesús López Alonso: – Előzetesen is tisztában voltunk az ellenfél potenciáljával, hogy milyen jó játékosok vannak erős keretükben. Ezt a meccsen is láthattuk, miközben a pályára lépett játékosaink mindent megtettek, ami tőlük tellett.

Zafer Kalaycioglu: – Korábban a Fenerbahce edzőjeként szerzett euroligás tapasztalataim mondatják azt, hogy remek vendéglátásban részesültünk egy kitűnően szervezett meccsen. Mindenki ismeri a két csapat játékosállománya közötti különbséget, hozzáteszem, a mi keretünk még nem teljes, még további két játékossal lehet az, akikkel azért a célért küzdünk, hogy az EK-ban legalább a döntőbe jussunk. Kívánom a DVTK-nak, hogy kerüljön be a kupa egyenes kieséses szakaszába, mert erre annak ellenére is van esélyük, hogy játékosállományban alatta vannak a két másik csoportellenfelünknek, ugyanis csapatjátékban előttük járnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!