Európa Kupa: A DVTK sikere lenne a meglepő

Miskolc - Az Észak-ciprusi Török Köztársaság csapata számít a csütörtök esti Európa Kupa-mérkőzés esélyesének.

Miskolc - Az Észak-ciprusi Török Köztársaság csapata számít a csütörtök esti Európa Kupa-mérkőzés esélyesének.A női kosárlabda Európa Kupa csoportkörében, a 3. forduló keretében, a D csoportban csütörtökön 19.00-tól a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK együttese az Észak-ciprusi Török Köztársaságot képviselő Yakin Dogu Üniversitesi BDG gárdáját fogadja.

– Kiemelkedően erős játékoskerettel rendelkező csapat ellen meccselünk, a török együttes játékosai karrierjeik csúcsán vannak – mondta Miguel de Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője. – Van női NBA-bajnok játékosuk, Essence Carson személyében, és csapatukat tovább tudták erősíteni a Chicago Sky irányítójával, az immár magyar állampolgársággal is rendelkező Courtney Vandersloottal.

Utóbbi kosaras az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, és eddig még egyetlen egyszer sem játszott a Yakinban. A lapunkhoz eljutott információk szerint azért, mert összesen két nem európai kosarasa lehet egy európai kupasorozatban szereplő gárdának, és ebből az egyik kvótát a keletiek már ellőtték a színtiszta amerikai Essence Carsonra, a másikat pedig a szintén csak amerikai, már szerződtetett, de pályára még nem küldött Kayla McBride-ra tartogatják, éppen ezért jött jól nekik (is) Courtney Vandersloot magyar állampolgársága. Érdekességképpen: nem utóbbi kosaras az egyetlen olyan játékos a Yakinban, aki az Amerikai Egyesült Államokban született, ugyanis Angelica Robinson időközben montenegrói is lett, Quanitra Hollingsworth pedig török. Az öt echte amerikai mellett még három légiósa van a székhelye szerint az Észak-ciprusi Török Köztársaság Nicosia városából származó egyetemi csapatnak, a svéd Elin Eldenbirk, a szerb Nevena Jovanovic és a magyar Vajda Anna. De a nemzetközi szinten jegyzett játékosok sora velük még nem teljes, ugyanis két jelenlegi török válogatottjuk is van a törököknek, Olcay Cakir és Bahar Caglar személyében. Vagyis összesen 10 ütős játékost tud pályára küldeni a Yakin Dogu Üniversitesi BDG, és ezzel nemcsak a Diósgyőr ellen számít esélyesnek, hanem az Európa Kupa megnyerése kapcsán is magasan jegyzik őket.

Még többszöröse

A DVTK szakvezetője arról is szót ejtett, hogy ez a mostani egy meglehetősen nehéz mérkőzés lesz, megemlítve, hogy a kassai csapatot – amelyiktől két hete idegenben 15 ponttal kaptak ki a piros-fehérek – 24 ponttal győzte le a múlt héten Isztambulban a Yakin.

– Egy hete az Olympiacos ellen játszottunk, a görög klubnak nagyjából ötszöröse a költségvetése a miénkhez képest, a török csapat ellen pedig ez a szorzó még nagyobb – mondta Miguel de Jesús López Alonso. – A mostani mérkőzésen is arra kell törekednünk, hogy a hibáink számát minimalizáljuk, míg az ellenfél játékosait minél több hibára késztessük. Ha egyénileg nézzük a Yakin kosarasait, akkor azt látjuk, hogy nevesebb, tapasztaltabb játékosok alkotják a keretüket, ezért nekünk elsősorban csapatként kell együtt dolgozni, hogy a lehető legjobbat produkáljuk.

Szóba került még a DVTK legutóbbi tétmeccse, az MTK elleni vasárnapi bajnoki. A Diósgyőr spanyol szakvezetője szerint ez az összecsapás az önbizalom növeléséről szólt, és átmenteni sok mindent nem lehet onnan, de ezen kevesek egyike a koncentráció, ugyanis erre nagy szükség lesz az EK-meccsen is.

Játékosszavak

Cierra Robertson-Warren, az Aluinvent-DVTK amerikai légiósa: „Hazai pályán szeretnénk bizonyítani a minket támogatóknak, megmutatni, hogy tudunk veszélyesek lenni, harcolni, küzdeni, igyekszünk a legjobb teljesítményt nyújtani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!