BOON - PR cikk

2019.03.28. 10:16

Önkéntesek a Pitypalatty-völgy környezettudatosságáért

<strong>A kis borsodi település, Parasznya ifjúsági civil szervezete sikerrel pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos környezettudatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatására. A programmal a hulladékképződés csökkentését, a szelektálás fontosságának felismerését, az élhetőbb környezet megteremtését vették célba.</strong>

A kis borsodi település, Parasznya ifjúsági civil szervezete sikerrel pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos környezettudatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatására. A programmal a hulladékképződés csökkentését, a szelektálás fontosságának felismerését, az élhetőbb környezet megteremtését vették célba.

Tanulmányutat szerveztek különjárati autóbusszal a közeli hulladékkezelő centrumba külön ifjúsági és felnőtt korosztály számára, ahol a telephely megtekintése, a hulladékfeldolgozás útjának megismerése volt a cél.

40 fő gyermek részvételével oktatónapot tartottak, hulladékot válogattak, visszaváltható vagy nem visszaváltható csomagolásokat különítettek el, "Csináld magad!" foglalkozáson újrahasznosítható alapanyagokból kreatív klubfoglalkozást rendeztek.

Közösségi komposztáló beszerzésével és kihelyezésével, komposztálási ismeretek terjesztésével előadást, majd gyakorlati bemutatót szerveztek, hogy a vidéken "divatos" kerti zöldhulladék égetése helyett a lakosok tanulják meg azokat a praktikákat, mellyel tápanyagdús humuszt tudnak előállítani saját maguknak.

Környezetbarát tisztítószereket népszerűsítettek: gyakorlatban is megmutatták, hogy a veszélyes kemikáliák helyett a környezetre ártalmatlan tisztítószerek hatásfoka is lehet ugyanolyan jó. A program során betervezett tisztítószerekből (pl. mosódió) a résztvevőknek otthoni használatra, kipróbálásra is adtak 1-1 darabot.

Parasznya közterületeire, közintézményekhez, sportparkba folyamatosan helyezik ki a támogatásból beszerzett fém kültéri, szelektív hulladékgyűjtőket.

Rajzpályázatot hirdettek "Kevesebb hulladékkal az élhetőbb jövőért" címmel, melyek közül a legjobb pályaművek alkotóit tárgyjutalomban részesítették. A helyi iskolások környezetvédelmi vetélkedőn mutatták meg tudásukat a témában.

A program zárásaként - összegezve a meglévő, összegyűjtött és újonnan szerzett tapasztalatokat és tudást - átfogó kiadványt jelentettek meg, emlékeztetőül és nem titkolva: oktatási céllal, hogy a még tapasztalatlan, bizonytalan lakosoknak megadják a helyes irányt a környezettudatos gondolkodás terén.

A Parasznyai Ifjúságért Egyesület nemcsak ezzel a programmal, hanem egész éves tevékenységével a környezet védelmét népszerűsíti, részt vesz a Zöld Forrás pályázat programjaiban, a Te szedd! akciókban, tudatosan növelik a zöldfelületet fák ültetésével, virágosítással.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!