BOON - PR cikk

2018.06.22. 18:00

A fázisjavításról röviden

A <a href="http://lgenergia.hu/energiahatekonysag/a-fazisjavitas-jelentosege-es-megoldasai" target="_blank">fázisjavítás </a>kifejezéssel számtalan helyen találkozhattunk már, akár energetikai auditokról, vagy az energetikai szakreferensi szolgáltatásokról olvastunk, de most itt az ideje, hogy jobban megismerjük, hogy miről is van szó.

A fázisjavítás kifejezéssel számtalan helyen találkozhattunk már, akár energetikai auditokról, vagy az energetikai szakreferensi szolgáltatásokról olvastunk, de most itt az ideje, hogy jobban megismerjük, hogy miről is van szó.

Mi az a fázisjavítás és mire jó?

Amikor egy áramot fogyasztó készüléket működésbe helyezünk, akkor az a hálózatból felveszi a hatásos energiát, valamint felveszi az úgynevezett meddő energiát is. A meddő energia a váltakozó áramú, villamos hálózatból energiát felvevő fogyasztó mágneses mezejének fenntartásához szükséges. Az induktív jellegű fogyasztók esetében az áram elmarad a feszültséghez képest, míg kapacitív jelleg esetén fordítva.  A hatásos és a meddő energia együtt terheli a villamos hálózatot, így mindenképp ajánlott azt kompenzálni, hogy tényleg csak a hasznos elfogyasztott villamos energiáért fizessünk.

Hogy ezt, hogy kell elképzelni a gyakorlatban? Mint mondjuk egy korsó sört, vagy egy csésze cappuccinot. A tartalom érdemi része, tehát a folyékony, kávé rész vagy a sör maga, az a hatásos energia, míg a hab a tetejükön, az a meddő energiát szimbolizálja. Ebből a kettőből lesz kész az egész, tehát a teljes energiafogyasztás.

Lakossági fogyasztók esetében a szolgáltatók nem számláznak ki a meddő energia fogyasztására vonatkozó tételt. Ellenben az ipari fogyasztók esetében ez már máshogy működik. A fogyasztott kapacitív meddő energia esetén minden esetben, míg az induktív esetében csak egy határ átlépése utána kerül kiszámlázásra. Az ebből eredő költségeket úgy tudjuk lefaragni, hogy figyelünk arra, hogy a csatlakozási ponton legyen a meddőkompenzálás, így megspórolhatunk annyi energiát, hogy ne kelljen meddőenergia-díjat fizetni. Mind az induktív, mind a kapacitív meddő esetére vannak módszerek a kompenzálásra, míg induktív meddő esetében a kondenzátorok, addig kapacitív meddő esetében a fojtótekercsek bekapcsolása is megoldást jelenthet.

Miért érdemes foglalkozni vele?

  • Elenyészővé válnak a hálózati veszteségek, ennek következtében a teljesítmény pedig növekedésnek indul.
  • Olcsóbb, hiszen nem lesz költségünk a meddőenergiával.
  • Ezzel együtt a lekötési díj is alacsonyabb lesz, mivel a csatlakozási ponton a látszólagos teljesítmény is csökken.
  • Középfeszültségen történő méretezésnél csökken a transzformátor vesztesége, így a „kifizetett” (primer oldalon mért) villamos energiából több kerül ténylegesen felhasználásra.
  • Végül de nem utolsó sorban társasági adó kedvezményt is lehet igényelni utána.
  • Amennyiben nem biztos benne, hogy Önt érinti-e, szüksége van-e fázisjavításra, keresse meg az LG Energia Kft. munkatársait bizalommal!

    - PR cikk -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!