BOON - PR cikk

2018.05.15. 14:02

Hogyan előzheti meg hallása romlását?

Emlékszik, hogyan zúg a füle egy-egy hangosabb helyszín, esemény, után? Ezek az élmények 1-2 évtized elteltével halláscsökkenést eredményezhetnek.

Emlékszik, hogyan zúg a füle egy-egy hangosabb helyszín, esemény, után? Ezek az élmények 1-2 évtized elteltével halláscsökkenést eredményezhetnek.

De nemcsak a zajos környezettel ártunk fülünknek. Ma már minden korosztály használ fülhallgatót telefonáláshoz, zenehallgatáshoz. Minél idősebb korban használják ezeket az eszközöket, a halláskárosodás lehetősége annál hamarabb következhet be. Pár hasznos tanács betartásával a rohamos hallásromlás elkerülhető.

Fülhallgatóval zenét 105-120 dB-en hallgatunk maximális hangerőn – holott már ha „csak” 80 dB-en, 60 percig tesszük ki fülünket hanghatásoknak, az is komoly halláskárosodást válthat ki. Így ha tehetjük, figyeljünk arra, hogy a fülhallgatót használva, telefonunkon a hangerőt maximum 60%-ig emeljük, és minden órában szüneteltessük a zajhatást.

Fülhallgató helyett érdemesebb fejhallgatót választani, mivel esetében a hang nem közvetlenül a dobhártyára érkezik. Zenét fejhallgatóval 60 dB-el hallgatva és minden órában szünetet tartva elérhető, hogy a belső fülben a szőrsejtek „pihenni” tudjanak. A folyamatos zenehallgatás a későbbiekben kárt okozhat.

Kimutatták, hogy a tartósan zajos környezetben élőknél nő az infarktus és az idegrendszer károsodásának veszélye is. Így lehetőség szerint, ha hangos (85 dB-nél magasabb) helyszínre megyünk (pl.: zajos munkahely, mozi, koncert, építkezés, lőpálya, repülőtér), válasszunk jól szigetelő füldugót. A zajvédő füldugók mintegy 40 dB-el is csökkenthetik a fület ért zaj halláskárosító hatását.

Sokan úgy gondolják, hogy a hallásvesztés az öregedés elkerülhetetlen része. Ez azonban nem igaz. Lehetőség van arra, hogy megvédje fülét a halláskárosodás gyakori okaitól. Figyeljen rá, hogy milyen hangerősség és hangmagasság éri a fülét, szánjon elég időt a pihenésre és kerülje a stresszt – mivel a keringést befolyásoló állapotok növelhetik az időskori halláscsökkenés mértékét.

Ha úgy érzi, hogy sokat kell visszakérdeznie, hangosabban hallgatja a TV-t, rádiót, mint társai, netán zúg a füle, akkor sajnos nagy az esélye, hogy halláscsökkenése van. Ebben az esetben mindenképp érdemes kivizsgáltatnia hallását! Amennyiben az alábbi tünetek még nem is jelentkeztek, zajos életünk miatt, érdemes a hallását évente felülvizsgáltatni.

Jelentkezzen be a Victofon ingyenes hallásvizsgálatára még ma!

Szakács Gábor

fül-orr-gége főorvos,

audiológus szakorvos

 

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!