BOON - PR cikk

2017.02.09. 15:23

Frissdiplomás mérnöknő komoly szakmai kilátásokkal

<strong><em>Kazup Anikó Dóra, frissen diplomázott műszaki földtudományi mérnök hölggyel beszélgettünk egy jelentős nemzetközi megmérettetésen elért sikere kapcsán.</em></strong>

Kazup Anikó Dóra, frissen diplomázott műszaki földtudományi mérnök hölggyel beszélgettünk egy jelentős nemzetközi megmérettetésen elért sikere kapcsán.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara fontosnak tartja, hogy kiemelkedő hallgatóinak eredményeit bemutassa, mintegy segítve a döntésben a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Hasonló célt szolgál a március második hétvégéjén immár tízedik alkalommal megrendezésre kerülő Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia is, ahová évről-évre tehetséges középiskolások érkeznek az ország minden részéről, és osztják meg az érdeklődőkkel földtudományokkal kapcsolatos kutatásaik eredményeit.

 

- Kedves Anikó! Úgy tudom január utolsó napján volt a MOL-csoport nemzetközi vetélkedőjének döntője, melyben tehetséges női vezetői utánpótlást kerestek. Ebbe Te is bekerültél. Milyen helyezést sikerült elérned?

- Január 31-én került megrendezésre a MOL-csoport Female Engineers MOL ProgramMe 2016 döntője Budapesten, a MOL Székházában. A versenyre 6 ország 27 egyeteméről jelentkeztek női hallgatók, végül összesen heten kerültünk a döntőbe: két pakisztáni, két horvát, egy olasz és egy szlovák lány, Magyarországról pedig egyedül én. A novemberi jelentkezési határidőt követően teszteltek minket. Ilyen volt például a meglepetésszerű angol nyelvű telefonos interjú, de esszét és előadást is kellett készítenünk. A döntőben a prezentációnk és egy szakmai témájú interjú alapján hozta meg a hét tagú nemzetközi zsűri a végső döntést. Végül a döntősök közül, helyezések nélkül, a három legjobb került kiválasztásra. Nagyon boldog vagyok, hogy én is köztük lehettem.

- Ehhez őszintén gratulálok! Ha jól tudom éppen most végeztél decemberben a Műszaki Földtudományi alapszakon kiváló diplomával, és így 1,5 hónappal később már akár el is tudnál helyezkedni, nem is akármilyen pozícióba. Szeretnél élni azonnal ezzel a nagyszerű lehetőséggel, vagy vannak még előtte további tanulmányi terveid?

- Már a verseny előtt is úgy terveztem, hogy a diploma megszerzése után munkát fogok keresni a szakmában, hogy szerezzek egy kis tapasztalatot és közben a tanulmányaimat levelező tagozaton folytatom. A döntő után azonnal megkérdeztek, hogy mik a terveim, mikor tudnék kezdeni, mi az, ami érdekelne, ami nagyon jó érzés volt. Láthatóan sok energiát fektet a MOL-csoport abba, hogy felkutassa a számára megfelelő vezetői utánpótlást. Ezekkel az emberekkel folyamatosan tartják a kapcsolatot, konferenciákra hívják, projektekbe vonják be és persze alkalmazzák is őket.

- Véleményed szerint milyen képességeid segítettek ahhoz, hogy már ilyen fiatalon elérd ezt az eredményt?

- Ezt nehéz pontosan megfogalmazni, mert elsősorban nem a szakmai tudás számított. Amit észrevettem a döntőben, az az volt, hogy a lányokkal nagyon hasonlóak voltunk. Igaz ránk, hogy keressük a lehetőségeket és a kihívásokat az életben és könnyedén vesszük az akadályokat. Feltaláljuk magunkat, bármikor készek vagyunk kilépni a komfortzónánkból és megtaláljuk a közös hangot mindenkivel. Persze a versenyben alapvetően szükséges volt az is, hogy jól kommunikáljunk angolul. Ami pedig a legfontosabb, hogy szeretjük a szakmánkat és azt, amit tanulunk.

- Tudomásom szerint, igen erős mérnöki tudással rendelkezel, a szakdolgozatod is komoly szakmai ismereteket és számításokat tartalmazott. Milyen tématerületen írtad?

- Szakdolgozatomban a CNG (nagy nyomásra sűrített földgáz) előállításával és járműüzemanyagként történő alkalmazásával foglalkoztam. Tanulmányterv szinten megterveztem egy teljes töltőállomást, amihez készítettem forgalombecslést, helyszínrajzot és egy termodinamikai modellt is. A modell a csatlakoztatott jármű tartályából kiindulva követi végig a töltési folyamatot. A végeredmény pedig, az 1 kg CNG előállításához szükséges energiamennyiség lett.

- Általában a hölgyek nem szoktak ennyire “jóban lenni” a mérnöki tudományokkal. Téged mi vezetett erre a pályára?

- Mindig is érdekeltek a természettudományok, vonzott a természet közelsége, de sokáig nem is gondoltam arra, hogy mérnöki pályára lépjek. Főleg az motivált, hogy egy nap majd olyan munkát végezhessek, amivel elősegíthetem a fejlődést. Viszont azzal szembesültem, hogy ehhez elengedhetetlen az, hogy ismerjem a mérnöki megoldásokat és értsem azok műszaki hátterét, ezért is jelentkeztem a Műszaki Földtudományi Karra, ahol felkészült tanárok segítettek abban, hogy megszerezzem a szükséges tudást.

- Köszönöm az interjút!

Kazup Anikó Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!