BOON - PR cikk

2015.09.25. 12:18

Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban

<strong>Avagy mit tehetünk mi a Zemplénért és a környezetért?</strong>

Avagy mit tehetünk mi a Zemplénért és a környezetért?

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti hulladékgazdálkodási rendszerét. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül bevezetésre, sok hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget létesül.

Interjúsorozatunk következő részében Bebét, (énekes), kérdeztük szerinte mit tehet egy ember a környezetért.

 

Alapvetően mennyire követed nyomon a vásárlásaid során az anyagok összetételét? Fontos számodra, hogy természetes alapanyagú termékeket vásárolj?

- Próbálok odafigyelni, hogy olyan ételeket, kozmetikai szereket vásároljak, amelyek természetes alapanyagok felhasználásából készültek. Ma már a termékek végtelen listájából válogathatunk, legyen szó bármiről. Emellett kereshetünk olyan üzleteket, piacokat, ahol kifejezetten otthon, saját kertben megtermelt kémiai anyagoktól mentes termékeket találunk. Persze a rohanó világunkban erre nem minden nap van lehetőség, nekem sem mindig sikerül, de ha tehetem, ilyen üzletben vásárolok, vagy legalább ellenőrzöm a csomagoláson feltüntetett összetételeket. Néhány másodperc alatt át lehet futni ezeket, és kiszűrhetjük, mi kerüljön bele a kosarunkba, hiszen némi odafigyeléssel sokban hozzájárulhatunk a nem kívánatos anyagok beviteléhez. Manapság rengeteg káros anyagnak vagyunk kitéve a nap minden percében, így ha lehetőség van rá, próbáljunk meg odafigyelni az egészségünkre.

 

- Tehát a vásárlásaid során odafigyelsz, az energiafogyasztást is tudatosan kontrollálod az otthonodban?

- Természetesen. Nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, ha odafigyelünk az energiafogyasztásunkra, hanem a környezetünket is. Mielőtt elindulnék otthonról ellenőrzöm az elektronikai eszközeimet, hogy kikapcsoltam –e, valamint, hogy kihúztam- e a konnektorból. Persze nálam is előfordul, hogy a reggeli rohanás közben elfelejtem, de igyekszem észben tartani.

 

- Mit gondolsz hogyan alakul majd a jövőben az emberek hozzáállása a környezet tudatos élethez? Változhat ez az évek múlásával, és vajon milyen irányba?

- Csak remélni tudom, hogy ahol most tartunk az csak a kezdet. Ha azt kérdezed, mit szeretnék látni, ha a jövőre gondolok, csak azt mondhatom, bízom benne, hogy néhány év múlva a mai technológiák már a mindennapi életünk részét fogják képezni. Nem lesz kérdés, hogy a műanyag flakon külön tárolóedénybe kerüljön, valamint, hogy a használt olajat újra hasznosíthatjuk. Szeretném hinni, hogy ezek az apró lépések elvezetnek minket, ahhoz, hogy jobb jövőt biztosítsunk a minket követő generációknak. Persze ehhez az szükséges, hogy mindenki kicsit tegyen a környezetéért, hiszen ha ezt most nem alapozzuk meg nem lesz mit megmentenünk.

 

Az abaúj-zempléni térségben aktív kampány zajlik a környezetvédelem és ezen belül a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról! Szeptember 26-án Sátoraljaúhelyen, október első hétvégéjén pedig Tokajban a Szüreti Fesztiválon vegyél részt a Zöldzemplén Roadshowokon és Nagyrendezvényen. Keresd a ZöldZemplén standját! Az aktuális programokról további információt, facebook (www.facebook.com/zoldzemplen) oldalunkon és honlapunkon (www.zoldzemplen.hu) talál!

 

 Veled zöldebb lesz Zemplén!

 

 

 

 

 

 

 

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!