BOON - PR cikk

2014.08.13. 12:26

Középkori Forgatag: lovagi játékok Diósgyőr várában

<strong>Messze földről várja a látogatókat augusztus 16-án és 17-én az ország egyik legrangosabb történelmi játékának helyszínt adó egykori királyi székhely, Diósgyőr. A virágzó középkort, a XIV. századot megelevenítő időutazás kihagyhatatlan programajánlat az egész családnak, hiszen Nagy Lajos király udvarában minden korosztály talál magának izgalmas elfoglaltságot, látnivalót.</strong>

Messze földről várja a látogatókat augusztus 16-án és 17-én az ország egyik legrangosabb történelmi játékának helyszínt adó egykori királyi székhely, Diósgyőr. A virágzó középkort, a XIV. századot megelevenítő időutazás kihagyhatatlan programajánlat az egész családnak, hiszen Nagy Lajos király udvarában minden korosztály talál magának izgalmas elfoglaltságot, látnivalót.

A rendezvényre ismét felépül a népszerű középkori városka, amelyet jelmezes szereplők sokasága népesít be. Füvesasszony árulja az általa kotyvasztott szerelmi elixírt, Sára néne, a Diósgyőri vár boszorkánya jövendőt jósol, vásári komédiások, mutatványosok ejtik ámulatba a középkorba tévedt látogatót. Az időutazás érzetet korabeli mesterség-bemutatók, rokkával fonás, páncéling-készítés, patkó- és fegyverkovácsolás és „medvetáncoltatás” fokozza. Hűs ser- és boritalok csábítanak kóstolásra, de a jó magyar pálinkakedvelők torka sem maradhat szárazon. A királyi fogadóban pedig olyan ínycsiklandozó falatok kaphatók, mint cipóban tálalt tárkonyos vadragu leves, kakukkfüves tikcomb, libacomb, vagy nyárson sült csülök frissen reszelt tormával.

 

Rengeteg a különleges gyermekprogram: a Tradíció Céh Vácról érkező mestereinek segítségével az aprónépek saját kezűleg készíthetnek fakupát, sámlit, szerencsepatkót, gyertyát. A Borókás népi játszókert fa körhintája mellett kipróbálhatják a hordólovaglást és a többi középkori ügyességi játékot. Pónilovaglás és kecskesimogató teszi felejthetetlenné a napot, ráadásul délutánonként a királyi kutyapecérek tartanak kis kedvenceikkel látványos ügyességi bemutatót.

 

A várárokban kialakított lovagi torna pályán délelőtt és délután harci játékok zajlanak. Kassai Lajos világrekorder lovasíjász a sztyeppék harcmodorát mutatja be lélegzetállító precizitással, elképesztő koncentrációval előadott „Sárkánytánc” c. műsorában. Ezt követően a Csallóközi Lovasíjászok csapata az 1045-ben zajlott, Hainburg melletti csatát eleveníti fel, amikor III. Fekete Henrik seregei megtámadják a Magyar királyságot. A krónikák feljegyzése szerint a magyarok hajnalban meglepték a német tábort és a győztes csata után egy-egy sátorból akár 200 magyar nyílvesszőt is összeszedtek.

 

A lovasíjász bemutatók után megérkezünk a XIV. századba, ahol Nagy Lajos király rangos lovagi tornáján hazai és külföldi vitézek mérik össze erejüket. A királyt, a királynét és kíséretüket hagyományosan a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai személyesítik meg. A diósgyőri Kóborlovagok, a Csehországból érkező Memento Mori nehézpáncélosok, a Felvidékről érkező Fekete Sólymok íjászcsapata, valamint a Visegrádi Szent György Lovagrend vitézei mutatják be a középkori harcművészet legjavát az uralkodónak. A lovagi tornát látványos csatajelenet követi, majd a nehéztüzérség felvonultatásával az „ágyús lovagok” fülsiketítő fellépése vet véget a lovagkori időutazásnak. Idén először mutatkoznak be rendkívül látványos, több nemzetközi tornán is díjnyertes produkcióval a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub Felvidékről érkező harcosai.

 

Szombaton este 8 órától udvari mulatság, fáklyafényes lovagi bemutató, a Vár Kommandó Interaktív Színpad pajzán komédiája, a csehországi Řemdih középkori zenekar koncertje, tűzzsonglőrök fellépése, végül a szereplők éjszakába nyúló középkori táncháza nyújt maradandó élményt a látogatóknak.

 

Információ: www.diosgyorivar.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!