BOON - PR cikk

2014.04.02. 15:08

Tiszaújváros hosszú távon gondolkodik

A város életében mérföldkőnek számító gazdaságfejlesztési, beruházásösztönző döntéseket hozott tavaly Tiszaújváros önkormányzata.

A város életében mérföldkőnek számító gazdaságfejlesztési, beruházásösztönző döntéseket hozott tavaly Tiszaújváros önkormányzata.

- Tiszaújváros az iparnak köszönheti létét, az energetika és a vegyipar zöldmezős beruházásai hozták létre, emelték városi rangra – mondja Bráz György polgármester. – A város alapítói a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet fordítottak a helyi gazdasági szereplőkkel való együttműködésre, a különböző ipari beruházások támogatására. A jelenlegi városvezetés is elkötelezett a helyi gazdaságfejlesztés iránt és minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel támogatja a Tiszaújvárosban működő, illetve ide települő vállalkozásokat.

Gazdaságfejlesztés, adópolitika

A fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos együttműködés első konkrét lépéseként az önkormányzat, a MOL és a TVK együtt végezte és finanszírozta azt a tervezőmunkát, melynek alapján módosult a város déli övezetére - döntően a TVK és a MOL Tiszai Finomító területére - vonatkozó rendezési terv, építésügyi szabályozás. Ezzel a meglévő létesítmények bővítésének, új üzemek létesítésének jogi, hatósági feltételeit teremtették meg. Következő lépésként egy nyilatkozatot fogadott el a képviselő-testület a tiszaújvárosi gazdaság fejlesztéséről, a helyi beruházások ösztönzéséről. Ebben kinyilvánította, hogy eltökélt a helyi gazdasági környezet fellendítése iránt.

- A nyilatkozatban azt is rögzítettük, hogy elkötelezettek vagyunk egy vállalkozásbarát helyi adópolitika kialakításában, továbbá, hogy a potenciális üzleti fejlesztések támogatása, az ebből eredő foglalkoztatás növelése érdekében készek vagyunk aktív párbeszéd folytatására a településünkön beruházást, fejlesztést tervező piaci szereplőkkel – folytatja a polgármester.

Az önkormányzatok finanszírozásában az állami szerepvállalás fokozatosan csökken, egyértelmű tehát, hogy a város működtetésében az iparűzési adóbevételnek van a legnagyobb szerepe. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a vállalkozások megtartásának, a jövőbeni beruházásoknak egyik kritikus eleme az adóterhelés mértéke. Ennek ésszerű, a város biztonságos működését nem veszélyeztető, de a vállalkozásokat ösztönző mértékre csökkentése lehet az az eszköz, mely lehetővé tenné, hogy a város fejlődése felgyorsuljon.

A képviselő-testület által elfogadott középtávú adóstratégia első lépéseként 2015. január 1-jei hatállyal a helyi iparűzési adó általános mértéke 0,1 százalékponttal, az építményadó általános mértéke négyzetméterenként 50 forinttal csökken, és nem tervezzük új adónem bevezetését. A stratégia második lépcsőjében 2016. január elsejétől fokozatosan, de legfeljebb 1,3%-ig csökkentjük az iparűzési adó mértékét.

Együttműködés a gazdaság szereplőivel

- Bizonyára ismert, hogy a MOL-csoport tagjaként működő TVK egy butadién üzemet létesít. Eleinte több lehetséges helyszín is szóba került, s a MOL, illetve a TVK vezetése még 2012-ben arra kérte önkormányzatunkat, hogy tegyünk javaslatot a projekt tiszaújvárosi megvalósításának elősegítésére. A cégcsoport kedvezőnek tartotta az előzőekben említett keretlehetőségeket, s ennek is köszönhető, hogy végül Tiszaújváros mellett döntöttek. Időközben arról is tájékoztattak bennünket, hogy a MOL részéről egy újabb nagy volumenű beruházás tervei körvonalazódnak, amely a műgumi alapanyagául szolgáló butadiénre épülne. Ennek tükrében új alapokra helyeztük a tárgyalásokat és egy olyan, immáron kibővített megállapodás született, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a beruházás is Tiszaújvárosban valósuljon meg. A megállapodás gerincét az előbbiekben vázolt helyi iparűzési adócsökkentés feltételei adják. Részletesen szerepel benne az adócsökkentés számítása, folyamata, feltételei, ütemezése. Tiszaújváros történetében mindig meghatározó volt az ipar, a vegyipar szerepe, amely a település jelenlegi magas színvonalú működésének, illetve jövőbeni fejlődésének is záloga.

Folytatódik a Látható Tiszaújváros program, több közterület is megújul az idén, új parkolók létesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!