BOON lakóhelyem

2017.07.15. 19:24

Felkészítik a sajátos nevelési igényű fiatalokat a munkaerőpiacra

Miskolc - A diákoknak és az iskoláknak is átadják a kidolgozott módszertant.

Miskolc - A diákoknak és az iskoláknak is átadják a kidolgozott módszertant.Karrier-M néven indított kísérleti programot a miskolci Szimbiózis Alapítvány, amely nemcsak helyben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de úgy tűnik, hogy módszertan is lehet belőle, amelyet aztán az egész országban átvesznek majd.

Vannak cégek, amelyek akár állást is adnának e fiataloknak." Jakubinyi László

Felkészítés a munkára

A kezdeményezés alapját az a probléma adja, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek az iskolából kikerülve nem tudják, merre induljanak tovább. Amellett, hogy van valamilyen gyengeségük, – ami, ha a valóságban nem is jelent hátrányt a munkaerőpiacon, de ők annak érzik –, nincsenek is felkészülve arra, hogyan váljanak munkavállalóvá, vagyis miként keressenek munkát és helyezkedjenek el.

Ezt a problémát felismerve dolgozott ki a Szimbiózis Alapítvány egy módszertant egy kompetenciafejlesztő tréninghez, amely segít elsajátítani a szükséges ismeretanyagot, méghozzá nemcsak általánosan, hanem a legapróbb részletekig. Június 19-én indult el a Karrier-M projekt keretein belül a 60 órás program, amelynek során egyrészt tréningeket tartottak. Ezeken megtanultak önéletrajzot, motivációs levelet írni, azt, hogyan kell megjelenni és részt venni egy állásinterjún.

– Elmondtuk nekik, hogy természetesen beszélniük kell a problémájukról, hiszen a leendő munkáltatónak tudnia kell, ha nem bánnak jól a számokkal vagy a betűkkel, esetleg olyan gondjuk van, ami miatt bizonyos dolgokat nem képesek megcsinálni. Azonban emellett is ki lehet domborítani azokat a képességeket, kompetenciákat, amelyek miatt alkalmasak a munkára, esetleg alkalmasabbak, mint más jelentkező – magyarázta Jakubinyi László, az alapítvány elnöke.

A projekt során nemcsak elméleti tudást adtak át a fiataloknak, és nemcsak az álláskeresésre, az állás megszerzésére készítették fel őket, hanem magára a munkára is. Hiszen többen vannak az SNI-s fiatalok között, akik nem tudják, milyen is végigdolgozni a munkaidőt, vagy hogy mi az, ami megy, vagy éppen ellenkezőleg, nem megy nekik.

Éppen ezért az intenzív tréningen a fiatalok különböző szakmákkal és mesterségekkel ismerkedhettek meg, amiket a Baráthegyi Majorság területén elhelyezkedő üzemekben és létesítményekben sajátíthattak el. Például a gyorséttermi eladó, a sajtmesterség, az állatgondozó, takarítás és vendéglátás és nem utolsósorban szakács és konyhai kisegítő munkákban próbálhatták ki magukat.

Az iskolákat is

Az első, június 23-án lezárult projektben a Don Bosco Szakiskola, Középiskola és Kollégium 8 végzős diákja és a miskolci Szakképzési Centrum Martin János Szakközépiskolája és Szakiskolájából 12 diák vett rész az intenzív tréningen, majd a múlt pénteken lezárult részben újabb húszan.

Az alapítvány azonban nemcsak a diákok felé nyitotta meg ezt a programot, hanem a képző intézményeket is bevonták, a dolog nagyszerűsége pedig éppen ebben rejlik. A tréning anyagát ugyanis átadják az iskoláknak, és számukra is tartanak felkészítést arról, hogy ők miként készítsék fel a munkaerőpiacra a diákjaikat.

– Vannak olyan cégek, amelyek tanulószerződést vagy állást adnának az SNI-s fiataloknak, vagy akár a megváltozott munkaképességűeknek. Ehhez azonban nemcsak a diákokat, de az iskolákat is fel kell készíteni, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból, akik képesek megjelenni a munkaerőpiacon. Szükséges lenne átalakítani a képzési rendszert is ennek érdekében – hangsúlyozta Jakubinyi László.

A felkészítéssel és a tréninggel még nem zárult le a program, az alapítványnál segítenek beszerezni a munkavállaláshoz szükséges papírokat és októbertől a fiatalok elhelyezkedésében is igyekeznek közreműködni.

A miskolci projektre minisztériumi szinten is felfigyeltek, így könnyen lehet, hogy országos módszertan készül a Szimbiózis Alapítványnál kidolgozott modellből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!