Jegyzet

2021.08.20. 11:32

Tíz óra, 3 nap

Könnyen aktualitását veszítheti a friss Kossuth-díjas népszerű slágere, és a „8 óra munka, 8 óra pihenés” helyébe például a napi 10 óra munka, 3 nap pihenés kerülhet.

Pap Gyula

Forrás: ÉM-Archívum

Többször felmerült már az ötlet, és jó néhány helyen már meg is próbálták a munkaidő észszerű csökkentésével növelni a munka hatékonyságát, hiszen az mindenkinek evidens, hogy a hét végén a megfáradt dolgozó nem termel olyan színvonalon, mint az elején.

Természetesen a jobb munkaszervezéssel, motivációval is lehet teljesítményt növelni, de az idővel való okos gazdálkodás plusztartalékokat is rejt. Csak egyet említve például elkerülhető vele a munkavállaló idő előtti kiégése, amely kvázi népbetegségként jelentkezik már egyre fiatalabb korosztályban. Hazánkban az eddigi tapasztalatok nem vetítettek előre jelentős és széles körű változást. A pandémia idején éltek a cégek a munkaidő csökkentésével, de ezt csak átmeneti megoldásként alkalmazták, költségcsökkentésként és a nagy létszámú elbocsátások elkerüléséért.

Sarkalatos kérdés, hogy valójában mivel tölti a páciens a meghosszabbodott pihenő időszakot: lazít, tanul vagy sportol – mert ha pluszmunkát nyomat, abból nemigen lesz feltöltődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!