BOON - Jegyzet

2017.08.05. 19:25

Pótfelvételi? Elnöki ügy!

Miskolc - Augusztus 7. a bűvös dátum, amíg a pótfelvételi eljárásban azok jelentkezhetnek, akiket az általános eljárás során nem vettek fel, vagy akik idén egyáltalán nem adtak be jelentkezést egyetlen, felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben induló képzésre sem.<em> Dr. Fekete Sándor írása.</em>

Miskolc - Augusztus 7. a bűvös dátum, amíg a pótfelvételi eljárásban azok jelentkezhetnek, akiket az általános eljárás során nem vettek fel, vagy akik idén egyáltalán nem adtak be jelentkezést egyetlen, felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben induló képzésre sem. Dr. Fekete Sándor írása.

Jómagam is tisztában vagyok azzal, hogy nem minden „pót”-tal kezdődő kifejezést szeretünk. Ott van például a pótcselekvés, amit jobb elkerülni. Vagy a pótvizsga, amit szintén erősen ajánlott. A póttag, aki van is, meg nincs is, helyzete mindenesetre labilis. A pótkávé, aminek mégsem pont olyan az íze, mint kellene. A pótköltségvetés, amit azért készítenek, hogy valahová eldugják a mínuszokat. A pótjegy és a pótdíj: előbbi gyakran elfogy, utóbbinak pedig igen húzós az ára, ami szintén bosszantó tud lenni. A pótágy vagy a pótszék, ami mindig kisebb és kényelmetlenebb. A pótselejtező, ahol egyszer nagyon kikaptunk a jugóktól, majd tavaly mennybe mentünk a norvégok meglepetésszerű búcsúztatásával. A felsőoktatásban tanulók sokat tudnának mesélni a pót-zh-ról, ami gyakran az utolsó esélyként funkcionál, és Murphy szerint mindig nehezebb, mint a korábbi.

Vannak a semleges töltetű szavaink, mint a póthaj, a pótkocsi, és persze a pótkulcs, a pótszemüveg meg a pótkerék, ami azért mindig jobb, ha kéznél van. A pótpedál nélkül talán sohasem szerezhetnénk jogsit, a pótmérkőzésen gyakran milliók múlhatnak a totóban, míg a póttartalékos csak vár és vár, hátha ő következik.

Folytatva a sort, a harmadik csoportban ott van a pozitív konnotációjú pótnagyi, akit mindig nagyon szeretünk, mert ő még „igazi” szilvás gombócot és kalácsot készít, és itt lakik a lépcsőházban, vagy a pótlék, amit azért kapunk, mert éjszaka és/vagy vasárnap is bemegyünk dolgozni.

És íme, már el is jutottunk írásom kulcsszavához: pótfelvételi. Ízlelgessük, rágcsáljuk, emésszük! Vajon a három fenti halmaz közül melyikbe illik leginkább? Akik sikertelenül próbáltak a felsőoktatásba jelentkezni, azok valószínűleg egyfajta utolsó mentsvárként tekintenek rá. Azok, akik egyáltalán nem jelentkeztek sehová, talán még mérlegelnek: megéri a diploma, jó lesz ez nekem?

Azt hiszem, érdemes tudatosítani mindenkiben, hogy a pótfelvételi elsősorban lehetőség arra, hogy valaki évvesztés nélkül kezdje meg felsőfokú tanulmányait. Lehetőség a kitörésre, a bizonyításra, a továbblépésre. Lehetőség elindulni az első vagy a sokadik oklevél felé. Lehetőség arra, hogy a diák a negyedik éve sorozatban hallgatói létszámrekordot döntő Miskolci Egyetemen tanulhasson. Egy olyan intézményben, amely az előbb említett pozitív változás mértéke szempontjából a releváns, nem szakspecifikus felsőoktatási intézmények között országosan a 4., míg a vidéki rangsorban a 2. helyezést szerezte meg.

Végezetül biztosan sokakban megfogalmazódik a kérdés: mit keres az „elnöki ügy” kifejezés a vendégjegyzet címében? Nos, úgy gondoltam, meglovagolom a népszerű pophullámot, hátha még több fiatal ül le elolvasni ezt a cikket… s közben talán ráébred: ahhoz, hogy „enyém legyen a kilátó”, nem árt egy diploma sem.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!