BOON - Jegyzet

2017.08.12. 19:05

Nagy számok…

<em>A nagy számok törvénye a valószínűségszámítás egyik alapvető tétele. A tétel azt mondja ki, hogy egy kísérletet sokszor elvégezve az eredmények átlaga egyre közelebb lesz a remélt értékhez. A miskolci selyemréti fürdő példájából az tűnik ki, hogy a strandok, a strandolás esetében is működik a nagy számok törvénye…</em> Szaniszló Bálint írása.

A nagy számok törvénye a valószínűségszámítás egyik alapvető tétele. A tétel azt mondja ki, hogy egy kísérletet sokszor elvégezve az eredmények átlaga egyre közelebb lesz a remélt értékhez. A miskolci selyemréti fürdő példájából az tűnik ki, hogy a strandok, a strandolás esetében is működik a nagy számok törvénye… Szaniszló Bálint írása.

Tudniillik, panaszkodnak egyes vendégek, hogy nagyon sokan fordulnak meg olyanok a strandon, akik nem tartják be a fürdőzés íratlan elemi elvárásait, és ezzel együtt a fürdőlátogatókra vonatkozó írott szabályokat sem. A szabálykövetők sérelmezik, hogy ezáltal kifizetett jegyükért nem kapják meg a szolgáltatást. Az illetékes erre azt mondta, hogy a kánikulai napokon erősen megnövekedett forgalom miatt valóban előfordultak kirívó szabálytalanságok. Azaz életbe lépett a nagy számok törvénye: több fürdőző között több renitens fordul elő.

Azt is megtudhattuk, hogy – a nagy számok törvénye logikai vonalán haladva – a több fürdőző nagyobb létszámú biztonsági személyzetet indukál, akik kellő szigorral járnak el a megnövekedett létszámú szabálytalankodók ellen. Maradva a logikai vonalon, talán azt is el lehetne érni, hogy kis létszámú fürdőzőt hozó napokon a kisebb létszámú biztonsági személyzet szigora nem csökken és a renitensek akkor is a kerítésen kívül találják magukat.


[related-post post_id="3579880"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!