BOON - Jegyzet

2017.07.23. 14:22

Miért volt az jó

"Végül, ki dönti el, hogy ki húzza a rövidebbet. Miért nincs olyan, hogy mindenki nyer." Bujdos Attila írása.

"Végül, ki dönti el, hogy ki húzza a rövidebbet. Miért nincs olyan, hogy mindenki nyer." Bujdos Attila írása.

Kinek mesélnéd. Aki ott volt, emlékszik, ha emlékszik, ha fontos volt neki is. Aki nem volt ott, úgysem értené, hallgat, talán tiszteletből, mered rád, üvegesedő szemekkel, biztosan nem akarod tudni, mit gondol. Orszáczky Miklós Ausztráliából itthon, Gonda János jazzlemezekkel, Fotógaléria, képi közhelyek előtti látásmód, vizuális úttörés, az Ifiházat mesélnéd, ami elsőre eszedbe jut, miért volt az jó.

A világra nyíló fiatal elme, hetvenes évek, beleszédülsz a felismerésbe: a hely, ahol vagy, maga a világ, megismerhető az ismeretlen. Új, vad érzés, a felfedezésé, hogy nem kerültél lemaradásba, nagyjából mindenhol ez lenne az azonos idő, bárhol köszöntene rád az élmény.

Szép benne, hogy nem bárhol vagy, hanem éppen itt. És van miért. Fogalmad sincs, miért lehet ez, megengedte valaki, adta, szerezte. Működik, természetes. Ennyi. Nem is számít több.

Kinek fájt volna, ha azt mondják, akkor, ne gyere ide többé. Nincs miért. Grund, ha bezár. Pál utcai fiúk, ha szétszélednek. Kell a hely az építkezésnek.

Kinek fáj, ha ma azt mondják, ne gyere ide többé, legyen másé a hely. Mindegy is, hogy kié, ha nem egy másik Ifiházé, de annak meg mi lenne az értelme. Feltűnő, mennyire csendes a közösség, ellenzéki párt gyűjt aláírást, talán azért. Talán azért gyűjt aláírást, mert feltűnő a közösség csendje.

Most lehet tiltakozni valami körmondat alatt, milyen eséllyel, azt is ki tudja. Mindenki tudja. Vagy sejti, használ-e az ügynek.

Mi az ügy, talán már ez is kérdés. Maradjon az Ifiház, mindig itt volt, itt jelenti azt, amit. Van persze változás, értelmezhetetlen, hogy örökké keresel valamit, és egyszerűen nincs ott többé, bezárt, elköltözött, megszűnt, összedőlt, felverte a gyom. Kihalt. Ott van, de már nem olyan. Olyan, de képtelen ugyanazt nyújtani.

Ugyanazt nyújtja, csak már nem érdekes. Neked nem. Már másnak érdekes. Attól még lehetsz például együtt érző. Keresheted benne a logikát: miért pont most. Miért pont ők.

Van-e ott ügy, ha messzebbre nézel. Hogy létezik fontossági sorrend, ha létezik. Van, ami jobban számít, és akkor hol van ez leírva. Vagy miből következik. Kinek jut az eszébe, és miért. Végül, ki dönti el, hogy ki húzza a rövidebbet. Miért nincs olyan, hogy mindenki nyer. Vagy van olyan, csak nem kell minden esetre alkalmazni. És akkor erre az esetre miért nem kellett.

Miért nem kell?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!