BOON - Jegyzet

2017.07.01. 10:22

Kutatni

<em>Kutatnak, keresnek a Lyukóvölgyben. Mikor mit. Van, hogy a rendőrség tolvajokat, gyújtogatókat. Van, hogy a hajlék nélkül maradtak lakást, otthont. Van, hogy a telektulajdonosok az ellopott értékeiket, és ezzel együtt eltűnt emlékeiket. Most meg éppen közvéleményt. A roma önkormányzat munkatársai kérdeznek romákat és nem romákat arról, mi a baj ott, a Lyukóvölgyben, mit szeretnének.</em> <strong>Szántó Rita írása.</strong>

Kutatnak, keresnek a Lyukóvölgyben. Mikor mit. Van, hogy a rendőrség tolvajokat, gyújtogatókat. Van, hogy a hajlék nélkül maradtak lakást, otthont. Van, hogy a telektulajdonosok az ellopott értékeiket, és ezzel együtt eltűnt emlékeiket. Most meg éppen közvéleményt. A roma önkormányzat munkatársai kérdeznek romákat és nem romákat arról, mi a baj ott, a Lyukóvölgyben, mit szeretnének. Szántó Rita írása.

Út, víz, gáz, szennyvíz-elvezetés kéne. Mások szerint meg közbiztonság. Van, aki a világ minden kincséért sem költözne el onnan, és van, aki semmi pénzért nem maradna. De pont a semmi pénz miatt kénytelen ott élni. Ami az egyik embernek lehetőség a Lyukóvölgyben – mert vannak üres házak, van mit elvinni, beköltözni, van hova elbújni –, az a másiknak a poklot jelenti. Komplett házak tűnnek el, egy élet munkája válik percek alatt semmivé.

Igazság nincs. Csak szegénység. Amikor télen a saját pottyantós oldaldeszkái is tűzre kerülnek, hogy ne fagyjon meg a család, nehéz megmagyarázni, nem visszük el a másét. Másnak meg nehéz elmondani, azért viszik, mert a sajátjuk elfogyott. Ezeket a feszültségeket, ellentmondásokat talán nem is lehet már feloldani. Kutatni persze igen, és talán érdemes is, éppúgy, mint mindkét oldalt megérteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!