BOON - Jegyzet

2017.07.23. 13:02

Árnyék

Várhatóan ősszel ismerteti árnyékkormánya tagjainak névsorát az MSZP. Az árnyékkormányzás nem része a hagyományos magyar politikai kultúrának. Bujdos Attila jegyzete.

Várhatóan ősszel ismerteti árnyékkormánya tagjainak névsorát az MSZP. Az árnyékkormányzás nem része a hagyományos magyar politikai kultúrának. Bujdos Attila jegyzete.

Ha tényleg lesz ilyen, a választásra készülő párt kormányzóképességének demonstrálását szolgálja majd: van miniszterelnök-jelöltjük, neki programja, ami az árnyékkormánytagok megnevezésével ezután arcot kaphat.

Ez konkrétabb alternatívája lehet Orbán Viktor kabinetjének, amennyiben képesek bemutatni, mit tennének annak ellenében, mi lenne az orvosolni kívánt jelenségekre az általuk javasolt megoldás. Aztán a személyek vagy hitelesítik, amiről beszélnek, vagy nem. Ha a szakterületükön bizonyított, tekintélyes emberek, akkor esélyesebb.

Ha a teljesítményük magyarázatra szorul, akkor kevésbé. Az MSZP számára ezért is tétes a dolog: többször voltak kormányon, a velük kormányzók többször tették ki magukat megítélésnek.

Minden esetre ez, és így al­kal­mas nagyobb teret nyerni a kampány befolyásolta köz­be­széd­ben, ami az MSZP szem­pontjából elsőrendű fontosságú: ha voltak is erőfeszítései, hogy szövetségeseket találjon a jelenlegi kormány leváltásához, most magányos versenyzőként áll a politikai mezőben.

Azokat a bizonytalanokat kellene meggyőznie, hogy érdemes rá szavazniuk, akik kormányváltást akarnak, de nem látnak arra alkalmas erőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!