BOON - Jegyzet

2016.11.29. 15:55

Minimál

<em>Kevés dolognak örül úgy az egyszerű munkavállaló – talán még a szabadnapok kedvező csoportosulása ilyen –, mint a sok helyen a fizetést meghatározó tényezőnek számító minimálbérszint emelésének</em>. <strong>Pap Gyula jegyzete</strong>.

Kevés dolognak örül úgy az egyszerű munkavállaló – talán még a szabadnapok kedvező csoportosulása ilyen –, mint a sok helyen a fizetést meghatározó tényezőnek számító minimálbérszint emelésének. Pap Gyula jegyzete.

A körítés, hogy „véget ért az alacsony bér korszaka Magyarországon”, azért kissé túlzó, elég csak a külföldön munkát keresők jelentős számát tekinteni, akiknek minden ellenkező híresztelés ellenére nem csak az ilyen „rizsából” lett elegük, hanem egyszerűen nem tudtak normálisan megélni. Arra, hogy visszatérjenek, kevés az esély, az elvándorlás ütemének csökkentése is igényes célként fogalmazható csak meg.

A „kalandvágyból itthon maradók” számára meglehetősen elszomorító tény, hogy a jelentősnek tűnő emeléssel is gyenge helyezést tudunk elérni a környező országokkal történő összehasonlításban. Még szomorúbb, hogy a bérre rakódott járulékok százalékát tekintve viszont toronymagasan vezetünk.

Vannak persze olyan kivételezett, kegyelt rétegek, foglalkozási körök – ahogy a kollégák gyors számításából kiderült –, melyeknél a minimálbér emelése még szerényebb fizetést fog eredményzeni, mint a korábbi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!