BOON - Jegyzet

2016.09.05. 13:51

Szent Teréz

<em>Ma, amikor – kicsinyes politikai haszonszerzésből is – oly’ sok szó esik a különböző világvallások közötti eltérésekről, egyedi aktualitást kap a közismert szerzetes, Teréz anya szentté avatása</em>. <strong>Pap Gyula jegyzete</strong>.

Ma, amikor – kicsinyes politikai haszonszerzésből is – oly’ sok szó esik a különböző világvallások közötti eltérésekről, egyedi aktualitást kap a közismert szerzetes, Teréz anya szentté avatása. Pap Gyula jegyzete.

Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiuként született az akkor még az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban. Édesapját gyermekkorában elveszítette, édesanyja tartotta el őt és két idősebb testvérét, emellett fontos szerepet vállalt a helyi Szent Szív egyházközségben. Később jelentkezett a Loretto nővérek rendjéhez, akik akkor már iskolát üzemeltettek Dardzsilingben. Ezt követően földrajzot és hittant tanított a kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában, melynek igazgatója lett. Itt tette le a szerzetesi fogadalmát, nevét Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből választotta.

Élete nagy fordulata, hogy világi nővérként folytatta, így gyógyította és tanította a szegényeket. Padma Shri (Pompás lótusz) díjat kap India elnökétől, és kiérdemelte a Nobel-békedíjat. Áldozatos sorsát a kételyek sem kímélték, és megromlott egészségi állapota vetett véget életének.

Figyelemre méltó, hogy a hindu és muszlim többségű Indiában három napos gyászt hirdettek halálára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!