BOON - Jegyzet

2016.07.04. 13:17

Én inkább maradnék…

<em>Naponta jelennek meg a különböző felmérések, elemzések, amelyek arról szólnak, a világban előforduló bizonyos tényezők révén mennyivel is csökken az emberek várható életkora. Ráadásul az sem mindegy, hogy a világ melyik táján lakik, él az illető</em>. <strong>Szaniszló Bálint jegyzete</strong>.

Naponta jelennek meg a különböző felmérések, elemzések, amelyek arról szólnak, a világban előforduló bizonyos tényezők révén mennyivel is csökken az emberek várható életkora. Ráadásul az sem mindegy, hogy a világ melyik táján lakik, él az illető. Szaniszló Bálint jegyzete.

Mi, magyarok nagyon sok tekintetben a rizikós nemzetek közé tartozunk. Némileg társadalmi szokásaink miatt a férfiak eleve hendikeppel indulnak a várható végső életkor tekintetében, ráadásul olyannal, amely az évek teltével nemhogy csökkenne, hanem tovább növekszik a nőkéhez képest.

Legutóbb olyan kutatási eredmény látott napvilágot, aminek a címe is elriasztó: „Fuldoklik a magyar a légszennyezés miatt”. A tartalma pedig egyenesen tragikus. Kiderül, hogy a top 20-ban vagyunk a légszennyezések okozta halálranglistán. Egy vigasz van csupán, hogy a régió több országa rosszabbul szerepel nálunk. A szmog például már születéskor két évvel rövidíti meg a várható élettartamot. És ennek főleg a közlekedés és a fűtés az okozója. Ebben vagyunk még mi is igencsak érdekeltek. Barátom csak azt mondja, el kellene költözni egészségesebb helyre. Én pedig azt mondom, inkább maradnék…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!