BOON - Jegyzet

2016.05.01. 17:50

Éljen május másodika

<strong><em>Nem csitulnak a viták arról, hogy kié is a május elseje ünnepe. A munka ünnepe, vagy a munkások ünnepe voltaképpen a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. Ugyanakkor - lényegében hasonló tartalommal - katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. </em>Szaniszló Bálint jegyzete.</strong>

Nem csitulnak a viták arról, hogy kié is a május elseje ünnepe. A munka ünnepe, vagy a munkások ünnepe voltaképpen a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. Ugyanakkor - lényegében hasonló tartalommal - katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Szaniszló Bálint jegyzete.

XII. Piusz pápa 1955-ben egy újonnan kreált egyházi ünneppel: a május elsejét „József, a munkás” ünnepévé emelte. Ráadásul az erre a napra eső májusfa állítás gyökere ősi európai pogány ünnep.

Ha a politikai vertikumot nézzük, akkor majd minden "vérmérséklet" megtalálja benne a maga ünnmepét. És ha igen, lehet is jókat vitatkozni arról, kié is jobban ez az ünnep.

Pedig - tegyük a szívünkre a kezünket - sokaknak egyszerű vasárnap, még ha most - piros betűs nap lévén - valóban nem lehettek nyitva a boltok. Mások egy kirándulási, bográcsozási, szalonnasütési, sörözési, bezsélgetési lehetőséget láttak benne.

És kevesek élték át a nap fentebb leírt fennköltségét.

Éljen tehát május elseje, de éljen másodika is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!