BOON - Jegyzet

2016.04.30. 13:59

Érettség

<strong><em>Ha (meglett) férfiak találkoznak, akkor a katonaság, ha nők, akkor előbb-utóbb a szülés lesz a téma. Ha vegyes a társaság, korosztálytól függetlenül egy idő után az érettségi élmények kerülnek terítékre. Így van ez sok-sok évtizede.</em> Hajdu Mariann írása.</strong>

Ha (meglett) férfiak találkoznak, akkor a katonaság, ha nők, akkor előbb-utóbb a szülés lesz a téma. Ha vegyes a társaság, korosztálytól függetlenül egy idő után az érettségi élmények kerülnek terítékre. Így van ez sok-sok évtizede. Hajdu Mariann írása.

Hogy miért ilyen fontos az érettségi? Miért mérföldkő az életünkben? Rávághatjuk azonnal: ha teljesíti a feladatot, felnőtt lesz a gyerekből. Jogilag is, hiszen 18 évesen nagykorúvá válik, meg egyébként is: ha kikerül az iskolapadból, saját talpára állhat végre.

Illetve állhatott sok-sok generáción keresztül. A mai érettségizők életében ez a nap már csupán egy állomás. Nagykorúak ugyan, de nem mondanám, hogy önállóak. Többségük továbbtanul, tegye is, sokszor az egyetem is kevés: a pályakezdő munkanélküliekkel Dunát lehet rekeszteni.

A szakmát szerzett érettségizettek sem számíthatnak sok jóra – nézem, milyen tagozatokról bocsátják ki a végzősök zömét –, nem fognak kapkodni értük a munkaerőpiacon. Azaz látni kell, sok éven át kell még a szülőkre támaszkodva keresni a helyüket.

Vagyis maga az érettségi jelentősége – hiába ünnepeljük ugyanúgy a maturálót, amióta világ a világ – már nem a régi. Azért arra kíváncsi lennék: vajon mesélnek-e majd a mai fiatalok húsz év múlva érettségizős történeteket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!