BOON - Jegyzet

2016.04.17. 22:30

Politikai múzeum

<em>Egy üzenet döbbentett rá, hogy gyűjtenem kellene azokat a mondatokat, amelyek leginkább jellemzik a hazai közéletet. A levél tartalma talán jól mutatna néhány év múlva egy politikai múzeum kiállítási anyagában. De mindenképp jellemezné a mai magyar közéletet. Valahogy így hangzik: kár, hogy baloldali vagy, de ettől függetlenül szeretlek.</em> <strong>Szántó Rita jegyzete.</strong>

Egy üzenet döbbentett rá, hogy gyűjtenem kellene azokat a mondatokat, amelyek leginkább jellemzik a hazai közéletet. A levél tartalma talán jól mutatna néhány év múlva egy politikai múzeum kiállítási anyagában. De mindenképp jellemezné a mai magyar közéletet. Valahogy így hangzik: kár, hogy baloldali vagy, de ettől függetlenül szeretlek. Szántó Rita jegyzete.

Egyrészt szép, hogy valaki függetleníteni tudja az érzéseit a politikai beállítottságtól. Szép, hogy valaki el tudja fogadni, ha a másik másképp gondolkodik. Ebből a szempontból nem is tipikus kórkép ez az üzenet, hiszen pont az ellenkezője történik manapság: aki mást mond, mást tesz, mást gondol, az ellenség.

Másrészt nem szép, hogy egy „the beginning of a beautiful friendship”-nél egyáltalán felmerül a világnézeti hovatartozás. Ilyenkor olyan érzésem támad, mint amikor a szalonrasszisták azt hangoztatják, de van rendes zsidó és rendes cigány ismerősük. És nem tudom eldönteni, akarok-e én lenni valakinek a rendes baloldali ismerőse.

Éppen ezért ez az üzenet nem mutat túl jól, csak majd egy politikai múzeum felső polcán. Valahol a „vasárnap zárva” és a „vasárnap mégis nyitva” táblák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!