BOON - Árvíz

2016.02.17. 16:22

Áradások Borsodban - Védekeznek, mások fotóznak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az elmúlt hetek csapadékos időjárása a Bükkben és a Sajó mentén is okozhat még izgalmakat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az elmúlt hetek csapadékos időjárása a Bükkben és a Sajó mentén is okozhat még izgalmakat.

A B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tudatta lapunkkal, hogy Sajóvelezdnél a Királd patak mentén és a település belterületén homok­zsákos védekezést folytattak a domboldalról bejövő vizek ellen, amit hétfő estére befejeztek, majd ezt követően figyelőszolgálatot állítottak fel.

Mezőkövesden egy kereskedelmi egységet a környezetében lévő mezőgazdasági területről lefolyó víz veszélyeztetett. Az üzlet bejáratát a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók és az áruház dolgozói 100 darab homokzsákkal védték, míg a víz útját munkagép segítségével oldották meg.

Jól emlékszik

– Én nem félek, mert megépültek a gátak! – ezt már Anikó mondta munkatársunknak kedden délelőtt Felsőzsolcán, a Sajó utcában. – Jól emlékszem, mi történt, a miénk mellett apósomék háza is odalett. Borzasztó hónapok voltak… A vizet nézve sokszor eszembe jut, hogy mi történt velünk akkor júniusban. Úgy hiszem, a víztározók és a gátak miatt nem lehet bajunk és jobban odafigyelnek ránk is azok, akiknek ez a feladatuk. De… De összeszorul a gyomrom. Higgye el, senki sem tudja, mit éltünk át akkor, csak aki itt volt…

Egy idősebb férfi hallva beszélgetésünket közbevetette: „Örülni kell, hogy felépültek a házak, és rendbe tették az utakat” – mondta.



Elkezd esni

Még mielőtt elhagyjuk Felsőzsolcát, elkezd esni az eső. Felsőhámor az újabb úti cél. Valamivel később – már a belvárosban, majd a berekaljai elágazásnál is – láthatjuk a dübörgő és jelentősen megemelkedett Szinvát. Alsóhámornál már vízátfolyások vannak, és a Molnár csárdánál homokzsákok is. Felsőhámornál, a Palotaszálló alatt aztán tiszteletre méltóan zúg a patak. A helyi kisboltban nyugalom van, nem félnek, ám ők is emlékeznek 2010 májusára és júniusára, amikor kétszer is óriási esők áztatták a Bükköt és Hámort.

Combközépig ért a pincében a víz. Nem szeretném megint azt átélni. A hídnál van egy kifolyó, azt szoktam nézni: ha azt ellepi a víz, akkor lehet kezdeni aggódni.

– emlékezett érdeklődésünkre Krisztina.

Vasárnaphoz képest egyébként – amikor 68 centiméteres volt a Szinva vízállása – nőtt a víz, hiszen hétfőn már 75 centis volt a patak. Ez a helyi facebookos portál, a Digitális Hámor mérése. Beindult az időszakos forrás a buszmegálló mellett is, de ez is csak egy átlagos délelőtt a Bükkben. Hogy mégsem, erre példa: autók lassítanak a Molnár csárdánál. A hömpölygő patakot fotózzák.

2010: a nagy árvíz

2010-ben több település mellett Edelény, Sajólád, Miskolc, Szikszó, Felsőzsolca, Sajópetri, Sajólád, Ónod, Sátoraljaújhely és Abaújszántó szerepelt sokat az árvízi híradásokban, de leginkább a Felsőzsolcán történtek váltottak ki országos visszhangot.

Milliárdos kár érte a várost és lakosságát, amikor megáradt a Sajó folyó és a Kis-Sajó patak, valamint belvíz is súlyosbította a helyzetet. A város 95 százaléka víz alá került, összesen 201 ház összedőlt. 2200 ingatlanból 1800 rongálódott meg. Azóta megtörtént a Kis-Sajó medrének kotrása, és megépült egy, a települést védő gát is annak északi és nyugati határa mentén.


Védmű Szalonnánál

Az előrejelzések alapján a Sajó és Bódva folyókon újabb árhullámok levonulására kell készülni a vízgyűjtő területeken lehulló csapadék miatt. Hétfőn a megyei igazgató elrendelte a BAZ MKI Operatív Törzs részleges működését – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Szalonnánál 200 méter ideiglenes védmű magasítására került sor, illetve annak fóliázására, az elhabolás és a hullámverés elleni védelem érdekében. A munkák segítésére a Bódva-völgyi Járási Önkéntes Mentőcsoportot alkalmazzák. A gépek kedden készenlétben álltak, és azóta is folyamatos figyelőszolgálat működik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!