BOON - Árvíz

2016.02.24. 13:53

A tavaszi ár még messze van, de…

Sajóvámos - Közel van a vízmennyiség a 2010-eshez, ami csak a következő év júniusában ment el a portánkról.

Sajóvámos - Közel van a vízmennyiség a 2010-eshez, ami csak a következő év júniusában ment el a portánkról.

Ezzel fogad minket Lipták Katalin sajóvámosi gazdálkodó, akivel meg is nézzük a vizet, miközben fotós kollégánk egy gép segítségével a magasból készít felvételeket. Katalin arról beszél: ugyan még nem jött be a tanyára a víz, mert a műút mint gát funkcionál, ám ahogy feltorlódik víz, betörhet.

Most szabadon el tud folyni a harmadik átereszhez és azon át is.

– A tavaszi ár még messze van, de a Kis-Sajó már ősszel kijött a medréből. Az állattartó telep mellett lévő legelőn a régi holt mederbe már visszajött. Oda, ahol a gyerekek szoktak korcsolyázni. Ez 2010-ben is így kezdődött – teszi hozzá.

Szerinte a Kis-Sajó kotrását a zsolcai védekezéssel együtt kellett volna megtenni. Gond az is, hogy Sajóvámos felett Natura 2000-es a terület, ezért csak félmederkotrást engedélyeznek majd. De ezt is üdvözlik, mert ha az megtörténik, lesz egy húzása a víznek. Ugyanakkor – reménykedik –, ha az út esetleg majd új bitument kap, az átereszeket megnagyobbíthatnák. Ez azért lenne jó, mert a víz hamarabb továbbfolyna. A tavalyi fórumon kiderült az is, hogy épült egy vápa, egy „vágás”.



– 2010 óta nálunk is dohos a pince, ami előtte száraz volt, de most még nem jelentkezett a víz, ez talán a megépült vápának tudható be – jelenti ki a sajóvámosi gazdálkodó.

– Az arnótiaktól pedig azt hallani, hogy ott a kutakban lejjebb van a víz.

Megtudjuk azt is, hogy közel 300 hektár a környéken a szántóterület. Ezek víz alatt vannak, és csak később lehet majd művelés alá vonni azokat, míg 100 hektár legelő is víz alatt van. Ez azért nem jó, mert elnádasodik, de jöhet a kéknyelv betegség, a sok szúnyog és a Zika-vírus is.

– Akkor lennénk nyugodtak, hogy ha kikotornák a folyamot a Sajóvámos bekötő úttól Sajópálfaláig – mondja búcsúzóul.

- ÉM-JLI -


Körgát

2015 májusában elkészült az Arnót községet a Sajó esetleges árvíze ellen védő körgát, a beruházás része volt a Miskolcot észak-északkelet irányba elkerülő útrendszernek, amely elsőfokú gátként is szolgál majd.

Az Arnótot teljesen körbeölelő gáton többek között 2 zsilipes csőáteresz épült, amelyen a belvizet lehet a Kis-Sajóba leereszteni. A beruházás közel nettó 14 milliárd forintba került.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!