Bogács hírei

2018.06.26. 18:11

Sok érmes bor Bogácson

Bogács - Hétvégén rendezték a 26. Bükkvinfest Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Bor­versenyt Bogácson.

Bogács - Hétvégén rendezték a 26. Bükkvinfest Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Bor­versenyt Bogácson.

Idén öt ország hetven termelője összesen 239 mintát küldött a zsűrinek, amely két nagy aranyérmet, negyvennégy aranyérmet, százhuszonkét ezüstérmet és negyvenkilenc bronzérmet osztott ki.

Vannak kézműves pincék, amelyek szép borokat készítenek.” Dósa Sándor

A legjobbak

Nagy aranyat kapott a kárpátaljai Chizay Borház 2017-es Traminije, valamint az Obszidián Bormanufaktúra 2017-es Tokaji Sárgamuskotálya. A legjobb fehérbor Bárdos és fia Sauvignon Blanc-ja, a legjobb rozé a Tokaj Maciké, míg a legjobb vörös Erőss János 2016-os Egri Kékfrankosa lett.

– A borversenyre idén átlagos mintaszám érkezett, a bírák döntése alapján kevés kiemelkedő bort készítettek tavaly a termelőink, de volt egy-két bor, ami nagyon jól sikerült. Ezek inkább fehérborok, a vöröseknél még van mit fejlődnünk. Azért jó átlagos felhozatal jött, rengeteg ezüstérem született, s egész jó lett az aranyérmek aránya. Van mit javítani a technológián, a szőlőtermelés már megy, a borkészítést még csiszolni kell – mondta Dósa Sándor, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A szervezet új vezetője szerint ez a borvidék az egyik legkisebb az országban, a legkevesebben ismerik, sok munka áll előttük, hogy jó ­hírűvé tegyék.

– Vannak biztató jelek, vannak kézműves pincék, amelyek szép borokat készítenek, a közönség jól fogadja őket. Ezeket próbáljuk támogatni, a pár száz hektós pincészetekben látjuk a jövőt. Ha megjelennek nálunk és jó bort tudnak előállítani, visszajön a vidék jó híre – vázolta a terveket.

Az Eszterházy Károly Egyetemmel, különösen a Borászati Kutatóintézettel jó kapcsolatot ápolnak, közel vannak a Bükkaljához, fajtában, diagnosztikában együtt tudnak működni. A borvidékről szerkezetváltásra érkezett be pályázat, új telepítésről egyelőre nem tudni.

A Bükkvinfest kísérő programjai között a strandon rendeztek gyerekjátékokat, lövészversenyt, zenés bortúrát, fellépett Szűcs Judith, Korda György és Balázs Klári, a Band of Streets, Singh Viki, Pál Dénes, Király Viktor és Radics Gigi.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!