Bogács hírei

2017.07.02. 09:38

Szibériai borscs hazai grízes tésztával Bogácson

Bogács - Változatos menü készült a bogácsi boros rendezvényen, különlegességek, poénból indult ételek is születtek.

Bogács - Változatos menü készült a bogácsi boros rendezvényen, különlegességek, poénból indult ételek is születtek.

Ismét sok bográcsban főtt az étel a 25. Bükkvinfest, IV. Bükkaljai Mustra főzőversenyen Bogácson. A szervezők két kategóriában hirdettek főzőversenyt: rizlinghez, illetve vörösborhoz illő, vaddisznóból készült ételekkel lehetett nevezni.

Az átányi Aranykalász Fan Club mindkét kategóriában indult, s egy komplett ételsort állított össze a zsűri, illetve az éhes fesztiválozók részére.

Ezen először

– Első alkalommal kaptunk ide meghívást, s első közös főzőversenyünk jó alkalom arra, hogy négy házaspár jobban összeismerkedjen, hiszen külön-külön ismerték már egymást a többiek, de így először találkozunk. Bogácson voltunk már többször, de ezen a rendezvényen először főzünk. Nemzetközi csapat jött össze, így vaddisznóhúsból szibériai borscs is készült, ami egy céklás káposztaleves, a szakácsnő ez esetben egy szibériai születésű ismerős volt – magyarázta a csapat vezetője, Jámbor Dénes, aki egyébként a hevesi község alpolgármestere is.

– Amikor náluk vendégeskedek, szinte mindig szerepel a menüben borscs, nagyon megszerettem. Amikor meghívtak ide bennünket, kértem, jöjjenek ők is, s megkérdeztem, elkészítené-e az ételt. Vadhúsból borscsot nem főztek még, de nem rontja el a vaddisznó sem, a b­ors­c­­s eredetileg marhahúsból készül. Megkóstolva nagyon jónak találtuk ezt a pikáns kapros, káposztás, céklával ízesített levest. Ahogy láttam, úgy kezdik, mint a pörköltet, azt szaporítják föl leves állagúvá. Először a savanyú káposztát főzik bele, majd jön a krumpli, a kapros ízesítés, a fűszeres céklalével szinte csak összerottyantják. Hasonló, mint a babgulyás, minél többször átmelegítik, annál jobb lesz, összeérnek az ízek – ismertette a kiinduló receptet Jámbor Dénes.

Ötvözet

A második fogás, a jóbarát tokány tulajdonképpen két kedvencének, a bakonyi sertéstokánynak és a hétvezér tokánynak az ötvözete. Előbbi sertéshúst, gombát, kolozsvári szalonnát tartalmaz tejfölösen, a hétvezér tokány pedig háromféle húsból készül. A jóbaráthoz kell tehát háromféle hús, jelen esetben ez vaddisznó, házi sertés és marhalábszár volt, kolozsvári szalonnával pirítottak alá, majd csiperkével ízesítve, tejfölösen készítették el. A köret túrós csusza volt az üzemükben (matyó lisztből) készült tésztából, pirított szalonnával, házi túróval, erre tették rá a tokányt. – A desszertet poén szülte. Amikor otthon főzünk az udvarban, a ház előtt elhaladó ismerősök mindig megkérdezik, mit főzünk a bográcsban. Mindig azt válaszolom, hogy grízes tésztát. Ez a mostani remek alkalom volt, hogy tényleg elkészítsük, főzőversenyre szerintem még úgysem nevezett senki grízes tésztával. Ennek a különlegessége az a gyömbéres-narancsos sütőtöklekvár, ami egy egyszerű menzai kaját pikánssá tesz. Ezt a lekvárt az egyik baráti kistermelő házaspár készítette Andornaktályán – mesélte Jámbor Dénes. A nemzetközi menüsort egyébként kint élő magyarok által készített afrikai mangópálinka, illetve helyi borok tették teljessé.

Két étel egy kategóriában

A Bükkaljai Gasztronómiai, Turisztikai és Szabadidősport Egyesület két ételt készített, mindkettőt a vaddisznós, vörösboros kategóriába, az egyik vaddisznó sült roston, a másik vaddisznó pörkölt bőrkötő krumplilángoson.

– Mindkettőhöz kell vaddisznó, ezt az egyik vadász tag ejtette el, szerencsére jól lőtte meg, és sokat lehetett belőle hasznosítani – említette a legfontosabbakat Költő Kristóf.

Mint mondta, fontos volt a jó páclé, négy napos pác után pakolták föl a húst a faszenes kis minirácsukra. A páclét felforralták, majd visszahűtötték, egyebek közt babérlevél, bors, borókabogyó, zöldségként répa, petrezselyemgyökér, citrom és ecet kellett bele. A másik étel különlegessége a Bükkzsércen bőrkötőnek nevezett étel, ami főtt krumpliból és lisztből készült tárcsán, vaslapon sütött lepény. Erre fokhagymás olajat, tejfölt is lehet kenni, vagy pörköltöt rátenni, ők a húst szeretik hússal.

A csapat két éve alakult, nem csak gasztronómiával, hanem kutyasporttal is foglalkoznak, táborokat szerveznek, az ott lévőkre főznek, de egyéb rendezvényeken is részt vesznek.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!