Szakmasztárok lehetnek

Versenyben...
Versenyben... - © Fotó: Tóth István
Budapest – Nyolc fiatal képviseli a megyét a XII. Szakma Sztár Fesztiválon.

Kedden kezdődött Budapesten a XII. Szakma Sztár Fesztivál, amely a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a VI. Skills Hungary Nemzeti döntőjének színhelye is egyben.

Hatvan szakmából háromban

Megnyitóbeszédében Parragh László, a versenyt rendező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos az informatikai és a digitális szakmák jelenléte, és örömmel jelentette be, hogy idén először a közlekedési szakma képviselői is megméretik magukat. Hozzátette, hogy oda kell figyelni a továbblépésre, valamint a fejlesztésekre: az Ipar 4.0, a digitalizáció, a nyelvtudás, amely meghatározza, hogyan kommunikáljunk a világban, továbbá az új szakmák megjelenése, hiszen ezek jelentik a jövő nagy kihívásait.

A hatvan szakmából a döntőben a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumát Kardos Ákos, Kádas Réka, Kohut Brigitta, Sejkóczki Vivien és Sivák Ágnes képviseli. Mindannyian kereskedő tanulók, csakúgy, mint Veres Zoltán, az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának diákja.

Horváth Péter, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanulója az ipari gépészek, míg Molnár Szilvia Dóra, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákja a szakácsok között képviselik a megyét a versenyen.

Győzni mentek

„Nagyon büszke vagyok a tanítványomra, győzni jöttünk és remélem, hogy minél jobban sikerül a keddi főzés és a szerdai tálalás” – tudtuk meg a verseny első napján Monoki Lászlótól, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolájának és Szakiskolájának felkészítő tanárától, aki elméletet, tehát élelmiszer-ismeretet, gazdálkodást és szakmai ismereteket tanít Molnár Szilviának.

„Két hét volt a felkészülésre, amelyből minden napot kihasználtam. Nemcsak az iskola tanüzemében gyakoroltam, hanem a miskolctapolcai Avalon Park éttermében is. Háromféle hideg előételt kell elkészítenem egy előre megadott alapanyagkosárból, továbbá kaptunk egy harminc ételből álló tételsort, ebből kell egy – a zsűri által megszabott – három fogásos ételsort lefőznünk négy óra alatt az első napon. Szeretek versenyezni, nem idegeskedek, de előfordulhat, hogy improvizálnom kell, ha valamiért kifutok az időből vagy rosszul szedem szét a nyulat, amivel eddig még csak egyszer dolgoztam” – mesélte Szilvi.

Karrierlehetőség is

„Nagyon fontos, hogy az iskolák is értsék, milyen sokat számít a verseny, a tanárok foglalkozzanak a tehetséges gyerekekkel, a diákok pedig vállalják a versennyel járó plusz felkészülést” – nyilatkozta a helyszínen Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Olyan ez, mint egy sportverseny, hiszen teljesen élőben, közönség előtt, időre kell teljesíteni a munkájukat, ami egy fokozott stresszel jár, de úgy gondolom, hogy ez együtt jár a szponzorok, a vállalatok fokozott érdeklődésével, ami véleményem szerint örvendetes és jó tendencia. Remélem, hogy a csütörtöki eredményhirdetéskor a mi fiataljainkat is lesz okunk ünnepelni. A megyénk ugyan jobban áll a beiskolázási arány tekintetében, mint az ország átlaga, de azt gondolom, hogy mindenki látja és tudja, hogy szakemberhiány van, elsősorban a jól képzett szakmunkásokból és technikusokból. Ezt a szaktudást egyre erőteljesebbé kell tennünk, hogy a megye gazdasága fejlődjön – hangsúlyozta az elnök.

NKBőcs.
BOON.HU

További hírek a BOON - Megyei kézilabda kategóriából


hirdetés