Bekőt nem nyomasztják a korábbiak

Akt.:
Bekő Balázs Diósgyőrben
Bekő Balázs Diósgyőrben - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Kedden már Diósgyőrben vizitált a piros-fehérek új vezetőedzője, Bekő Balázs.


Még csak éppen befejeződött a labdarúgó NB I 2014/2015-ös idénye, de kedden már a DVTK-stadionban tűnt fel Bekő Balázs, a piros-fehérek új vezetőedzője. Hogy mi volt az oka a jövetelének? – kérdeztük a helyszínen az új trénert, aki „munkába állását” követően, diósgyőri edzőként első interjúját az Észak-Magyarországnak adta.

– Az ismerkedés – felelte Bekő Balázs. – Az ember ugyanis nem akkor szeretné megismerni a környezetet, amikor már edzést is kell tartania, úgyhogy szakítani kell erre néhány órát, napot – fogalmazott Bekő Balázs, akit ezek után arról faggattunk, hogy most már teljesen diósgyőrinek érzi-e magát, lezárta-e a kecskeméti korszakát. – A múlt érzései bennem maradnak, azokat nem kell elfelejteni, nem is akarom. A pályafutásomban jó időszak volt a kecskeméti, múlt hét végéig az ő sikerükért dolgoztam, de mostantól kezdve már csak az számít, hogy a Diósgyőr minél jobban szerepeljen, minél előrébb végezzen a tabellán.

Mindenki megelégedésére

A szakembernek nem lesz könnyű dolga, hiszen egy éve két kupadöntőt játszott a csapat, ősszel bronzérmes pozícióban állt a bajnokságban, ráadásul a nemrég befejeződött pontvadászat utolsó öt meccsén tizenhárom pontot gyűjtött a gárda a megbízott vezetőedzővel, Vitelki Zoltánnal

– A felsorolt tények egyáltalán nem nyomasztanak – jegyezte meg Bekő Balázs. – Aki Diósgyőrben dolgozik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy vannak elvárások. Egyrészt a klub, a vezetők részéről, másrészt a szurkolók részéről. Mindennek meg kell tudni felelni, ez egy komplex dolog, amiben úgy kell tevékenykedni, hogy az mindenki megelégedésére szolgáljon.

A pihenésre nincs sok idő, szűk két hét múlva kezdődik a felkészülés, amiről az alábbiakat nyilatkozta a szakvezető.

– Az elejét, tíz-tizenkét napot itthon töltünk, utána elmegyünk edzőtáborba, Bükre, aztán újra itthon folytatjuk a munkát a kezdésig. Öt hét nem túl hosszú, de ahhoz elég, ideális, hogy megfelelően felkészüljünk a rajtra. Az edzőmeccseket fontosnak tartom, de szerintem nem lenne helyes, ha non-stop edzőmeccseket játszanánk. Ugyanis, ha sok van belőle, akkor elveszíti az értékét, vagyis szeretnék olyan ellenfelek ellen játszani, amelyek komoly játékerőt képviselnek. Ugyanis ebben az esetben van meg a megfelelő iram, ekkor hasonlít egy felkészülési mérkőzés egy bajnokira. Aztán mellette dolgozni is kell, nem mehetnek az edzőmeccsek a gyakorlás, a munka rovására.

Egészséges fluktuáció

A keret még igencsak alakulóban van, de vajon mikorra szeretné, hogy végleges legyen? – ezt is felvetettük Bekő Balázsnak.

– Az lenne az optimális, ha a kezdésre hetvenöt-nyolcvan százalékra eldőlne az, hogy kik alkotják a keretet – mondta. – Az átigazolási piac jóval később fog zárulni, nyilván ez befolyásolhatja a dolgokat, azt, hogy esetleg még lesz lehetőségünk arra, hogy találjunk még olyan játékost, aki megfelel a mi elvárásainknak, aki meghatározó lehet. Ez még belefér, de nagyon hosszú ideig ezzel nem szeretnék várni, mert ki kell alakítani a csapatot, a stílust, gyakorolni kell, ehhez pedig szükség van arra, hogy a keret minél hamarabb összeálljon.

Ezután neveket is említettünk az új vezetőedzőnek (Nikháziét, Marjanovicsét, Alvesét, Gosztonyiét, stb.), hogy velük mi lesz, lehet, erre az alábbi választ kaptuk:

– Ezt a kérdéskört meghagynám Árki Gábor sport­igazgatónak, hogy a szükséges bejelentéseket megtegye. Egy-egy megállapodás két részből áll: az egyik a szakmai része, ez a könnyebbik. Utána kell a többiben megegyezni, az pedig már nem az én kompetenciám. Ha ez is lezajlik, majd akkor fog tudni beszámolni arról Árki Gábor, hogy ezzel és ezzel a játékossal megállapodtunk, ezzel és ezzel pedig nem tudtunk.

Még két fontos, szurkolókat érdeklő témakört érintettünk Bekő Balázsnak: az egyik arról szólt, hogy ha neveket nem is mond, biztosan látja, hogy mely posztokon kellene leginkább erősíteni, míg a másikban arról faggattuk, hogy jön-e vele Kecskemétről Kitl, Novák, vagy esetleg más.

– Minden csapat életében kell egy egészséges fluktuáció, mert az mindig előrevisz. Nem arra kell gondolni, hogy ki kell cserélni tizenöt embert, mert az értelmetlen lenne. Egy-két új arc viszont szükséges, azt is mindenki látja, hogy hová. Minden szekcióba kell új ember, de összességében nem sok, mert a DVTK kerete így is erős. Azt, hogy ki jöhet velem, én is hallottam a hírekből, de erre érdemben nem tudok semmit sem reagálni, hiszen Kecskeméten csak most dőlt el, hogy szeretnének indulni az NB III-ban, még minden nagyon képlékeny.

– Molnár István –


Emlékszik 1996-ra

Tizenkilenc évvel ezelőtt, 1996 nyarán osztályozót játszott az NB I-be kerülésért a Diósgyőri FC, a Fehárvár’96 Parmalat FC ellen – amely benn szeretett volna maradni az élvonalban. Az első meccsen, Székesfehérvárott 2-1-re a hazaiak nyertek, a visszavágón… – de erről már Bekő Balázs beszélt, aki akkor a Fejér megyeiek játékosa volt.

– Emlékszem, tizenötezer néző fogadott bennünket, és óriási meleg, volt vagy negyven fok, mert kora délután kezdtük a meccset. Lement a 90 perc, 2-1-re vezetett a Diósgyőr, amelynek volt egy kapufája az utolsó percben. A hosszabbításban aztán rúgtunk egy gólt, így bennmaradtunk.


Jenner ment

A DVTK tegnap délután közölte, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott holland középpályásával, Julian Jennerrel. Jenner tavaly október végén érkezett Diósgyőrbe, hat mérkőzésen összesen 165 percet játszott az NB I-ben. Amint az ismert, hetekkel ezelőtt otthagyta az edzést, ezt követően pedig tiszteletlenül beszélt a megbízott vezetőedzővel, Vitelki Zoltánnal, amely után az a döntés született a légióssal kapcsolatban, hogy nem tréningezhet együtt a többiekkel.További hírek a Sport kategóriából